Jól jöhet a plusz egy év a Győri AC evezősének

Szabó Bence, a Győri AC evezőse Szegeden az olimpiai pótkvalifikációra készült, mikor jött a hír, hogy a tokiói ötkarikás játékokat 2021-re halasztották. A sportolót váratlanul érte a döntés, de bízik abban, hogy a plusz egy évvel időt nyer, és jól jön ki ebből a helyzetből.

Szabó Gábor

Szabó Bence (jobbra) a szolnoki Furkó Kálmánnal ért el nagy sikert a tavalyi szezonban.

„Először nem igazán örültem ennek, hirtelen ért bennünket, hogy nem lesz idén olimpia. Éppen a felkészülés hajrájában, a csúcsforma közelében jártunk, de végül most már úgy érzem, ha már így alakult, akkor ebből kell a legjobbat kihozni. Úgy is nézhetjük, hogy nyertem, nyertünk egy évet” – kezdte Szabó Bence, aki hozzátette: az edzőtáborból a hétvégi pihenőre mentek haza, mikor kapták az e-mailt, hogy már csak a cuccaikért kell visszamenniük Szegedre.

Szabó Bence (jobbra) a szolnoki Furkó Kálmánnal ért el nagy sikert a tavalyi szezonban.

A tavalyi szezon egyébként nagyon jól sikerült a fiatal evezős számára, hiszen könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben az U23-as Európa-bajnokságon arany-, a világbajnokságon bronzérmet szerzett, míg a felnőtt-vb-n 4. lett a szolnoki Furkó Kálmánnal alkotott egységük. Az olimpiai pótkvalifikációra viszont könnyűsúlyú kétpárban készül.

„Úgy fest, a bizonytalanságnak lassan vége, bár nem száz százalék még, valószínű, hogy október elején lesz a felnőtt Európa-bajnokság, augusztusban pedig megrendezik az országos bajnokságot és az EB-válogatót is” – folytatta a tehetséges evezős, akinek a motivációt fenntartani a legnehezebb.

„Bevallom, nekem mindig a következő versenyre való felkészülés jelenti a legnagyobb motivációt, nagyon szeretek ugyanis versenyezni. Viszont most éppen versenyek nincsenek, szerencsére azért edzeni tudunk normálisan, szigorú szabályok szerint evezhetünk a vízen, de a cél még egy kicsit távol van. Azért már látni a fényt az alagút végén” – tette hozzá Szabó Bence, aki tízévesen, 2007-ben kezdett el evezni.

A győri evezős bizakodóan tekint a jövő felé.

„Keresztapám és a fia, aki az unokatestvérem, csábított le a csónakházba. Nagyon jó volt a társaság, de érdekes, hogy abból a csapatból gyakorlatilag már csak én maradtam. A kapcsolat, a barátság azonban szinte mindenkivel megmaradt. Szerencsére ahogyan teltek az évek, úgy jöttek az eredmények. Először még csak hazai szinten, később a nemzetközi porondon is. A kezdetekkor még egymást motiváltuk, mostanra viszont én eljutottam oda, hogy saját magam tudom motiválni, folyamatosan próbálok előrelépni. A tavalyi szezon tényleg nagyon jól sikerült, bízom benne, a fejlődésem töretlen marad, és esetleg sikerül az olimpiai kvalifikációt megszerezni. Elkésve egyébként nem vagyok, hiszen a felnőttek mezőnyében még nagyon fiatalnak számítok, de ha most összejön a kvóta, természetesen nem leszek csalódott” – mondta végezetül Bence, aki a Széchenyi-egyetem sportszervezés és rekreáció szakán tanul.

Bár még a pályafutása elején jár, de már majdnem biztos benne, hogy a sportban képzeli el a jövőjét, de az edzősködés egyelőre nincs nála képben. Pályáját Székely István nevelőedző, Écsi Antal, Németh Veronika, Néma Veronika egyengette, de a legnagyobb hatással a pár éve elhunyt Kiss László, valamint jelenlegi edzője, Alföldi Zoltán volt rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában