Pedagógus Nap

2023.06.05. 11:43

Emlékszoba az igazgatónak

A Füzes Utcai Általános Iskola tantestülete és Tatabánya Nyugdíjas Igazgatói Klubjának szervezésében emlékszobát avattak és állandó kiállítást nyitottak egykori legendás igazgatójuk, Pusztai Endre (1942–2021) tiszteletére.

Kiss T. József

A Pusztai Endrét ábrázoló festmény előtt, amit barátja, Papp Albert festőművész készített. Balról: John Katalin, Pintér Péter, Deákné Csom Andrea és Vízi Edit.

Az egyik tanteremben és a tanintézmény folyosóján bemutatott tárgyak emlékeztettek Pusztai Endre munkásságára. A kiállítást Pintér Péter tanár, a Füzes Utcai Általános Iskola jelenleg már nyugalmazott igazgatója nyitotta meg. Az iskola növendékei, vonós- együttese színesítették a pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepséget. 

Az eseményen személyes élmények, anekdoták felelevenítésével emlékeztek meg az egykori igazgatóról. Pintér Péter nyugalmazott iskolaigazgató és Vízi Edit megbízott intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket, köztük Szücsné Posztovics Ilonát, Tatabánya polgármesterét, John Katalin önkormányzati képviselőt, valamint Pusztai Endre lányát, Andreát és unokáját, Annát, aki úgy emlékezett nagyapjára, hogy annak idején sokat mesélt neki és mindenkivel el tudott beszélgetni. 

A Füzes Utcai Általános Iskola folyosóján látható az emlékkiállítás.  Fotók: Kiss T. József

Rengeteg okirat, festmény, ereklye maradt fenn a hagyatékban, aminek egy része a levéltárba került és a Füzes Utcai Általános Iskolába. A polgármesternek és John Katalinnak is voltak személyes indíttatású történetük Pusztai Endrével kapcsolatban. Papp Albertné a férje (1938–2015) – aki festőművész volt – különleges baráti kapcsolatáról beszélt. 

Pintér Péter elmondta, Pusztai Endre két cikluson át önkormányzati képviselőként a kulturális bizottságot vezette. Kiváló pedagógus és intelligens, okos, művelt, „reneszánsz” ember volt. Több szakkört, csoportot vezetett, küldetésnek érezte a roma gyerekek és a kultúra támogatását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában