189 kutatási anyag

2024.05.03. 07:41

Ahol a tehetségek találkoznak - Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciát rendeztek a Széchenyi István Egyetemen - fotó

Több mint 300 hallgató mutatta be pályamunkáját és művészeti alkotását a győri Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia (TDK) és Tehetségnap keretein belül nemrégiben. Az eseményen idén először Turizmus Olimpiát is rendeztek, ahol gyakorlati feladatokban mérettettek meg a versenyzők.

Kisalföld.hu

A Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciára idén több mint 300 hallgató jelentkezett a Széchenyi István Egyetemen. Felvételünkön a díjazottak egy csoportja látható. Fotó: Dudás Máté

„A tehetségekkel való foglalkozás nem csupán a tudás átadása, hanem gondolkodni tanítás is” – fejtette ki megnyitó beszédében dr. Konczosné prof. dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Tudományos és Művészeti Diákköri Tanácsának elnöke. Mint mondta, a hallgatók tudományos kiválósága egyben az intézmény kiválóságát is megmutatja, ezért fontos, hogy az egyetem kiemelten támogatja a tehetségek kibontakozását. A konferencia sikerét jelzi, hogy idén több mint 300 hallgató jelentkezett, akik összesen 189 kutatási anyagot készítettek és 95 zeneművészeti alkotást adtak elő.

A megnyitó ünnepségen részt vevőket prof. dr. Friedler Ferenc, az egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese is köszöntötte, aki az akadémiai életpályára bátorította a fiatalokat. „A kutatópályának számos előnye kiemelhető, hiszen az alkotómunka ‒ amellett, hogy pozitívan hat a személyiségre ‒, eredménye nemzetközi névjegyként szolgál, bárhová is megyünk a világban” – motiválta a hallgatókat.

A TDK konferenciára beérkezett pályamunkákat összesen 36 szekcióban hallgatta meg a szakmai zsűri. A zenészhallgatók 95 előadást mutattak be két napon keresztül az Egyetemi Hangversenyteremben, az egykori zsinagógában. A Tehetségnapot színes kísérő programok egészítették ki: a könyvtári szabadulószoba, a Mathias Corvinus Collegium előadása és könyvritkaságok hasonmásainak megcsodálása mellett a prezentációk és a filmkészítés rejtelmeibe is betekintést nyerhettek az érdeklődő hallgatók.

A Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciára idén több mint 300 hallgató jelentkezett a Széchenyi István Egyetemen. Felvételünkön a díjazottak egy csoportja látható. Fotó: Dudás Máté

Az eseményen idén először rendezték meg a Turizmus Olimpiát, s így egy gyakorlatorientált vetélkedővel bővült a program. Dr. Kundi Viktória, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Turizmus és Vendéglátás Tanszékének vezetője azokra a hallgatókra gondolva kezdeményezte a versenyt, akik az egyetemen szerzett tudást szeretnék játékos vetélkedő formájában bizonyítani.

A Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia eredményhirdetésén 37 pályamunka kapott első díjat, 36 második díjat, 21 harmadik díjat, ezek mellett pedig 46 különdíjat osztott ki a szakmai zsűri. A 2025 tavaszán tartandó Országos Tudományi Diákköri Konferenciára (OTDK) összesen 90 pályamunka szerzett jogosultságot. 

Az idei félévben is szép számmal képviseltették magukat a nemzetközi hallgatók a konferencián: 24-en vettek részt, és pályamunkáik közül 3 első, 4 második, 1 harmadik és 4 különdíjas eredmény született, OTDK-ra pedig 11-en szereztek jogosultságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában