Mágikus keksztallér nélkül

2022.10.12. 08:33

Hiánycikk lett a Pilóta keksz - A gyártó szerint hosszú időre eltűnik az egykori győri édesség a polcokról

A legtöbb boltban nyoma veszett a még mindig népszerű, Győrből több mint 60 éve hódító útjára indult édességnek, a Pilóta keksznek.

Szeghalmi Balázs

Kollár Zara az egyik ménfőcsanaki boltban már csak Vaníliás karikára lelt. A klasszikus Pilóta keksz eltűnt az üzletekből.

Fotó: Csapó Balázs

  • A tulajdonosváltások után számos kanyart „megjárt”, a kisalföldi megyeszékhelyhez már csak csomagolásában kötődő Pilóták jelenlegi tulajdonosa, a Mondelez szerint hónapokig nem találkozhatunk a kakaós krémmel töltött keksszel.
  • Nehéz idők járnak az egykori győri kekszgyár sikertermékei­re.
  • Tavasz végén a klasszikus ét- és tejcsokis Balaton szeletet kerestük hiába, ám csak hűlt helyét találtuk a polcokon. A mártott ostyaszelet – ez jól mutatja a kekszgyár portfóliójának szétdarabolását – a Nestléhez került.

A klasszikus Balaton Ukrajnában készül 

A svájci élelmiszeripari óriás az ét- és tejcsokival bevont Balaton gyártását Ukrajnába helyezte évekkel ezelőtt. A háború miatt érthetően hónapokra bezárták a Lvivben működő üzemet, így a Balaton-kedvelők csak az új generációs ostyaszeleteket vásárolhatták sokáig hazánkban is. A Lengyelországból behozott Újhullám és Balaton Bumm névre keresztelt nápolyik folyamatosan kaphatók a harcok kitörése óta, miközben a Lvivben készült klasszikus Balatonok lassan, de biztosan térnek vissza az itthoni boltokba. Imitt-amott már „szemezhetünk” velük.

Év végéig azonban aligha élvezzük a Pilóta kekszet

„A közkedvelt édesség a csomagoló- és alapanyaghiány, valamint a gyártókapacitásainkat érintő nehézségek együttese miatt tűnt el a polcokról” – kezdte kérdésünkre Mayer Gábor. A Mondelez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója pontos időpontot nem nevezett meg, hogy mikor indulhat újra a Pilóták sütése.

Vaníliás karika lesz

„Minden bizonnyal több hónapos, tartós készlethiányra kell számítani. Jelenleg nem gyártjuk a terméket. Ugyanakkor lehetnek olyan üzletek szerte az országban, ahol a Pilóta egyelőre még szerepel a kínálatban. Cégünk mindent megtesz azért, hogy a termék a vásárlói igényeknek megfelelő mennyiségben minél előbb újra elérhető legyen” – tette hozzá Mayer Gábor.

Érdekesség, hogy a néhai győri édes birodalom másik „zászlóshajóját”, a Vaníliás karikát nem érintik a nehézségek – derült ki felvetésünkre. A csokoládés „talpú” karikákat és a Pilótát is 2006 óta Székesfehérváron gyártják.

Pilóták, amelyeket még Győrben sütöttek. 

Olvasói vélemények

Egy kis Pilóta-történelem

A Pilótát 1960-tól 2006-ig készítették a legendás szigeti édes birodalomban. A második világháborúban a vadászpilóták túlélőcsomagjaiban található csokoládé és keksz adta Telekesi József termelési vezetőnek az ötletet a híres győri nassolnivalóhoz az ’50-es évek végén.

Amikor még Győrben sütötték a Pilótát. A receptet sokat finomították a szigeti édes birodalomban. Fotó: Régi Győr

Eredetileg kemény piskótaalappal sütötték, amelynek tésztája hasonló volt a mostani tallérhoz. Erre töltötték az eleinte nugátos krémet, felülre pedig kakaós kekszet helyeztek. Alsó részén anno nem volt minta, míg a felső napjainkban is őrzi a régi nyomatot. Ha éppen kapható a Pilóta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában