Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Fertőzésveszély: Magyarországról viszik a vizet a kajak-kenusok

Kammerer Zoltán hatodik olimpiájára készül, a négyes mellett párosban is szeretne elindulni. A magyar szövetségnek a versenyzők egészségére is figyelnie kell, az ivóvizet például nagy tartályokban Magyarországról viszik majd Rióba.
Kammerer Zoltán elnyűhetetlen. A győri Graboplast VSE kajakosa hatodik olimpiájára készül. Először 1996-ban, Atlantában vett részt ötkarikás játékokon, akkor mindössze 18 éves volt. Négy évvel később Sydneyben két, 2004-ben Athénban egy aranyérmet szerzett. A négy évvel ezelőtti londoni játékokon elért ezüstérme önmaga számára első hellyel ér fel. Többször is „fehér aranynak" nevezte a négyessel elért második helyért járó érmet.

Hogy Rióban mi lesz, nem tudja, de szeretné emlékezetessé tenni hatodik olimpiáját.
 
Kammerer Zoltán is csak az itthonról kivitt vízből ihat majd Rióban, ha sikeresen szerepel az olimpiai válogatókon. Fotó: kisalföld-archívum
Kammerer Zoltán is csak az itthonról kivitt vízből ihat majd Rióban, ha sikeresen szerepel az olimpiai válogatókon. Fotó: kisalföld-archívum„A milánói vb-n az egységünk megszerezte az indulás jogát, de az nem személyre szól, így majd a válogatón kell megküzdeni a helyekért. Szerencsére a program úgy módosult, hogy belefér az is, hogy párosban is induljak. Természetesen megpróbálom kiharcolni ezt a jogot is" – mondta a kiváló kajakos, aki három világ- és hét Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet, emellett a tavalyi, első ízben megrendezett Európa Játékokon kétszer állhatott fel a dobogó tetejére.

Nem nyűg az edzés sem

„Többször kérdezték, mi motivál, s erre mindig azt mondom, az, hogy szeretek kajakozni. Nekem az az öröm, ha felkelek, s mehetek edzeni. Sosem éreztem azt, hogy ez nyűg lenne, imádom, amit csinálok" – tette hozzá Kammerer Zoltán, aki nem gondolkodik a visszavonuláson.

„Biztos vagyok benne, hogy Rio után is folytatom a versenyzést. Ha úgy érzem, lehet, még a hetedik olimpiai ciklusnak is nekivágok. Éppen ezért arra sem tudtam sosem felelni, mit csinálok, ha egyszer már nem kajakozom. Legalábbis most még nem, de az majdnem biztos, hogy maradnék a sportág mellett. Mai eszemmel azt mondom, nem edzőként, az nem biztos, hogy nekem való lenne, hiszen az gyakorlatilag ugyanazzal az életformával jár, mint egy versenyzőé. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de nekem egyelőre a vízen vannak feladataim" – fogalmazott a kiváló kajakos, aki a hagyományoknak megfelelően – bár a költségek az elmúlt évekhez képest jelentősen nőttek – Adu-Dzabiban vesz részt edzőtáborban.

Van, amikor félni kell a víztől

Az biztos, hogy Kammerernek – ha a válogatón indulási jogot szerez – és a többi versenyzőnek nemcsak a riválisokkal, a körülményekkel is meg kell birkózniuk.

Mint azt Kadler Gusztáv, a győri klub elnöke, a magyar szövetség alelnöke elmondta: akadnak gondok a riói körülményekkel. A tavalyi olimpiai tesztversenyen például Hajdú Jonatán olyan súlyos fertőzést szedett össze, hogy gyakorlatilag három hónapot ki kellett hagynia.

„Kicsit aggódunk is, miként tudja bepótolni a kiesett időt. Okulva ebből nagyon elővigyázatosak leszünk, több dologgal is készülünk. Az egyik legfontosabb, hogy az ivóvizet tartályokban visszük majd Magyarországról, s a csapat tagjai csak abból ihatnak. Még a kint kapható ásványvízből is hoztunk haza, bevizsgáltattuk, s kiderült, számos olyan baktérium található benne, mely az európai szervezetre fertőzésveszélyes lehet" – mondta Kadler Gusztáv, felhívva a figyelmet arra is, hogy nagyon vigyázni kell a pálya vizével is.

„Nehéz egy vizes sportágban megoldani, de a fröccsenésekkel is óvatosnak kell lenni, nehogy egy betegség miatt kelljen lemondani a sportolóinknak akár magáról az olimpiai szereplésről, jó esetben akár egy fényes éremről" – tette hozzá a sportvezető.

Adódik a kérdés, mi a helyzet az étkezéssel, de mint azt Kadler Gusztáv elmondta: erre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nagyon figyel, megvannak azok a cégek, akik az alapanyagokat szállítják az eseményre.
„Ettől függetlenül még a saját szakács is szóba jöhet, erről is folyamatosan egyeztetünk, főleg azért is, mert mi nem az olimpiai faluban lakunk majd" – mondta a győri sportvezető.
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége Cáceres szezonjának

A 28 éves hátvéd szerdán a Genoa ellen 1-0-ra megnyert bajnokin sérült meg. Tovább olvasom