Szeniorversenyző a példakép

2023.01.30. 22:05

Soproni vívás – Építenek a gazdag múltra

"Múlt nélkül nincs jövő, és minél gazdagabb a múltad, annál több fonalon kapaszkodsz a jövőbe" – ez a hitvallása a soproni vívóknak.

kisalfold.hu

Nagy András, Bolodár Zoltán és dr. Gasztonyi Károly.

Fotó: sopronivivas.hu

Sopronban nagy hagyománnyal rendelkezik a kardvívás, amit még a nagy elődök, Puskás Bertalan, Zombori István és Tóth Antal hagyott hátra az utódokra. A "hagyományőrzők" élén Tölli Balázs elnök, a Berzsenyi Dániel Líceum és Gimnázium igazgatója, Nagy András ügyvezető titkár, Bolodár Zoltán, Magas Ádám edzők, az utóbbi három a szenior kategóriák eredményes versenyzői is. A nagy múltú egyesület életéről, eredményeiről Bolodár Zoltán edzőt kérdeztük.

A halk szavú mester Babics Mihály idézettel kezdte mondandóját, miszerint: "múlt nélkül nincs jövő, és minél gazdagabb a múltad, annál több fonalon kapaszkodsz a jövőbe."

"Ezek a gondolatok az irányadók egyesületünk életében" – tette hozzá.

A gazdag múlt ismert, de milyen a jelen – tettük fel a kérdést.

"Évtizedek kemény munkájával felépített múltat folytatjuk heti négy napon hat edzést tartunk, a foglalkozások telt házzal mennek, ami a jó csapatszellem eredménye. A líceum tornatermének adottsága behatárolt, ezért maximum ötven emberrel tudunk foglalkozni. A kardvívás nagyon edzésigényes sportág, ezért érintett rosszul bennünket a covidjárvány. Az idő alatt csak erőnléti edzéseket tudtunk tartani. A járvány befejeztével visszaállt a rend a régi kerékvágásba" – folytatta Bolodár Zoltán, aki az eredményekről is beszámolt lapunknak.

"Vannak tehetségeink, de ők az iskola befejezte után általában fővárosi egyesületben folytatják. A távozásuk fájó, de érthető, ez a vidéki kis klubok sorsa. Korábban Sopronban kezdte pályafutását dr. Wágner Laura, de tanulmányai miatt a versenyzést az UTE-ben folytatta, ott lett sikeres. Kardvívásban magyar bajnok és BEK-győztes csapat tagja volt. Utánpótlásunk egyébként biztosított, jönnek a fiatalok, de a jövő sajnos nem a vidéki kluboknak kedvez. A sikereket a 2010 óta működő veterán korosztály hozza, amely országosan és nemzetközi szinten is a jók között van. A veterán csapatunk élén dr. Gasztonyi Károly áll, aki korosztályában országos bajnokságokon többször állt a dobogó valamelyik fokán, tavaly pedig Európa legjobbja lett a veterán európai körverseny eredményei alapján, továbbá csapatban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett. Egyesületünk húzóembere, akire mindenki felnéz, fiatalok, idősek egyaránt. A veterán korosztályunk sikeres, nagy család, Nagy András, dr. Gasztonyi Károly és jómagam egymást segítjük, így lettem edzője Magas Ádám kollegámmal együtt dr. Gasztonyi Károlynak – fogalmazott Bolodár Zoltán.

A halk szavú mester saját eredményeit nem közölte, pedig lehet mire büszkének lennie. A soproni múzeum fotósa arra a legbüszkébb, hogy elveinek megfelelően a megbecsült múlt után biztos alapokon van a jövő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában