járvány

2020.04.03. 09:04

Kosárlabda – Sopronban ragadt Honti Kata

Tavaly még tudatosan töltött Sopronban pár hónapot Honti Kata.

Botár László

Honti Kata és Vilma

Az egykori soproni kedvenc visszavonulása után rövid időre visszatért, és részt vállalt a Sopron Basket női csapatának remek tavaszi meneteléséből. Bár nem így tervezte, idén is ez történik a hűség városában nevelkedő, Olaszországban élő korábbi kiváló, válogatott kosarassal.

– Furcsa szókapcsolat az ön esetében az, hogy „itthon ragadt”, de valójában valami ilyesmi történt. Megtudhatjuk, hogyan? – kérdeztük Honti Katát.

– Eredetileg négy napra érkeztem volna haza Sopronba. Úgy terveztem, hogy amellett, hogy pár napot anyukámmal töltök, jó néhány barátot, ismerőst is meglátogatok. Sajnos a látogatásokból nem sok valósul meg. Amikor visszaindultam volna, a koronavírus-helyzet olyan mértékűvé vált, hogy nem tudtam repülőre ülni. Hallva az Olaszországból érkező aggasztó híreket, a párommal végül úgy döntöttünk, nem megyek vissza, maradok Sopronban.

Honti Kata és Vilma

– Itthon mivel tölti az idejét?

– Anyukámnak segítek vásárolni, emellett édesanyám Vilma kutyájával sétálok sokat. Vilma aranyos kölyök vizsla, hatalmas mozgásigénnyel. Így aztán napi nyolc-tíz kilométereket sétálok vele a Sopron környéki erdőkben. Azt hiszem, ebben az időszakban, amikor az embereknek a négy fal között kell lenniük, óriási áldás egy kutyus. Vele ki lehet mozdulni, sétálni, levegőn lenni – betartva persze a járvánnyal kapcsolatos előírásokat. Emellett tanulok, a záróvizsgáimra és a szakdolgozatom megvédésére készülök. Ez így együtt ki is tölti a napjaimat, tehát nem unatkozom.

– Ez még a nemzetközi kosárlabda-szövetség kurzusa?

– Az angilai Newcastle-ban lévő egyetemen tanulok vezetés és menedzsment szakon. Az iskolát a FIBA kurzusán kezdtem el, az első évet még a nemzetközi szövetség finanszírozta. Utána lehetett választani, hogy folytatja az ember vagy pedig más irányban megy tovább. Úgy voltam vele, ha már egy évet elvégeztem, folytatom, de a következő két év tandíját már magam fizettem. Távoktatásban működik az egész, angolul, eddig minden vizsga időben megvan, most jön a befejezés, aztán majd kialakul, mihez kezdek.

– Olaszországban edzősködött is. Ezzel most mi a helyzet?

– Szerettem, élveztem is, mi­­után visszatértem a Final Fourról, az előző évadot be is fejeztem edzőként. Ezt azonban a tanulmányok, valamint a kinti családi vállalkozás miatt – amelynek keretében apartmanokat adunk ki – idén szüneteltettem.

– Most mi a helyzet a vállalkozással?

– Olaszországban államilag tiltották be a szállásadó helyek működtetését. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a páromnak, Giuliónak ezzel nem kell egyedül foglalkoznia. Ő főállásban HR-es egy cégnél, ott viszont van most dolga bőven.

– Az utóbbi években nyaranta Olaszországban több edzőtábort is tartottak Fegyverneky Zsófiával magyaroknak. Úgy tudjuk, az idei évre is tervezték. Mit gondol, meg tudják tartani?

– Látok némi reményt rá. Az előző években Olaszországba csak tizenöt magyar gyereket tudtunk kivinni a táborba. A soproni akadémia közreműködésével az ideit július első felére a Balatonra tervezzük, jóval több fiatal kosaras részvételével. Még bizakodom...

– A barátnőivel, korábbi klubbeli és válogatott csapattársaival is tartja a kapcsolatot?

– Természetesen, Kocsis Bogival, Fegyverneky Zsófival, Horti Dodival és a Spanyolországból az utolsó pillanatok egyikében hazatérő Simon Zsófival azért gyakran beszélgetünk. Csak a legrosszabb az egészben, hogy korábban, amikor hazajöttem, mindig találkoztunk is. Ez most nagy bánatunkra nem oldható meg...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában