Édes álom

2023.02.25. 07:47

Továbbra is hiányzik a Pilóta keksz - a gyártó szerint visszatérhet az egykori győri kedvenc a polcokra - szavazás

Portálunk október elején adott hírt arról, hogy a legtöbb boltban nyoma veszett a még mindig népszerű, Győrből több mint 60 éve hódító útjára indult édességnek, a Pilóta keksznek. Kérdésünkre a gyártó, a Mondelez megerősítette: nem tettek le az édesség újraforgalmazásáról, vagyis nem kell örökre búcsút intenünk a Pilótának. De nem rejtette véka alá, hogy a kakaós krémmel töltött keksszel hónapokig nem találkozhatunk a boltok polcain.

Szeghalmi Balázs

A Széchenyi-egyetem hallgatói másfél éve Pilóta kekszet juttattak a világűrbe. Az édesség 32 km magasba emelkedett, kibírta a mínusz 70 fokot. Az ereklyeként őrzött keksz jelenleg az utolsó darabok egyike Győrben.

Fotó: Csapó Balázs

  • A tulajdonos tavaly őszi jóslata bejött; eltelt négy hónap, s továbbra is hiánycikk a Pilóta, az egyik, ha nem a leghíresebb magyar keksz.
  • A győri kekszgyár néhai sikertermékei közül többet érintett az az élelmiszeripari válság, amely az orosz–ukrán háború kitörése után vont viharfelhőket a Balaton szelet márkája fölé is.
  • Tény, hogy a leghosszabb ideig a Pilóta kekszre „jár rá a rúd”.

Közel 5 és fél millió Pilótát vettünk két éve

Pedig a külföldön szintén kedvelt Pilóta a legerősebb bástyának számított a magyar kekszek birodalmában. Beszédes adat a gyártótól, hogy a koronavírus-járvány közepén, 2021-ben közel 5 millió 470 ezer darabot vásároltunk a klasszikus és a tripla kakaós, 180 grammos kiszerelésű Pilótából itthon. A Mondelez kérdésünkre megerősítette: szó nincs arról, hogy végleg elengedték volna a Pilótát.

Ön szerint visszatér a Pilóta keksz a boltokba?

A gyártó szerint szó nincs búcsúról

„Továbbra is arra törekszünk, hogy minél előbb visszatérhessen a boltok polcaira a magyar családok kedvelt keksze. Az utóbbi időben a készlethiányt részben okozó alapanyag- és csomagolóanyag-hiányt megszüntettük, a gyártásszervezési nehézségek megoldásában is jelentős előrelépések történtek” – tudtuk meg Grzegorz Listől.

„Minden hűséges fogyasztónknak köszönjük a Pilóta iránti szeretetüket, ragaszkodásukat és türelmüket! Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a Magyarországon ikonikus keksz minél hamarabb jelen lehessen a háztartásokban” – tette hozzá a Mondelez Hungária ügyvezető igazgatója. Az újraforgalmazásának konkrét dátuma egyelőre nincs. Reméljük, hogy tavasszal már újra haraphatunk Pilótába. Az újraforgalmazásának konkrét dátuma egyelőre nincs.

A Széchenyi-egyetem hallgatói másfél éve Pilóta kekszet juttattak a világűrbe. Az édesség 32 km magasba emelkedett, kibírta a mínusz 70 fokot. Az ereklyeként őrzött keksz jelenleg az utolsó darabok egyike Győrben.
Fotós: Csapó Balázs

A Malévnak nem kellett, ma 5 ezret is fizetnek egyetlen csomagért

 

A Pilóta kekszet az 1960-as évek elején kezdték el sütni Győrben – a kisalföldi sikertörténet 46 éven át tartott, ezután költöztették a gyártást Székesfehérvárra –, s az eredeti koncepció szerint elsősorban a Malév utasai számára kínálták volna. A magyar légitársaság azonban nem látott fantáziát a győri édességben és drágának is tartotta az eleinte nugáttal töltött kekszet. Rövid kényszerpálya után így „landolt” a Pilóta az üzletek polcain.

 

A jelenlegi hiány idején a világhálón többen kínálják az utolsó csomagokat, amelyekért rajongók és gyűjtők egészen komoly összegeket hajlandók áldozni. Az egyik bulvárlap szerint volt olyan 180 grammos Pilóta keksz, amelyik 5000 forintért cserélt gazdát a netes licit után.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában