Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Nem kell eltűrni a bér késését - Ausztriában van megoldás!

Nemcsak a munkaadó szüntetheti meg azonnali hatállyal dolgozója munkaviszonyát, a munkavállaló is távozhat így a cégtől. Ausztriában ezt nevezik idő előtti kilépésnek. Nyomós ok kell hozzá.

Kilépés csak akkor lehetséges, ha a munkáltató súlyosan megszegte szerződéses kötelezettségét. Ilyenkor a munkaviszony további fenntartása a munkavállalótól nem elvárható.

Jelentős szerződésszegésnek minősül a bérfizetés megtagadása.

De például az is, ha a munkavállaló az egészségének bizonyítható károsodása nélkül nem tudja folytatni a munkáját. S a munkavállalóval vagy hozzátartozóival szembeni tettlegesség, durva becsületsértés és jó erkölcsbe ütköző magatartás is okot adhat a kilépésre.

A kilépést is haladéktalanul, az arra okot adó körülményről való tudomásszerzést követően nyomban közölni kell. A kilépés gyakori oka a kereset kifizetésének késedelme, mégpedig akkor, ha a munkáltató a munkavállalónak járó fizetést jogtalanul visszatartja vagy jelentősen csökkenti. A kifizetésnek ugyanis az esedékesség napján a munkavállaló folyószámláján rendelkezésre kellene állnia.

A kereset kifizetésének egyszeri rövid idejű késedelme persze nem minősül a fizetés jogtalan visszatartásának. Ha viszont a munkáltató a kereset kifizetésével ismételten késedelembe esik és a munkavállaló ezt huzamosabb időn át eltűri, akkor a bér kifizetésének késedelme már nem alapozza meg az idő előtti kilépést.

A munkavállaló köteles a munkáltatónak póthatáridőt kitűzve írásos felszólítást küldeni, hogy fizetési hátralékát teljesítse. A póthatáridő letelte esetén, ha még mindig nem kapta meg a pénzét a dolgozó, haladéktalanul közölnie kell a kilépést a munkáltatóval.

Az idő előtti kilépés meggondolatlan közlése előtt érdemes az illetékes osztrák ágazati szakszervezetnél vagy a Munkáskamaránál jogi tanácsot kérni. Ugyanis a jogosulatlan idő előtti kilépésnek anyagi következményei vannak.

(A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeütközött két busz, legalább 16-an meghaltak - fotó

A súlyos baleset az orosz Távol-Keleten történt. A két buszban összesen 72-en tartózkodtak. Tovább olvasom