Női kosárlabda

2024.05.11. 06:35

Kihirdette keretét a jövő szezonra a Sopron Basket – videó

Óriási érdeklődés mellett "Mennyi? 30!" elnevezéssel rendezte meg pénteken este évzáró közönségtalálkozóját a Sopron Basket női kosárlabdacsapata.

Kisalföld.hu

Jacinta Monroe (balra) és Jelena Brooks is már a soproni színekért küzd a következő szezonban.

Fotó: Makovics Kornél

Az est folyamán a színházi környezetbe csomagolt Novomatic Aréna nagytermi karéjában a klub elbúcsúztatta a pályafutását befejező Fegyverneky Zsófiát, majd Török Zoltán ügyvezető bejelentette a 2024/25-ös szezonra szóló keretét. 

Megható pillanatok vezették fel a rendezvényt a kulisszák mögött. A közelmúltban hunyt el Magyar András, a soproni klub első bajnokcsapatának vezetőedzője. A késő délutáni órákban Kóczán Mónika tett látogatást sportirodánkon, aki Magyar András lányának, Magyar Dórának a felajánlásából az egykori sikeredző bajnoki aranyérmét Török Zoltán ügyvezetőnek ajándékozta.

Este hétkor felhangzottak a mérkőzések előtti utolsó félórás bemelegítést jelző klasszikus dallamok, melyre szűnni nem akaró vastaps közepette bevonult a klub 12. Magyar Kupa-elsőségét márciusban kiharcoló csapat. Stílszerűen 30-ról indult a visszaszámláló, melynek végén a kupagyőzelem ünneplésének éjszakáján, az ügyvezető által készített rövid videóban harsogták az "aranyos" lányok az est címadó szlogenjét: Mennyi? 30!

Ezt követően előbb Gáspár Dávid vezetőedző értékelte a sok kihívással járó szezont, melynek csúcspontját a csodaszámba menő kupaarany jelentette. Az óriás LED-kivetítőn, Kowalskyék Lehetetlen nincs című slágerére élhették át a jelenlévők a győzelemhez vezető út emlékezetes pillanatait, melynek végén a csapat stábjának férfi tagjai egy-egy szál sárga rózsával köszöntötték a játékosokat.

A folytatásban az est házigazdája, Major Mihály a színpadra szólította a soproni klub színeiben 510 mérkőzésen pályára lépő, az aktív játéktól visszavonuló kapitányt, Fegyverneky Zsófiát, aki elképesztő eredményekkel teli pályafutását ölelte át a közel félórás, bensőséges beszélgetésben.

Közben a kivetítőn a klasszis karrierjét jól leíró számsorokból szemezgethettek a nézők. Hogy csak párat említsünk: 14-szeres magyar bajnok (ebből 8-szor a Sopronnal), 12-szeres Magyar Kupa-győztes (8-szor a Sopronnal), Euroliga-győztes, 6-szoros Final Four-résztvevő, 6-szor az Év Kosárlabdázónője Magyarországon, 141 válogatottság, 264 mérkőzés (3. legtöbb a sorozatban) és 754 gólpassz az Euroligában (6. legtöbb). A szünet előtt Török Zoltán kért szót a jövőbeni civil tervek kapcsán, és mint már a Sopron Basket újdonsült csapatmenedzserét mutatta be Fegyvernekyt.

Ezt követte Török Zoltán kisebb történelmi visszatekintője, majd a szezon értékelése került középpontba, majd a talán legjobban várt rész jött: a jövő évi csapat kihirdetése. Először Török Zoltán megköszönte Fegyverneky Zsófiának, Határ Bernadettnek, Aleksandra Crvendakicnak és Yvonne Turnernek mindazt, amit a klubért hosszú éveken át tett. Nem lesz a jövő évi keret tagja Kókai Patrícia sem, de a sajátnevelésű játékos nem szakad el az anyaklubtól, miután kölcsönbe kerül.

Az új csapat bemutatását megelőzően Török új jelszót is meghirdetett: "Megragadni minden esélyt!"

És akkor a keret

Jövőre is a Sopron Basketet erősíti Jelena Brooks, Varga Alíz, Böröndy Vivien, Sitku Zsuzsanna, Papp Klaudia, Toman Dóra, Erdélyi Alexandra, és Jovana Jevtovic.

Érkezik az ausztrál kosáriskola képviselője Stephanie Reid, aki a Townsville Fire karmesteri pálcáját váltja sopronira.

A hátvédposztra a görög válogatott Pinelopi Pavlopoulou a Panathinaikostól.

Két jól ismert arccal folytatta az érkezők sorának bejelentését Török Zoltán: a vajkezű szlovén Zala Friskovec a lengyel Polkowicétől, míg az idei magyar bajnokság egyik kiemelkedő alakja, a center Jacinta Monroe Szekszárdról teszi át székhelyét Sopronba.

Tovább erősítik a valamivel távolabbi jövőt is a szerbek ifjú csillagával, a mindössze 18 éves Lana Mariccsal, de a klubnál bíznak benne, már a következő szezonban is sok szép pillanattal örvendezteti meg a szurkolókat.

A soproniak a tervek szerint újra porondra lépnek a nemzetközi sorozatban. Az 1998-ban már elhódított (akkori nevén Ronchetti) Európa-kupában indulnak, zöld-sárga színekben. 

A Sopron Basket 2024/25-ös kerete

Jelena Brooks (4-es, 5-ös poszt), Varga Alíz (4), Böröndy Vivien (2), Sitku Zsuzsanna (3, 4), Papp Klaudia (1), Toman Dóra (2), Erdélyi Alexandra (3), Jovana Jevtovic (szerb, 5), Stephanie Reid (ausztrál, 1), Pinelopi Pavlopoulou (görög, 2, 1), Zala Friskovec (szlovén, 3, 2, ), Jacinta Monroe (amerikai, 5, 4), Lana Maric (szerb, 5)

A szakmai stáb: Gáspár Dávid vezetőedző, Laczka Miklós másodedző, Stevan Karadzic mentor és Mladen Teofilovic erőnléti edző

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában