nincs lehetetlen!

2021.10.05. 05:04

Nukleáris kaland – Tomi Rocky atomreaktor hűtővízében tempózott Oroszországban – videó, fotók

Patkás Tamás sok különleges helyen úszott már szerte a világban, ám a láb nélküli kisalföldi paraúszó „praxisában” is unikumszámba megy a múlt hétvégi verseny. A Moszkvától bő 400 kilométerre, délnyugatra fekvő csendes kisváros, Desnogorsk atomerőművéről híres. Orosz úszók azt vették fejükbe, hogy itt szerveznek a világon elsőként olyan versenyt, amelyet az atomreaktor hűtővizében rendeznek. A különleges viadalra egyedüli magyarként és paraúszóként Tomi Rocky kapott meghívást.

Szeghalmi Balázs

Tomi már nem kocsira gyűjt

„Elmúltam 50 éves, én már nem tévére és kocsira gyűjtök. Sokkal inkább élményekkel, kalandokkal szeretném megpakolni az életem hátralévő részét. Az egyik orosz főszervezőt, Kirill Senshinovot az X-Waters-sorozat osztrák futamáról ismerem, ő említette a lehetőséget.

Szeptember végéig terveztem versenyezni idén. Rögtön egyeztettem az edzőmmel, Rajos Istvánnal, amikor meghallottam a desnogorski nukleáris úszófesztivál hírét. Ő is támogatta az indulást” – kezdte Tomi.

Atomúszás

A Győri Úszó SE két tagja előbb Moszkvába repült, majd autóval több mint 400 kilométert tettek meg Desnogorskig. „Amit megtudtunk az orosz kisváros történetéről, az nem túl szívderítő. Az atomreaktort a nyolcvanas évek elején helyezték üzembe, a reaktor hűtésére mesterséges tavat hoztak létre. Ennek az volt az ára, hogy a közeli falut elárasztották vízzel, a lakóit paneltömbökbe telepítették. Az úszóversenyt a 25–30 méter mély tóban tartották.

Érdekesség, hogy a tavat a Desna folyó táplálja. Amikor Istvánnal először mentünk a helyszínre, feltűnt a víz fodrozódásán, hogy áramlásokkal kell számolni. Ez így is történt. A 3 kilométeres távon több mint 3500 métert tettem meg, vagyis gyakran kellett korrigálnom. A nehéz körülmények ellenére sem esett azonban szét a technikám. A sokat gyakorolt gyorsúszásom megállta a helyét Oroszországban” – mondta Tomi.

„A reaktor hűtővize langyos és büdös”

Milyen érzés atomreaktor hűtővizében úszni? – kérdeztük. „Szokatlan volt, hogy 7–8 fokos hőmérsékletben csobbantunk a vízbe reggel, ám nem fáztunk, a reaktor 20 fokosra melegíti a tavat. Ez nem állandó érték, az említett áramlások több helyen csípősen hideggé változtatják a vizet.

A legkülönösebb a tó szaga volt. Nem mindenhol, de többször éreztem büdösnek – mintha fém szagát vegyítették volna rothadó levelekkel – a tavat. A szervezők szerint az úszás biztonságos volt – amikor bejártuk a terepet, kijelölt strandot is találtunk –, a tó vize kristálytisztán csillogott, sok halat, rákot láttam benne” – válaszolt Tomi Rocky.

Új cél, még keményebb edzés

„Kifogástalan szervezésben volt részünk, reggeltől estig tolmács kísért bennünket. Tomit csónakkal követhettem, így tanácsokat tudtam adni, hogyan kerülje ki az örvényeket. Most egy hónapig szünetet tartunk, majd kemény felkészülést tervezünk a holtszezonban. Egyrészt még gyorsabb tempókat várok tőle, másrészt a vízfekvése még fejlődhet. A cél, hogy egy mérföldet 40 percen belül biztosan teljesítsen” – közölte Rajos István.

A Győri Úszó SE szakembere nem véletlenül mondott mérföldet. A kisalföldi páros novembertől a jövő évi célokra kezd fókuszálni, s a 2022-es idény csúcspontját jelentő tengerentúli versenyen bizony nem kilométerben számolnak majd.

Kalandos szezonzáró Oroszországban: Rajos István (b) és Patkás Tomi (j) Győr címerével Desnogorsk központjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában