Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Készülnek a télre az autósok

A tél beköszönte előtt a közlekedési felügyelet vizsgabázisán sokan átvizsgáltatták járműveiket.
A szervezők álmukban sem számítottak annyi érdeklődőre, mint ahány autós megjelent a közlekedési felügyelet vizsgabázisán – Győrben és Sopronban –, hogy átvizsgáltassák járműveiket a tél beköszönte előtt. Az ingyenes akciót a megyei baleset-megelőzési bizottság szervezte.

Hosszú sorokban várakoztak az autósok, ki türelmesebben, ki kevésbé a megyei közlekedési felügyelet győri, Banai úti vizsgabázisán szombaton délelőtt. De nem volt ez másként Sopronban sem. A téli felkészülési akciót a megyei baleset-megelőzési bizottság hirdette meg. Az autók átvizsgálása – ami felért egy előrehozott műszaki vizsgával – nem került pénzbe a járművek gazdáinak.

– Viszont azok a vezetők, akik elhozták autóikat, megtudhatták, milyen műszaki állapotú járművel vágnak neki a télnek. A zárt láncú vizsgasoron kiderült, hogy jók-e a fékek, a lengéscsillapítók, s más, a biztonságos közlekedéshez szükséges szerkezet, berendezés – magyarázta a Kisalföldnek a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára, Földi István őrnagy.

Persze voltak olyanok is, akik a hosszú autósort látva úgy döntöttek, hogy nem várják meg, míg sorra kerülnek. De nekik sem kellett átvizsgálás nélkül távozniuk, a felügyelet szakemberei megnézték autóikat, s a szemmel látható hibákra felhívták a figyelmüket. Így a gumiabroncsok állapotára, a fék-, illetve hűtőfolyadék szintjére, az ablaktörlők állapotára.

Azok, akik kivárták a sorukat – Győrben 117-en voltak –, alapos fékpadi vizsgálat után tudhatták meg, milyen autójuk műszaki állapota.
– Háromféle igazolást állítottak ki a felügyelőség szakemberei. Egyiket azoknak, akiknek semmilyen gond nem volt járművükkel. A másik esetben kisebb hibákra hívták fel a figyelmet, amikkel még részt lehet venni a forgalomban, de tanácsos mielőbb kijavíttatni azokat. S voltak páran, akiknek komoly gondok voltak az autóikkal. Náluk műszaki korlátozást ugyan nem rendeltünk el, s nem is szankcionáltunk – hiszen ennek a napnak a megelőzés volt a célja –, de erősen ajánlottuk, hogy a legközelebbi út a szerelőhöz vezessen – magyarázta Földi őrnagy.

A legtöbb gondot az jelentette a problémás autóknál, hogy nem egyenletesen fogtak a fékeik, vagy nem megfelelőek voltak a lengéscsillapítóik. S mert a téli időszakban a világítás is nagyon fontos, a világítóberendezések hibáira is kiemelt figyelmet fordítottak a felügyelet munkatársai. A baleset-megelőzési bizottság minden vizsgán átesett autó vezetőjének egy fényvisszaverő csíkkal ellátott, sárga mellényt adott ajándékba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár egymillióan is biztosítót válthatnak

A tavalyi mintegy 250  ezerrel szemben az idén akár egymilliónyian is biztosítót válthatnak. Vélhetően azok az ügyfelek járnak a legjobban  s azok spórolhatnak a legtöbbet, akik felkeresik az internetes,  on-line alkuszok honlapját, s maguk számítják ki a program  segítségével, hogy melyik biztosítónál kell a legkevesebbet  fizetniük. Továbbra is a budapesti fiatal ügyfél fizet a legtöbbet. Tovább olvasom