200 éve született a költőóriás

2022.03.16. 22:54

Győrben is elkezdődött a Petőfi Klubok Programsorozat - fotók

A megyénkből Győr, Sopron településeket érte az a megtiszteltetés, hogy Petőfi Klub alakulhat.

kisalfold.hu

A győri Petőfi Klub nyitórendezvényén a Hangraforgó együttes adott koncertet tegnap a Bezerédj-kastélyban.

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

A Magyar Országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából.

 

A Petőfi Klub célja


A Petőfi Klubok azontúl, hogy megismertetik a résztvevőket Petőfi Sándor életművével és szakmai pályafutásával, a nemzeti törekvéseket megerősítő, társadalmi és gazdasági változásokat generáló reformkorba is betekintést engednek. Különös tekintettel a kulturális örökségünk és identitásunk alapját képező magyar nyelv hivatalossá tételére, a nemzeti kultúra megszilárdulására, a kulturális intézmények megalakulására és a civil szervezetek robbanásszerű fejlődésére. 


A program – a kezdeményezők szándéka szerint – a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális alkalmakat juttat a településekre, amely alkalmak közvetlen lehetőséget teremtenek a nemzeti értékek megismerésére, történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásbővítésre, szórakozásra, továbbá a személyes és közvetlen kapcsolatokra építő, azokat erősítő közösségi együttlétekre és az online kapcsolódásra is.


A Petőfi Klubok megvalósulásával idén 100 (88 magyarországi és 12 külhoni) település kapcsolódhat a program keretében megvalósuló kulturális programokokhoz, míg 2023-ban további 100 település csatlakozik a Kárpát-medencei klubhálózathoz. 

 

Megyei részvétel


A megyénkből Győr, Sopron településeket érte az a megtiszteltetés, hogy Petőfi Klub alakulhat. Ezek a települések aktív részesei lehetnek az idei száz település között létrejövő hálózatnak, valamint együtt ünnepelhetik költőóriásunk születésének 200. évfordulóját külhoni nemzettársainkkal Bákó, Csíkszereda, Gyimesfelsőlok, Gyergyószentmiklós, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Zenta, Dunaszerdahely, Nagytárkány, Lendva és Beregszász lakóival.


A győri Petőfi Klub szerdai nyitórendezvényén a Hangraforgó együttes adott koncertet a ménfőcsanaki művelődési házban, a Bezerédj-kastély nagypincéjében. 
 

 

Dr. Horváth Sándor Domonkos, a könyvtár igazgatója hangsúlyozta: három művelődési ház, Ménfőcsanak, Gyirmót és Szabadhegy ingyenesen szervez programokat a költőre emlékezve. 
Kiemelte: Petőfi Sándor többször járt Győrben, és szoros kapcsolatban volt a könyvtár névadójával, dr. Kovács Pállal is. 
Az eseményen Tóthné Boda Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója elmondta: komoly- és könnyűzenei koncerteket, színház- és irodalmi előadásokat, könyv- és folyóirat-bemutatókat, kiállításokat és vetítéseket terveznek. 

 

Sopronnak is meghatározó szerepe lesz

 

– Az előttünk álló időszakban munkatársaimmal, illetve közel húsz tartalomszolgáltató közreműködésével azon fogunk dolgozni, hogy minél színesebben tudjuk átadni a költő szellemiségét az utókornak. A Petőfi témájú programok mellett szórakoztató koncertek és családi napok is színesítik majd a palettát – mondta el lapunk érdeklődésére Betuker Botond, a klub soproni koordinátora.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában