VOLT és Győrkőc nélkül

2023.02.14. 06:35

VOLT és Győrkőc - Győr-Moson-Sopron két legnagyobb fesztiválja marad el 2023-ban

A két legmeghatározóbb fesztiválját veszítette el Győr-Moson-Sopron néhány hónapon belül.

kisalfold.hu

Elmarad a fesztivál Győrben: elvitte a rezsi a Győrkőc-öt

A Győrkőcfesztivált nem tudja kigazdálkodni a Vaskakas Bábszínház a megugrott költségek miatt - írta meg a kisalfold.hu hétfőn. A Győrkőc az ország legnagyobb szabadtéri gyerekfesztiválja volt, melyen a gyerekek minden programon térítésmentesen vehettek részt.

Tavaly nyáron a Győrkőc 10 helyszínen, 1000 programmal várta a gyerekeket, sőt a tizenötödik fesztivál után a hazaút vonattal ingyenes volt a 14 éven aluliaknak. A győri belváros programjaihoz pénzre sem volt szükség. A 2022-es fesztivált megelőző sajtótájékoztatón az hangzott el:

A Vaskakas társulatát is ilyen értékteremtő közösségnek tartjuk, hiszen a Győrkőc olyan meghatározó élményeket ad a győri gyerekeknek, melyek egész életükben el fogják őket kísérni

Előadások a Vaskakasban - Győrkőc kétévente?

Nem volt könnyű döntés, de város vezetésével abban egyeztünk meg, hogy megpróbáljuk mint a táncfesztivált, két évente megszervezni. Hacsak nem történik egy csoda, és ad egy szponzor 70-80 millió forintot, hogy a szokásoknak megfelelően ingyenesen szervezhessük meg a fesztivált, ilyen formában az idén nem lesz. Helyette két ingyenes szabadtéri rendezvényt szervezünk, az egyiket júniusban, a másikat szeptember elején. Ugyanúgy a családoknak fog szólni és remélem a jövő nyáron pedig meg tudjuk rendezni a Győrkőcfesztivált

– szögezte le kérdésünkre Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója.

VOLT - Egy korszak vége

"A mostani bizonytalan gazdasági környezetben 2023-ra nem fogjuk tudni megszervezni a Telekom VOLT Fesztivált” – jelentették be a fesztivál szervezői 2022 novemberében.

A VOLT két Pro Urbe-díjas főszervezője 2022 nyarán, a kisalfold.hu-nak adott interjúban így nyilatkozott:

- Pár napja bejelentették, hogy visszavonulnak. Nehéz elhinni. Mi történt?

Fülöő Zoltán: - Köztudott hogy a Sziget Zrt.-t, amelyben társtulajdonosok voltunk, néhány évvel ezelőtt megvásárolta egy amerikai befektetőcsoport azzal a céllal, hogy egy meghatározó fesztiválportfóliót hozzon létre a piacon. Mi voltunk az elsők, azóta már több, mint ötven fesztivált jegyez a cég. Ezzel egyidejűleg az elmúlt néhány évben az operatív munkától igyekeztünk kicsit hátrébb lépni, és jobban a háttérből segíteni a folyamatokat. Másrészt egy ilyen nagyvállalatban, egy ilyen profi módon működő, nagy nemzetközi struktúrában, egy központilag jól vezérelt és összehangolt rendszerben és munkamegosztásban már kevésbé érezzük a szerepünket olyan hatékonynak, mint korábban.

Lobenwein Norbert: - Vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy magunk dönthetünk a jövőnkről és olyan utat választhatunk, ami számunkra komfortos. Fontos, hogy amit létrehozunk, azzal száz százalékban tudjunk azonosulni. Ez minden produkcióra igaz, amihez közünk van.

2023-tól elengedjük a két “gyerekünk”, a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound kezét,

ami lelkileg természetesen nehéz feladat, de arról biztosítottuk a kollégáinkat, hogy bármikor számíthatnak ránk. A döntésünkkel együtt létrehoztunk egy alapítványt, amely kifejezetten a VOLT-hoz és Sopronhoz kötődik. Minden évben kétmillió forintot fordítunk arra, hogy támogassunk egy fiatal zenei produkciót. Arról, hogy ki kapja ezt a támogatást, a VOLT Nagyszínpadán adott évben fellépő hazai csapatok döntenek majd. És ugyancsak önerőből folytatjuk a Csillagok Városa projektet, hiszen ma már több tucat szobor-széket használnak Sopronban a turisták, melyeket a Depeche Mode, a Linkin Park, vagy éppen Lemmy hagyott itt nekünk. 2023-ban ezt önerőből szeretnénk finanszírozni. 

VOLT helyett SopronFest

A 2022-es novemberi rossz hírek után a soproni önkormányzat december elején bejelentette, hogy SopronFest néven új könnyűzenei fesztivált indít április 22 és 30-a között, amelynek már a programja is összeállt.

A fő esemény április 28–30. között lesz: három napon át színes koncertkínálatnak ad otthont a Lőverek.

Januárban arról is írtunk, hogy a SopronFest a hely értékekre épít,  január 20-ig jelentkezhettek a város vendéglátói, szolgáltatói, kreatív polgárai, hogy részesei lehessenek a rendezvénynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában