Új tárgyalás lesz

2024.05.22. 16:19

Áfacsalás, drogok: 11 év után kezdik elölről a győrszentiváni klán perét

Eljárási hibák miatt elölről kezdik a győrszentiváni klán áfacsalásos ügyét.

Simon Roberta

A TEK még 2013. január 7-én csapott le a színesfémmel kereskedő társaságra. A tárgyalások két évre rá kezdődtek el, a 22 vádlottal szemben a több mint 4 milliárdos áfacsalásért 2–16 évig, a 800 milliós banki csalásért 5–16 évig terjedő szabadságvesztést szabhattak volna ki. A hosszas pereskedést követően 2022 nyarán szólhattak az utolsó szó jogán, majd a Győri Törvényszék elsőfokú ítéletet hirdetett. Tizenkilenc vádlottat ítéltek el akkor, a klán fejét, V. Róbertet 8 év fegyházra. Másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódott a büntetőeljárás, azonban néhány napja meglepő közleményt adtak ki. Hatályon kívül helyezték az ügyet, és új eljárás lefolytatására utasították az elsőfokú bíróságot.
 

DSC_6448
2015-ben 22 vádlottnak kellett bíróság elé állnia a győrszentiváni színesfémperben. Most súlyosabb ítélet is születhet. 
Fotó: Csapó Balázs / Forrás: Kisalföld archív

A győrszentiváni család a kétezres évek után a fémhulladék kereskedelemre vonatkozó adójogszabályok kijátszásával tett szert hatalmas vagyonra. Amikor bevezették hazánkban a színesfémek fordított adózását a V. család olyan országokban kezdte el eladni a rezet, ahol még nem volt ez az adózási forma. Csehországban és Szlovákiában strómancégeket alapítva bruttó áron adták le a fémhulladékot, majd visszaigényelték a nem létező áfát. Miután megtörtént a család a cégeket megszüntették.

Egy-egy biznisszel több tíz milliót nyertek, amiből a közel két évtized alatt kisebb királyságot építettek ki Győrszentivánon. Az elfogásokat követően a NAV által közzétett videón jól látható volt, hogy milyen fényűzésben élték a családok a mindennapjaikat. Rengeteg készpénzt, ékszereket, ingatlant, és luxusautót foglaltak le.

- Több olyan eljárási szabálysértést is észleltünk, amely akadályát képezte az érdemi felülbírálatnak. Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezése szükséges, új eljárást kell lefolytatnia a Győri Törvényszéknek. Megsértették az eljáró tanács összetételére vonatkozó eljárásjogi szabályt, mert nem két hivatásos bíró és három ülnök járt el, hanem három hivatásos bíró. Valamint a kötelező védelem ellenére egyes vádlottak esetében kizárt ügyvéd járt el az elsőfokú eljárás során. Ezek a védők a nyomozás során még a tanúként kihallgatott személyek segítői voltak, így nem képviselhették volna a vádlottakat a bíróságon - részletezte a Győri Ítélőtábla a döntését.

- Ezek mellett több relatív szabálysértés is történt. Így hiányosan és ellentmondóan rögzítették a tárgyaláson jelenlévők személyét a jegyzőkönyvben - fűzték hozzá az indoklásban. 

DSC_1362
A győrszentiváni klán egy része, miközben áfacsalásért járt bíróságra, otthon drogbizniszbe kezdett. 
Fotó: Csapó Balázs / Forrás: Kisalföld archív

A vádlotti kör egy részét életfogytig tartó szabadságvesztés fenyegeti, ugyanis 2020 nyarán sokakat drogügyek miatt fogtak el. A vád szerint főként marihuána, illetve amfetamin birtoklása miatt kerülhetnek rács mögé. A marihuánát kilogrammonként és grammonkénti adagokban is értékesítették, míg a "pikót" fecskendőkbe töltötték, hígították és így árusították éveken keresztül kisebb, nagyobb tételekben Győr-Moson-Sopronban és Vas vármegyében. Ebben az ügyben tavaly év végén született elsőfokú ítélete, nyolc kisebb súlyú vádlottat már az eljárás során elítéltek vádalkuval. A többi győrszentiváni tagnak hamarosan szintén a Győri Ítélőtáblán folytatódik a pere.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában