SopronFest 2024

2024.05.15. 06:53

SopronFest - A Deák téri iskola kisdiákjainak részvételvél adták át Sopronban az első Miyawaki mini erdőt - fotók, videó

A Deák téri Általános iskola kisdiákjainak részvételvél adták át szerdán Sopronban az első Miyawaki mini erdőt, amely hangsúlyosan termő gyümölcsfajokat vonultat fel. A minierdő a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány jóvoltából jött létre a városban.

Papp Fanni

Megkezdődött a visszaszámlálás! Pénteken indul a SopronFest fő rendezvénye. Összesen öt színpadot alakítottak ki. Fotó: Máthé Daniella

Szerdai összefoglaló - Szórakozás és fenntarthatóság a SopronFesten!

Áder János ajándéka >>

Május 10-én elstartolt a SopronFest, így már napok óta zajlik az élet a városban: gasztronómiai programok, a legizgalmasabb podcast beszélgetések, kiállítások, túrák, gyermekprogramok tömkelegével várunk benneteket. A pünkösdi hétvégén a Lővér Kemping is megtelik élettel, hiszen itt dübörögnek  majd a fesztivál kiemelt koncertjei. Fogadd szeretettel rövid beszámolónkat és programajánlónkat!

A tartalmas szórakozás mellett a fenntartható fesztiválélményre is hangsúlyt fektetünk. Partnereinkkel – többek között a Soproni Egyetemmel és a Greenstic-kel –, együtt nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a SopronFest fenntartható, környezettudatos esemény legyen. Kiemelten támogatjuk a helyi gazdaságokat és termelőket, bővített vegetáriánus és vegán kínálattal és még több ivókúttal készülünk, ételeiteket és italaitokat pedig lebomló tányérokban, evőeszközökkel fogyaszthatjátok a Greenstic jóvoltából, ezzel is csökkentve a karbonlábnyomunkat. A fesztiválon edukációs programokat, kiállítást, workshopot is szervezünk a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében.

Május 15-én a fesztivál keretében telepítettük és adtuk át – Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke jelenlétében – az ország első, hangsúlyosan termő gyümölcsfajokat felvonultató Miyawaki, azaz tápláló városi mini erdőjét.

Az átadáson Farkas Ciprián, Sopron polgármestere és Lobenwein Norbert, a SopronFest egyik alapítója is részt vett. A Miyawaki mini erdők nagyon gyorsan nőnek, sűrűbbek és nagyobb biológiai sokféleséget tartalmaznak a hagyományos erdősítéseknél. Városi környezetben hatékony szerepet játszanak a levegő tisztításában, elnyelik a zajt, vizet párologtatnak, esztétikai élményt nyújtanak, csökkentik a nyári hősziget effektust a városi környezetben. A fenntarthatóságot és a biodiverzitást támogató, élőhely teremtő növénytársítás Sopron város és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány együttműködésében valüsult meg a SopronFest keretében. A koncepció kidolgozásáért és a tápanyag ellátásért a Compocity felelt, akik helyi közösségekkel közösen készített rovarhotellel és sünodúval egészítették ki a rendszert, a környezetpedagógia értékét is növelve az első Fesztivál-erdő létrehozásának.

Május 16-án indul a nulladik nap! A bemelegítő a napok után ráfordulunk a SopronFest második felére: csütörtök este a Fő téren az ország egyik legnagyobb hatású zenekara, a Kispál és a Borz ad koncertet, Lovasiék után pedig a legendás bulisorozat, a NECC Party táncoltatja meg a közönséget a Tűztorony tövében.

Javában tart a Telekom PodcastFest is, amelynek keretében a városba látogatnak az ország legnépszerűbb előadói, podcasterei. A csütörtöki napon a Harrer Cukrászdába érkezik a TRIÓ!, azaz Abosi Barni, Henry Kettner és Török Ábel.

Érkezik továbbá Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem Környezettudományi és Környezetpolitikai Tanszékének professzora, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület alelnöke, aki az éghajlatváltozásról és a biológiai sokféleség válságáról, valamint arról tart előadást, hogy mit tehetünk egy élhetőbb jövőért.

A Soproni Egyetemen az is kiderül, hogy hogyan varázsolnak magabiztos mosolyt a mélyszegénységben élő gyerekek arcára az InDaHouse tanodáiban. Farkas Zolek a Fogat.Örökbe alapítójával, Dr. Kovács Alexandra fogorvossal, és Benkő Fruzsinával, az InDaHouse vezetőjével beszélget.

A Búgócsigában Dr. Hevesi Kriszta tabudöntögető előadását hallgathatod meg, később pedig itt folytatódik a Necc Party is.

Szerda - A fesztivál helyszínét, ahol már javában épülnek a sátrak és színpadok, Váncza Panna főszervező mutatta be. – Három napon keresztül váltják egymást a színpadon a hazai könnyűzenei világ legfontosabb alakjai. Idén a fesztivál színtere a kétszerese lesz a tavalyinak, több színpaddal, óriáskerékkel, katapulttal, de még egy titkos búvóhely is helyet kap – tudtuk meg Váncza Pannától.

A fesztivál területére belépve egyből jobbra kapott helyet a Poncichter Borfalu, ahol finomabbnál finomabb soproni borokat kóstolhatnak a látogatók. A faházakban 14 helyi borász nedűi közül válogathatnak a fesztiválozók, akiknek a jó hangulatot ehhez a DJ-faház hozza meg.

Ez a helyszín az autentikus soproni légkör mellett egy titkot is rejt, hiszen innen két bejáraton keresztül is megközelíthető lesz a fesztivál újdonsága, a Secret Garden. 

A pünkösdi hétvégén ingyenes helyi járat áll a fesztiválozók rendelkezésére, naponta 12 órától egészen hajnalig. 

A fesztivál területén összesen öt színpadot alakítottak ki: a fellépők két nagyszínpadról szórakoztatják a közönséget, amelyből az egyik fedett sá- torban található. Ez a sátor 5–6 ezer ember befogadására is alkalmas lesz, szóval lesz hova elbújni rossz idő esetén. Továbbá lesznek kisebb színpadok a Secret Gardenben, a Unicum Kőházban és a VIP- teraszon is. 

Mosdókból nem lesz hiány, egy nagyszabású rendezvény esetében ez is kulcsfontosságú. A színpadok és a kiemelt helyszínek közvetlen közelében közel 100 konténermosdót helyeztek el. Itt természetesen kézmosásra is lehetőség lesz, a csapokból ivóvíz tisztaságú víz folyik majd. A nagyobb csomaggal érkezők az erre kialakított csomagmegőrzőben adhatják le a holmijukat. 

A SopronFest ideje alatt akik megszomjaznának vagy megéheznének, számos gyors- étel közül válogathatnak majd, hiszen több helyre is kitelepülnek Foodtrack kocsik. 

A szervezők igyekeztek arra is odafigyelni, hogy a fesztivál- élményből ne vegyen el a sorban állás, így ahol csak lehet, italpultokat alakítanak ki. A korábbi évekhez hasonlóan ez alkalommal is repohárban kínálják majd az italokat. 

Az SF1 jelzésű busz a Jereván-lakótelep, a Lőver Kemping és a Várkerület vonalon számos állomáson megáll. A kerékpárral érkezők járműveiket a biciklitárolókban biztonságosan el tudják helyezni a parkoló mellett. Az autósokat mintegy 500 vendégparkoló várja. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában