Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Vasárnapi ebédhez nem zúghat fűnyíró

Vége a vasárnap délutáni fűnyírásnak, favágásnak, fúrásnak-faragásnak. Júniustól súlyos bírságot fizethet, aki megszegi a közösségi együttélés szabályait. Így tiltják a füvön parkolást is.
Eddig nem volt jogszabály a közösségi együttélés alapvető szabályairól Mosonmagyaróváron, így ezek megsértése sem volt szankcionálható. Alkotott már az önkormányzat rendeletet a teraszokról, a köztéri italozásról, a közterületek használatáról vagy a szabadtéri rendezvényekről, ám számos olyan szabályszegés vagy lakókat irritáló magatartás van még, amelyekre idáig nem volt írott szabály. (Megjegyezzük, erre egy polgárias társadalomban nem is lenne szükség. Ott az íratlan szabályok is elegendőek a normakövető józan többség számára.)

A júniusban hatályba lépő új rendeletről a városvezetés hangsúlyozta, nem az volt a cél, hogy a közösségi együttélés szabályait indokolatlanul kiterjesszék. A lépést sokkal inkább a gyakorlati tapasztalatok alapozták meg.

Júniustól bírságra számíthat, aki vasárnap délután nyír füvet az udvaron.
Júniustól bírságra számíthat, aki vasárnap délután nyír füvet az udvaron.

Az új szabályozás szerint megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, aki hétköznapokon este 9 és reggel 8 között, illetve szombat este 10 órától vasárnap – és ünnepnapokon – reggel 9-ig, valamint déltől másnap reggelig lakóövezetben zajt keltő tevékenységet végez.

Különösen tiltott ebben az időben a motoros fűnyíró, motorfűrész, kerti traktor, rotációs kapa, illetve ipari vagy barkácsgép használata.
Ám ezenfelül még számos esetre kitér a rendelet.
Így például bírságra számíthat, aki önkormányzati zöldfelületen – ebbe beletartoznak a kaviccsal, kőzúzalékkal, fakéreggel borított területek is – autózik, motorozik, biciklizik, illetve ott parkol vagy kempingezik.

Eredetileg a rendelet szövegének első tárgyalásakor felmerült, hogy ott és akkor a gépjárművek parkolása más lehetőség hiányában csak zöldfelületen oldható meg, speciális szabályozásra van szükség.

A városban ilyen például a Manninger-lakótelep vagy a Mofém-telep, ahol meglehetősen kevés a parkolóhely. Így a helyszínen eljáró közterület-felügyelőnek lehetősége lesz méltányosságot gyakorolni.
Az új szabályozás tiltja továbbá a közkutak, szökőkutak rendeltetéstől eltérő használatát. Így ha belelép vagy abban fürdőzik, mosakszik, állatot fürdet valaki.

Szabályozták azt is, mikor használható többek között a motoros fűnyíró és a motorfűrész.
Szabályozták azt is, mikor használható többek között a motoros fűnyíró és a motorfűrész.

A közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének számít továbbá a köztisztasági rendelet, a védett városi jelképekkel és elnevezések használatával kapcsolatos vagy házszámok kihelyezéséről szóló szabályok megsértése is.

A szabályszegők öttől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 20 ezertől 200 ezerig terjedő közigazgatási büntetéssel sújthatók.

Jogi személy esetén a közigazgatási bírság elérheti a 2 millió forintot is.

A közigazgatási bírság kiszabásakor a jegyző jár majd el, míg a helyszíni bírságra az önkormányzati rendészet közterület-felügyelői lesznek jogosultak.

Teraszrendelet – Egy bejelentés

Május elseje óta hatályos a teraszrendelet. Eszerint legkésőbb este tizenegyig működhetnek a vendéglátóegységek teraszai. Hacsak nem kérnek felmentést a korlátozás alól. Fehérné dr. Bodó Mariann jegyzőtől megtudtuk: az elmúlt egy hét alatt egyetlen bejelentés érkezett a városházára a szabály megsértése miatt. Ez ügyben az eljárás folyamatban van. Eddig egyébként mindössze öt vendéglátóegység üzemeltetője kérelmezte terasza hosszabb nyitvatartását.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízen újra összenőttek

A vízen újra összenőttek
Valóságos és virtuális vízi túraútvonalat alakított ki Kisbodak Nagybodakkal. A testvértelepülések… Tovább olvasom