Zene a Tűztorony lábánál

2024.05.18. 09:04

SopronFest - A Kispál és a Borz fergeteges hangulatot teremtett a színpadon - Interjú Lovasiékkal, sok-sok fotó

Fantasztikus hangulatú koncertet adott a Kispál és a Borz Sopronban, akik a Tűztorony lábánál zenéltek a Sopronfest nulladik napján. A koncert előtt a három alaptaggal, Lovasi Andrással, Kispál Andrással és Dióssy D. Ákossal beszélgettünk új nagylemezükről, idei koncertturnéjukról, valamint soproni kötödéseikről.

Varga Henrietta

A város és Kispálék neve kétségtelenül összeforrt egymással. A csapat igazán aktív időszakában rendszeresen lépett fel Sopron klubjaiban, főszerepet kaptak a VOLT Fesztiválon, a 2010-es búcsú-turné egyik állomása pedig ugyancsak a Hűség Városa volt. A zenekar slágerein generációk nőttek fel, a magyar alternatív zene népszerűsége is nagyrészt nekik köszönhető. Évtizedes kihagyás után most újra visszatértetek, és néhány koncert erejéig színpadra is állnak, ezek között szerepel a SopronFest is, amelynek nulladik napján a Fő téren szólaltak meg generációkon átívelő karrierjük klasszikusai. 

SopronFest
A Sopronfest nulladik napján a Kispál és a Borz zenélt a város Fő terén Fotó: Máthé Daniella

A közelmúltban egy új nagylemezzel is előrukkoltak, amely a Beszorult mondat címet kapta. A nagylemezen, a tőlük megszokott hangzásvilág köszön vissza, de egy szám erejéig feltűnik a mai tinédzserek egyik kedvence Krúbi is, akinek a zenei világa eltér a  Kispál és a Borzétól

SopronFest a zenekarral

SopronFest
Fantasztikus hangulat jellemezte Kispálék koncertjét, együtt énekelte a közönség a slágereket Fotó: Máthé Daniella

Minek köszönhető ez az együttműködés?

Régen az volt a jellemző a Kispál albumokra, hogy minden dalt felpaszíroztunk az albumra, amit az adott időszakban írtunk. Most azonban egy kicsit túlírtuk, hat vagy hét dal maradt le, a Krúbival közös dal is ilyen lett volna. Egyszer csak jött az ötlet, hogy megkérem Krisztiánt, ebben a nótában vegyen részt. Igaz, hogy a zenei hangzásvilágunk merőben eltér, de a zenei gyökereink azonosak - tudtuk meg Lovasi Andrástól a Krúbival való együttműködés eredetét. - Meglepően pozitívan fogadták mind az ő, mind pedig a mi rajongóink, ami igazolja a dal sikerét - tette hozzá Dióssy D. Ákos, a zenekar billentyűse. 

A beszorult mondat című albummal, mit szeretnétek közölni a világgal?

Engem, mint dalszövegírót ezekben a szövegekben motivál, hogy szinte minden nótának van valamilyen kapcsolódása szövegében, tartalmában a régi Kispál világgal, nem véletlenül az a címe a lemeznek, hogy Beszorult mondat. Bár konkrétan ez a dal inkább arról szól, hogy van egy fajta generációs szembenézésünk magunkkal és azokkal az álmokkal, azokkal az elképzelésekkel, vágyakkal, amelyek a kora kilencvenes években megvoltak - mondta Lovasi András.

Mi az oka annak, hogy a „családias hangulatú” koncertek mellett döntöttetek?

Egyikünk sem szereti azt a színpadi létezést, hogy három méterre van tőled egy kordon és valahol mögötte vannak emberek. Nekünk fontos, hogy közelről érezzük a közönséget, hogy meglegyen velük az a közvetlen kapcsolat, amely a nagyszínpadi koncertek esetében nincs meg - tudtuk meg a „családias hangulatú” koncertek okát Dióssy D. Ákostól. Nem érezzük magunkat otthonosan az óriási terekben, a mi igazi közegünk a klubszínpad, ebben szocializálódtunk. Csodálatos érzés, amikor együtt élsz a közönséggel és hallod, hogy veled együtt éneklik például a Húsrágó, hídverő, a Szőkitett nő, vagy éppen az Emese sorait.

Nagy divat mostanában a szabadtéri klubkoncert, ami ugyan befogadóképességét tekintve kicsit nagyobb, mint a kluboké, de nem óriási. Tulajdonképpen innen jött a turné ötlete is, hogy májusban, júniusban, amikor a klubok már nyitva vannak, szabadtéri koncerteket csináljunk. Így Sopron mellett többek közt Győrben, Pécsett és Szarvason is játszunk - vette át a szót Lovasi András.

Számtalan alkalommal léptetek fel Sopronban. Milyen érzés újra itt koncertezni egy nem megszokott helyszínen, a Tűztorony lábánál?

Nagyon jó érzés újra itt lenni, visszajönnek a régi emlékek, a sportcsarnok kis szobái, vagy a kemping semmihez sem hasonlítható varázsa. Sokat jártunk a városban, ezek az emlékek óhatatlanul felidéződnek bennünk most, hogy újra itt lehetünk.

Mit ad nektek, hogy ebben a különleges felállásban zenélhettek?

Egy zenekarban nagyon fontos, hogy a tagok egymást húzzák, sokkal kevesebb igazi zsákutcát élnek meg, ahol többen zenélnek. Egymást doppingolják, kicsit olyan, mint egy reneszánsz műhely, mindenkinek megvan a feladata, így adva ki a kerek egészet. A popzenében fontos a közösségi élmény és boldog vagyok, hogy ez nekünk megadatott. 

Van olyan meghatározó élményetek, amely a városhoz kötődik? 

Amikor a zenekar tizenöt éves volt, csinált egy hasonló klubturnét, akkor játszottunk a Hangárban, ami egy nagyon jól sikerült koncert volt. Az volt a turnén az első koncert, amit felvettünk sávonként, amelyeket a Dió kevert meg és abból minden koncerten a látogatók megrendelhették a CD-t – mondta Lovasi András. Számomra a legkorábbi VOLT fesztivál kezdemények a legemlékezetesebbek, fantasztikus hangulatú bulik voltak, nagy volt a pezsgés, minden este meg akartuk váltani a világot – fűzte hozzá Dió.

Én egy hóeséses kempingben eltöltött éjszakát említenék, amikor annyira hideg volt, hogy egymáshoz simulva aludtunk. Minden ruhát magunkra húztunk és bakancsban aludtunk. Azt gondolom ez örök emlék marad, de Sopron rengeteg szép történetet adott nekünk – osztotta meg gondolatait Kispál András is.

A rajongók a zenekarral hamarosan Győrben is találkozhatnak, május 30-án este a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban hallgathatják meg őket. Jegyet a weboldalon vásárolhatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában