EzTörténtKisalföld

2024.01.11. 07:35

10 éve nincs már Abdánál a repülő, 25 éve egy szörnyű apagyilkosság rázta meg a börcsieket

Kisalföld.hu

10 éve 

Kassán landol az abdai repülő

Speciális szlovák katonai járművek, s magyar túlméretes szállítmánybiztosítók várták a 85-ös és az 1-es főutak kereszteződésénél, hogy a korábban ott álló IL-18-as repülőgép darabjait felpakolják a trélerekre. A Kisalföld megtudta: Kassára szállítják a vasmadarat egy magyar-szlovák csereprogram keretében, s ott állítják ki, eredeti Malév-színekben.

Végleg elhagyta a Győr melletti Elvis-parkot a korábban ott étteremként működő IL-18-as repülőgép. Speciális szlovák katonai járművek érkeztek, hogy elszállítsák a vasmadár darabjait Kassára, egy magyar repüléstörténeti kiállításra. A Légiközlekedési Kulturális Központ szóvivője, Samu Ádám megerősítette információnkat, elmondta: egy magyar-szlovák csereprogram keretében kerül a gép Szlovákiába. A Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren ugyanis egy repülőmúzeum és légiközlekedési látogatóközpont létrehozására adott a kormány 95 millió forintot. A Győr mellett több mint 20 évig álló IL-18-as felújítása is ebből a pénzből történik. A gép visszakapja eredeti Malév feliratát és színeit. A szóvivő elmondta: a gép magyar tulajdonban marad, Kassára szállítását a szlovák fél fizeti.

 

25 éve 

Három település gáz nélkül

Először csak a furcsa szagot érezték az emberek. A nyúli dombokat jellegzetes légáramlat járta át. Az ott lakók azonnal tudták: gáz van. Alig múlt el még reggel nyolc óra, s ők egy nyugodt szombati napra számítottak. Hát nem az lett. Sem nekik, sem a gázszolgáltató munkatársainak.

A Nyúl határában lévő középnyomású gázvezeték meghibásodása okozta a kellemetlen szagot. A perempárnál lévő tömítést a nagy nyomás lökte ki, s emellől szivárgott a gáz. Az Égáz Rt. szakembereinek a szagot kellett követniük, hogy megtalálják a csővezeték meghibásodásának a helyét. Mikor meglelték, markológépet béreltek, s megkezdődött a hiba elhárítása. Minderről dr.Csehné Nagy Teréz műszaki ügyeletes számolt be, aki elmondta: legelőször a gázt zárták el. Mindez délelőtt tíz órakor történt, a csővezetékben áramló energiahordozó tizenegyre már nem juthatott el Győrújbarátra, Gyirmótra és Ménfőcsanakra - mintegy háromezer lakásba. E meglehetősen ritka meghibásodás - melynek helyreállítása az Égáz Rt.-nek több százezer forintjába került - Nyúlon okozta a legkevesebb bonyodalmat. A lakók meglepetten kérdeztek vissza, amikor a gázömlés helyét kerestük.

 
 

30 éve

Apagyilkosság Börcsön

A kegyetlenségekről sokan tudtak, csak senki sem mert szólni. Egy végsőkig elgyötört emberi testet szállítottak a mentők Börcsről Győrbe, a Petz Aladár Megyei Kórház baleseti sebészetére. A 70 éves Burányi Bélába ekkor már csak halni járt a lélek, a mentősök sem tudtak kommunikálni vele, az idős férfi az orvosok erőfeszítései ellenére még éjszaka folyamán meghalt. A sérülések jellege miatt a kórház jelentette az esetet a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának. A nyomozók a boncolás azonnali elrendelése mellett halált okozó testi sértés miatt kezdték meg a nyomozást, a vizsgálat előrehaladtával azonban kiderült, hogy komolyabb bűncselekményről, különös kegyetlenséggel, bestiálisan elkövetett gyilkosságról van szó. A szálak az elhunyt édes fiához vezettek, a hátborzongató tett elkövetésével alaposan gyanúsítható 37 éves férfi azonban egyelőre keményen tagad. De a nyomozóknak így is elegendő bizonyíték van a birtokukban, hogy gyilkossággal gyanúsítsák az alkoholista férfit, és előzetes letartóztatásba vétele mellett fejezzék be a vizsgálatot. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában