Klub a reformkor szellemiségében

2022.03.16. 13:36

Petőfi-emlékév – A programban Sopronnak is meghatározó szerepe lesz

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján Sopronban is meghatározó szerepe lesz a Petőfi Klubnak – jelentették be a városban.

kisalfold.hu

Dr. Ragány Misa és Betuker Botond örömmel tekintenek az összetartozást közvetítő programsorozat elé. Fotó: Sz. K.

A Magyar Országgyűlés decemberben döntött arról, hogy a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, amelynek elindu­lását prof. dr. Kásler Miklós miniszter jelentette be. A bicentenáriumhoz az országos közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet számos közösségépítő programmal és kulturális eseménnyel csatlakozik partnereivel, amely programban Sopronnak is meghatározó szerepe lesz.

 

A város csatlakozását sajtótájékoztató keretében jelentették be, Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Ragány Misa, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, és Tóthné Boda Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója jelenlétében. – Az előttünk álló időszakban munkatársaimmal, illetve közel húsz tartalomszolgáltató közreműködésével azon fogunk dolgozni, hogy minél színesebben tudjuk átadni a költő szellemiségét az utókornak. A Petőfi témájú programok mellett szórakoztató koncertek és családi napok is színesítik majd a palettát – mondta el lapunk érdeklődésére Betuker Botond, a klub soproni koordinátora.

 

Az eseménysorozat részeként március 27-én Vastag Csaba ingyenes nagyzenekaros élő koncertjével várják az érdeklődőket a Liszt-központban, április 10-én pedig Állati jó! címmel családi nappal kedveskednek a kicsiknek és nagyoknak. Barcza Attila hangsúlyozta: a hamarosan megnyíló múzeumnegyed is méltó helyszíne lesz az emlékév programjainak. A Petőfi Klubok, azontúl, hogy megismertetik a résztvevőket a költő életművével, a nemzeti törekvéseket megerősítő, társadalmi és gazdasági változásokat generáló reformkorba is betekintést engednek.

 

Különös tekintettel a kulturális örökségünk és identitásunk alapját képező magyar nyelv hivatalossá tételére, a nemzeti kultúra megszilárdulására, a kulturális intézmények megalakulására és a civil szervezetek robbanásszerű fejlődésére. A program a kezdeményezők szándéka szerint a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális alkalmakat juttat a településekre, amelyek közvetlen lehetőséget teremtenek a nemzeti értékek megismerésére és szépirodalmi tudásbővítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában