Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Villám, éjjel

...történelmünk gazdag az erő és állóképesség dicsőségét reprezentáló példákban.
Felülről fürkészve a történelmet furcsa összefüggést fedezhetünk fel az idő és a forradalmak leverése viszonylatában. Az elmúlt két évszázad nemzeti ünnepünkké avanzsált két hazai eseménysoránál szembetűnő a jelenség: minél inkább fejlődtek a közlekedés körülményei, a fegyverek és a hírközlés eszközei – a lovas futárok helyett elég volt egy telefon –, annál rövidebb idő kellett egy szabadságharc legyűréséhez. Az 1848. március 15-én kirobbant forradalom lángját csak több mint másfél év múlva, 1849. október 4-én tudták elfojtani az idegen hatalmak. Az 1956-os forradalom és szabadságharc elnémításához húsz napra sem volt szükség.

Ez persze mit sem von le a forradalmárok elszántságából, hazaszeretetéből, amelyekre méltán büszke az ország. „Ha hiányzik is az erő, dicsérendő az akarat" – juthat eszünkbe a latin bölcsesség. Ám azzal is tisztában vagyunk, hogy történelmünk gazdag az erő és állóképesség dicsőségét reprezentáló példákban. Az időfaktor tehát változott, de van, ami állandó. Ez pedig az emberi tényező: a szabadságszeretet, „a haza minden előtt" szellemiségből fakadó áldozatvállalás. 

Petőfi Sándor „Magyar vagyok" című versében így ír: „Magyar vagyok. Büszkén tekintek át / A múltnak tengerén, ahol szemem / Egekbe nyúló kősziklákat lát, / Nagy tetteidet, bajnok nemzetem. / Európa színpadán mi is játszottunk, / S mienk nem volt a legkisebb szerep; / Úgy rettegé a föld kirántott kardunk, / Mint a villámot éjjel a gyerek."

Magyar léleknek manapság is jólesnek e sorok. A jövő generációi érdekében: ugyan, miért ne lehetne az iskolákban – no és a Petőfi rádióban – naponta sugározni az ilyen és ehhez hasonló, hazaszeretetről szóló gondolatokat? Mert ki mint vet, úgy arat...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályok

Üdvözlendő a múlt héten bejelentett változtatáscsomag. Tovább olvasom