Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Bartha Lajos száz éve

A mosonmagyaróvári Timföld és Műkorund Részvénytársaság bejáratánál a gyár néhai vezetője, üzembe helyezője előtt tisztelegve, születésének századik évfordulója alkalmából avattak emléktáblát.
Centenárium: A Motim alapítójának emléktábláját hozzátartozói leplezték le.
A bronzplakettel díszített alkotást a hozzátartozókon és Gerezdes János vezérigazgatón túl többek között megkoszorúzták az önkormányzat, a Bányász-Kohász Egyesület és az Almásfüzitői Baráti Kör képviselői is.

Fontos laboratóriumi

kísérletek hozadéka


Bartha Lajos a Műegyetemen szerzett vegyészmérnöki végzettséggel 1927 júniusában állt az Alumíniumérc Bánya és Ipar Rt. szolgálatába. Először a gánti bauxitbánya laboratóriumában, majd Bodajkon tevékenykedett, de dolgozott a vállalat budapesti kísérleti laboratóriumában is, ahol több fontos kísérletben vett részt. Hiller József, az Aluérc vezérigazgatója kérésére 1932 februárjában Németországba utazott, ahol elsajátította a timföldgyártás technológiáját.
A magyaróvári gyár felépítését személyesen, már helyi lakosként irányította. Kezdetben cégvezető, 1934 szeptemberétől üzemvezető főmérnök, 1940 júniusától helyettes igazgató, majd 1941 márciusától igazgató volt. Életét a gyárnak, a magyar alumíniumipar megteremtésének, majd fejlesztésének szentelte. Szakmai tudásának elismeréseként a magyaróvári gyár vezetésén kívül 1941-ben megbízták az almásfüzitői üzem építésével és irányításával is. 1954-ben a Munka Érdemrend bronz fokozatával tüntették ki.
A vállalattól 1954. december 1-jén a Vegyipari és Energiaügyi Minisztérium Alumíniumipari Igazgatóságára helyezték át műszaki osztályvezetőnek. 1959-ben az Alumíniumipari Tervező Intézethez került, az almásfüzitői gyár nagybővítésének létesítményi főmérnökeként.

Megírta a történetét

Évekig a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem előadója is volt. Könyvet adott ki „ Timföldipari gépek ” címmel, sőt, megírta a magyaróvári timföld- és műkorundgyár történetét is. 1971. augusztus 17-én ravatalánál mindazok lerótták kegyeletüket, akikkel együtt 1933 decemberében a magyaróvári gyár építését megkezdte.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mese-pályázat

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület idén immáron hetedszer hirdeti meg meseíró pályázatát az… Tovább olvasom