Film

2024.02.13. 18:49

Levetítették az 1918-as filmet Csornán

A Városi Művelődési Központban mutatták be szombaton azt az 1918-ban, Csornáról készült filmet, amelyet a nemzeti filmarchívum raktárában találtak meg nem sokkal ezelőtt.

Kisalföld.hu

A felvételre Szalay Balázs helytörténész hívta fel a figyelmet, aki egy korabeli újságcikkben olvasott a forgatásról. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a vetítésre, illetve arra a korrajzra, amelyet a kutató adott a település világháború utáni helyzetéről. 

Szalay Balázs számos érdekességről számolt be Csornával kapcsolatban azokból az időkből, és a film egy-egy kockájának kivetítésével különlegességekre is felhívta közönsége figyelmét. Az érdeklődők megtudhatták, hogy a kamerát egy jótékonysági est miatt hozták Csornára, és a rendezvény népszerűsítése volt az elsődleges cél. A felvétel szereplői közül két csornai család is felismerni vélte ősét a premontrei templom előtt híreket felolvasó kisbíróban. Szerepelnek a tekercsen az Akóts-malmos család tagjai, illetve néhány másodpercre Molnár Elemér későbbi főszolgabíró is látható. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában