SopronFest 2024

2024.05.13. 08:46

SopronFest - Aki ott volt, visszajönne Sopronba - fotók, videók - Cikkünk frissül

Pénteken elindult a buli a Lővér Kempingben, a SopronFest kiemelt zenei helyszínén, ahol többek között Halott Pénz és Alle Farben tűzijátékos opening show-jával nyitotta a fesztivált. Hasonló izgalmakat tartogatott a szombat is, hiszen jött Azahriah várva várt fellépése, aki a Puskás Aréna előtt csak itt vállalt magyarországi koncertet. Vasárnap is csillagok töltötték meg a nagyszínpad előtti teret.

Kisalföld.hu

Korda, Valmar, Wellhello a nagyszínpadon

Ezreket vonzott Azahriah a SopronFest második napján

Videó, fotók a megabuliról itt.

Belvárosi SopronFest programok szombaton

Hatalmas buli a Lővérekben a SopronFest zárónapján is!

Fantasztikus napokon vagyunk túl, a SopronFest bemelegítő napjai már május 10-én elkezdődtek, a Lővérekben pedig péntek óta zajlik az élet. Tömegek előtt lépett fel többek között a Halott Pénz, Alle Farben, Beton.Hofi és a Carson Coma, vasárnap pedig olyan fellépők érkeznek hozzánk, mint Majka, Dzsúdló és a Kruder & Dorfmeister. Erősnek ígérkezik a fesztivál zárónapja, tartsatok velünk vasárnap is!

Korda György és Balázs Klári a nagyszínpadon

A SopronFest a végéhez közeledik, de még előttünk van egy igencsak tartalmas vasárnapi nap. A MOL - Új Európa Alapítvány Nagyszínpadot az idén 85. születésnapját ünneplő Korda György és Balázs Klári nyitja - a magyar könnyűzene legendái garantáltan fergeteges hangulatot teremtenek, így érdemes már délután a Lővérek felé venni az irányt! Őket a Valmar duója követi, de érkezik a szintén szülinapos Wellhello és Dzsúdló is. A nagyszínpadot végül a rap hazai királya, Majka zárja.

Jön a a Quimby és a 30Y is

A SopronFest x Petőfi Nagyszínpadon a Blahalouisiana indítja el a bulit, és itt lép fel a Margaret Island, a Kowalsky meg a Vega, a Quimby és a 30Y is. A Telekom Secret Gardenben a bécsi elektronikus zenei duó, a Kruder & Dorfmesiter táncoltatja meg a tömeget, az Unicum Kőházban pedig a Post For Rent DJ csapata veszi át az irányítást.

A koncerteken túl számos egyéb izgalmas elfoglaltság is vár rád, hiszen óriáskerékkel, katapulttal, a Honvédelmi Minisztérium jóvoltából óriáscsúszdával, és persze jobbnál jobb ételekkel és italokkal készültünk nektek. A Street Kitchen és a Balatoni Kör ajánlásával számos food truck közül válogathatsz, köztük több olyan közül is, akik húsmentes, illetve vegán opciókat is kínálnak.

Videó a pénteki napról

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember - A soproni Tűztorony tetején sétált - fotókat ide kattintva nézhetnek

Képriport a pénteki napról

A Kispál és a Borz fergeteges hangulatot teremtett a színpadon

Interjú Lovasiékkal, sok-sok fotó itt.

Szombaton a SopronFesten: Azahriah és még sokan mások!

Pénteken elindult a buli a Lővér Kempingben, a SopronFest kiemelt zenei helyszínén, ahol  többek között Halott Pénz és Alle Farben tűzijátékos opening show-jával nyitotta a fesztivált. Hasonló izgalmakat tartogat a szombat is, hiszen érkezik Azahriah, aki a Puskás Aréna előtt csak itt vállalt magyarországi fellépést. Mindenképpen itt a helyed!

Szombaton érkezik az egyik leginkább várt idei fellépő, Azahriah, akinek a fesztivál alkalmából a Munkácsy-díjas művész, Ef Zámbó István közterületi szobor-széket is tervezett.

Azahriah elérte, hogy 22 évesen egy egész ország ismeri a nevét. Az elmúlt néhány év példátlan sikersorozata után már biztos, hogy a 2024-es év is az övé lesz, hiszen május végén történelmet ír: háromszor tölti meg a Puskás Arénát. Ezt megelőzően fél éven át sehol nem találkozhat vele a közönség, egyetlen kivételt tesz csak: május 18-án egy exkluzív show-val érkezik a SopronFest nagyszínpadára!

Azahriah mellett számos program vár még szombaton. 

A MOL - Új Európa Alapítvány Nagyszínpadon a HipHop Allstars nyitja: közös koncertet ad az Animal Cannibals, a Ganxsta Zolee és a Kartel és a Hősök. Őket a Tankcsapda követi, de érkezik a Bagossy Brothers Company is. Eközben a SopronFest x Petőfi Nagyszínpadon is erősnek ígérkezik a felhozatal: Curtis koncertjével indul a nap, majd jön T. Danny, a Belga és a Fish!, a napot pedig a World is Mine csapata zárja, vagyis Metzker Viki, Joerjunior és Kollár gondoskodik a hajnalig tartó buliról.

Ezekben a percekben is fényfestésben úsznak a fák a Telekom Secret Gardenben, a SopronFest egyik izgalmas és új helyszínén. Szombaton itt láthatod többek között Pogány Indulót és Tom Chi-t, a nemzetközi vonalon pedig a Bladerunnaz jóvoltából Sigma érkezik. Az Unicum Kőházban Lil Frakkal és a Sávlekötő Camp legjobbjaival találkozhatsz, később pedig itt lépnek fel a soproni éjszakai élet meghatározó arcai; a Hound Dogs zenekar és Dj Jokó.

A Lővérekben tehát elindult a buli, de Sopron belvárosában is zajlik az élet. Továbbra is várnak benneteket a Telekom PodcastFest, a művészeti és a gourmet programok. A Liszt Központban a humor nagyágyúi lépnek fel délután, vagyis Fábry Sándor, Dombóvári István és Szabó Balázs Máté, ezt követően pedig Kadarkai Endre beszélget Ördög Nórával. A Soproni Egyetemen a Piros Orr Bohócdoktorok derítenek jobb kedvre mindenkit, a ’Hol a boldogság mostanában?’ című kerekasztal beszélgetés keretében pedig Tari Annamária, Nánási Pál, Szabó Béla, Weiler Péter és Horváth Gergely osztja meg gondolatait. A Harrer Cukrászdában Kende-Hofherr Krisztina Harrer-Abosi Beatrixot látja vendégül, a Kultúrpresszó Líra Irodalmi Teraszán pedig Erdős Virág költőnővel Turi Tímea beszélget.

Ha még nincs jegyed, de kedvet kaptál, hogy a hétvégét Sopronban töltsd, jó hírünk van: közkívánatra megnyitották a kétnapos bérleteket, így még kedvezményes áron vásárolhatsz bérletet szombatra-vasárnapra.

Mindeközben javában zajlik a Hűség Városa Alkotótábor az ország elismert képzőművészeinek részvételével a Várkerületen, a Mária-szobor melletti téren. A pünkösdi hétvége során Bereczki Kata, Ef Zámbó István, Labrosse Dani, Sibitka Panni és Weiler Péter a szemetek láttára alkotnak a hűség tematikájában. Nézd meg, hogyan alkotnak művészeink, beszélgess velük, inspirálódj! A Fő Téren a délutáni órákban pedig folytatódik a Soproni Sörnapok: a Fajkusz Banda és a Csík zenekar koncertjére táncolhatsz a Tűztorony tövében.

Korábban

Fantasztikus hangulatú koncertet adott a Kispál és a Borz Sopronban, akik a Tűztorony lábánál zenéltek a Sopronfest nulladik napján. A koncert előtt a három alaptaggal, Lovasi Andrással, Kispál Andrással és Dióssy D. Ákossal beszélgettünk új nagylemezükről, idei koncertturnéjukról, valamint soproni kötödéseikről.

A SopronFest nagy sikerrel zajló bemelegítő napjai után a 20 éves Halott Pénzzel, Alle Farben tűzijátékos opening show-jával és számos szuper koncerttel indítjuk el a pünkösdi hétvégét a Lővérekben. Mutatjuk, mennyi minden vár rátok a fesztivál nyitónapján!

sopronfest
Belecsap a SopronFest

ATelekom PodcastFest két programját a pénteki napon ingyenesen nézhetitek meg a Liszt Központban! A Magenta Podcast keretében a Halott Pénz 16:30-tól, Kadarkai Endre és ByeAlex 18:00-tól vár benneteket Sopron belvárosában.

Pénteken beindul a buli a Lővérekben!

Tartalmasan teltek a SopronFest bemelegítő napjai. Teltház előtt beszélgetett Sebestyén Balázs és Puzsér Róbert a Liszt Központban, de megfordult a városban többek között Vecsei H. Miklós, Einspach Gábor, Dr. Hevesi Krisztina, Áder János, Steigervald Krisztián és Reisz Gábor is. A  nulladik napon a Kispál és a Borz fergeteges koncertjével és a Necc Party bulijával vettük be a Fő teret a Soproni Sörnapok keretein belül. Míg a városban továbbra is tartanak a programok, pénteken elindul a Lővér Kempingben is a buli, és egészen vasárnap hajnalig meg sem áll.

Az idei évben már két nagyszínpaddal várunk benneteket, ahol a teljesség igényével mutatjuk be az év könnyűzenei koncerkínálatát.

A fesztivál első napján a MOL - Új Európa Alapítvány Nagyszínpadon már 16:30-tól beindulnak a koncertek, érkezik az Esti Kornél, az Elefánt, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, a sort pedig a Halott Pénz és végül Alle Farben tűzijátékos opening show-ja zárja.

A SopronFest x Petőfi Nagyszínpadon is igen csak illusztris a névsor, hiszen fellép Manuel, Rúzsa Magdi, a Carson Coma, Beton.Hofi és Hundred Sins is.

Az idei év egyik új, különleges helyszíne a Telekom Secret Garden, ahol a fényfestésben úszó fák lombja alatt a pénteki napon az OTL csapata, Labek&Chrobak és az Analog Balaton ad koncertet, a hajnalig tartó buliról pedig a LavaLava gondoskodik. A Secret Garden két podcast beszélgetésnek is otthont ad; a Magenta Podcast keretében itt hallgathatod majd meg, hogy hogyan jutott el Pécsről egészen a Puskás Arénáig a Halott Pénz, ezt követően pedig Kadarkai Endre beszélget ByeAlexszel. Érdemes tehát már délután is errefelé venni az irányt! Ha már erre jársz, ne hagyd ki a Secret Garden közvetlen szomszédságában a Magyar Bor x Poncichter Borfalut sem, ahol a legjobb helyi borokat kóstolhatod.

Áder János ajándéka Sopronnak  >>

A Deák téri Általános iskola kisdiákjainak részvételvél adták át szerdán Sopronban az első Miyawaki mini erdőt, amely hangsúlyosan termő gyümölcsfajokat vonultat fel. A minierdő a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány jóvoltából jött létre a városban. 

Szórakozás és fenntarthatóság a SopronFesten!

Május 10-én elstartolt a SopronFest, így már napok óta zajlik az élet a városban: gasztronómiai programok, a legizgalmasabb podcast beszélgetések, kiállítások, túrák, gyermekprogramok tömkelegével várunk benneteket. A pünkösdi hétvégén a Lővér Kemping is megtelik élettel, hiszen itt dübörögnek  majd a fesztivál kiemelt koncertjei. Fogadd szeretettel rövid beszámolónkat és programajánlónkat!

A tartalmas szórakozás mellett a fenntartható fesztiválélményre is hangsúlyt fektetünk. Partnereinkkel – többek között a Soproni Egyetemmel és a Greenstic-kel –, együtt nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a SopronFest fenntartható, környezettudatos esemény legyen. Kiemelten támogatjuk a helyi gazdaságokat és termelőket, bővített vegetáriánus és vegán kínálattal és még több ivókúttal készülünk, ételeiteket és italaitokat pedig lebomló tányérokban, evőeszközökkel fogyaszthatjátok a Greenstic jóvoltából, ezzel is csökkentve a karbonlábnyomunkat. A fesztiválon edukációs programokat, kiállítást, workshopot is szervezünk a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében.

Május 15-én a fesztivál keretében telepítettük és adtuk át – Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke jelenlétében – az ország első, hangsúlyosan termő gyümölcsfajokat felvonultató Miyawaki, azaz tápláló városi mini erdőjét.

Az átadáson Farkas Ciprián, Sopron polgármestere és Lobenwein Norbert, a SopronFest egyik alapítója is részt vett. A Miyawaki mini erdők nagyon gyorsan nőnek, sűrűbbek és nagyobb biológiai sokféleséget tartalmaznak a hagyományos erdősítéseknél. Városi környezetben hatékony szerepet játszanak a levegő tisztításában, elnyelik a zajt, vizet párologtatnak, esztétikai élményt nyújtanak, csökkentik a nyári hősziget effektust a városi környezetben. A fenntarthatóságot és a biodiverzitást támogató, élőhely teremtő növénytársítás Sopron város és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány együttműködésében valüsult meg a SopronFest keretében. A koncepció kidolgozásáért és a tápanyag ellátásért a Compocity felelt, akik helyi közösségekkel közösen készített rovarhotellel és sünodúval egészítették ki a rendszert, a környezetpedagógia értékét is növelve az első Fesztivál-erdő létrehozásának.

Május 16-án indul a nulladik nap! A bemelegítő a napok után ráfordulunk a SopronFest második felére: csütörtök este a Fő téren az ország egyik legnagyobb hatású zenekara, a Kispál és a Borz ad koncertet, Lovasiék után pedig a legendás bulisorozat, a NECC Party táncoltatja meg a közönséget a Tűztorony tövében.

Javában tart a Telekom PodcastFest is, amelynek keretében a városba látogatnak az ország legnépszerűbb előadói, podcasterei. A csütörtöki napon a Harrer Cukrászdába érkezik a TRIÓ!, azaz Abosi Barni, Henry Kettner és Török Ábel.

Érkezik továbbá Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem Környezettudományi és Környezetpolitikai Tanszékének professzora, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület alelnöke, aki az éghajlatváltozásról és a biológiai sokféleség válságáról, valamint arról tart előadást, hogy mit tehetünk egy élhetőbb jövőért.

A Soproni Egyetemen az is kiderül, hogy hogyan varázsolnak magabiztos mosolyt a mélyszegénységben élő gyerekek arcára az InDaHouse tanodáiban. Farkas Zolek a Fogat.Örökbe alapítójával, Dr. Kovács Alexandra fogorvossal, és Benkő Fruzsinával, az InDaHouse vezetőjével beszélget.

A Búgócsigában Dr. Hevesi Kriszta tabudöntögető előadását hallgathatod meg, később pedig itt folytatódik a Necc Party is.

Szerda - Városszerte zajlanak a második SopronFest programjai, azonban a fesztivál fő rendezvénye, amelynek a Lőverek ad otthont, pénteken 16 órakor tárja ki kapuit a közönség előtt.

Épülnek a színpadok

Szerda

Szerdán a Telekom PodcastFest keretében a Soproni Egyetemen Áder János és vendége, napjaink legismertebb generációkutatója, Steigervald Krisztián tart előadást a fenntartható fejlődésről, a klímaváltozás és vízválság aktuális kérdéseiről. A fesztivál keretein belül ráadásul a Kék Bolygó Alapítvány és Sopron Város egy egyedülálló városi minierdő létrehozásába vonja be a közönséget. A városra számos pozitív hatással lévő Miyawaki erdő ültetése során maga a volt köztársasági elnök, Áder János is jelen lesz.

A hétvégén számos kiállítás nyílt a fesztivál keretében, amelyek egész héten látogathatók. A Liszt Központ Munkácsy termében megtekinthető például A Hűség Városa című kiállítás művészeinek csoportos kiállítása, ahol Bereczki Kata, Ef Zámbó István, Bukta Imre, Labrosse Dániel, Sibitka Panna, Soós Nóra és Weiler Péter mutatják be alkotásaikat. A teljes programtáblát ITT>> találod.

Kedd

Sopronban egész héten zajlik az élet. Május 15-én a Soproni Sörnapok keretében a Fő térre érkezik a soproni Kollmann Gábor Quintet és a Budapest Ragtime Band, az Elit mozi nagytermében pedig Vecsei H. Miklós és zenekara, a QJÚB Pilinszky János és Csoóri Sándor életművére épülő koncertszínházi előadását láthatják az érdeklődők.

A mozirajongóknak az Elit moziban a Semmelweis című filmmel készülnek, amely az egy hónap múlva kezdődő MOZ.GO - Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb nagyjátékfilm kategóriájában versenyez a Magyar Mozgókép Díjért. A vetítés után a Kultúrpresszó teraszán Szatmári Róbert, a Radio Café műsorvezetője beszélget Vecsei H. Miklóssal.

Korábban írtuk:

Beszélgetés a szerzővel a SopronFesten: Winkler Barnabás A rózsaszín Zsolnay című könyvének bemutatója

A Zsolnay név hallatán sok szép szín juthat eszünkbe, sőt, leginkább a színek orgiája. De szinte biztos, hogy kevesen gondolnak a rózsaszínre. Pedig a történet ezzel a színnel indult. Egy Zsolnay rózsaszínű boroskancsóval való véletlen találkozása indította el Winkler Barnabás építész életre szóló gyűjtőszenvedélyét is öt évtizeddel ezelőtt. Részletek >>

A fesztivál további keddi programjai >>

Telt házas eseményekkel– többek között A Hűség városa című csoportos kiállítás megnyitójával, Demjén Ferenc koncertjével, Grecsó Krisztián estjével, Járai Márk és barátai zenés élményfőzésével, Sebestyén Balázs és Puzsér Róbert beszélgetésével – a hétvégén elkezdődött a SopronFest.  

sopronfest
Demjén-koncert - Fotó: SopronFest - SopronMédia

Május 19-ig közel száz helyszínen gasztronómiai programok, beszélgetések, kiállítások, túrák, irodalmi- és gyermekprogramok várják a vendégeket. Május 16-án a Fő téren a Kispál és a Borz ad koncertet, majd május 17. és 19. között a Lőverekben zajlanak a SopronFest kiemelt zenei eseményei. A három nap alatt fellép a Bagossy Brothers Company, Dzsúdló, Majka, Beton.Hofi, a Tankcsapda és Rúzsa Magdi is, ráadásul itt adja a Puskás Aréna előtti egyetlen magyarországi koncertjét Azahriah és a Halott Pénz. A nemzetközi vonalon Alle Farben, a Kruder & Dorfmeister és Sigma érkezik.

A SopronFest, Magyarország legújabb fesztiválja zászlajára tűzte, hogy a teljesség igényével mutatja be az adott év könnyűzenei kínálatát: a legaktuálisabb nevektől az élő legendákig.  A Lővérek egyik nagyszínpadának névadója a Petőfi Kulturális Ügynökség, melynek missziója a kortárs magyar kultúra legszélesebb bemutatása, ezért 2024-ben is minőségi magyar produkciókkal lesz jelen a hazai fesztiválokon. A SopronFest Petőfi Nagyszínpadán a legfrissebb sztárok és tapasztalt, nagymúltú előadók is megmutatják magukat, fellép például Manuel, a Quimby, a Blahalouisiana és a 30Y is. A poptól az underground rapig minden műfaj képviselői lehetőséget kapnak, hogy a zenei élményen keresztül hatással legyenek közösségünk jövőjére, miközben megtáncoltatják a fesztiválozókat.

Vasárnap - Kezdetét vette a hétvégén az egész várost megmozgató tíznapos rendezvénysorozat, a SopronFest

sopronfest
SopronFest - Sebestyén Balázs és Puzsér Róbert

Hűség Városa címmel nyílt kiállítás Soproban a SopronFesten, amelynek egy vendége Lévai Anikó volt.

Vasárnap este a Fő téren Demjén Ferenc koncert színesítette a programot

SopronFest - Puzsér Róbert Sebestyén Balázzsal beszélgetett

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában