"Áldozatuk ne legyen hiábavaló"

2023.01.13. 18:59

A Don kanyar hőseire, áldozataira emlékeztek a Rábaközben

Magyar katonákra, a Don kanyar hőseire, áldozataira emlékeztek meg csütörtökön a Rábaköz több településén is. Emlékmisével, koszorúzással, gyertyagyújtással.

Cs. Kovács Attila

A nyolcvan évvel ezelőtti doni katasztrófa áldozataira, hőseire emlékeztek csütörtökön szerte az országban. A Rábaköz településein is megtartották a szentmiséket az áldozatok lelki üdvéért és virágok, koszorúk, mécsesek kerültek az emlékművekhez. Az internetes közösségi oldalakon családi történeteket lehet olvasni hős, jeltelen sírban nyugvó nagyapákról, dédapákról. 

Csornán az önkormányzat, a premontrei apátság, a Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület és a Vitézi rend helyi tagjai közösen szerveztek megemlékezést. A premontrei templomban Boldvai Márton Bertalan perjel ajánlotta fel a szentmisét a katonák lelki üdvéért, majd a Jézus Szíve templomnál kialakított emlékhelynél imádkoztak a csornaiak. Ott Winkler Zsolt plébános mondott megemlékező beszédet. "Mindannyiunk, az utódok felelőssége is, hogy hős katonáink áldozata ne legyen hiábavaló"-hívta fel a figyelmet.

Kapuváron a Bográcsos Egyesület szervezte a megemlékezést, melynek első részeként a Főt téri Hősök szobránál hajtottak fejet a helyiek. A kapuvári Hagyományőrző Nyugdíjas Egyesület tagjai énekeltek katonadalokat, közreműködött Horváth István. A Szent Anna templomban dr. Szaradics József tábori lelkész, ezredes mondott szentmisét, majd dr. Hoffer Imre alpolgármester és Pavlóczki Béla helytörténeti kutató emlékezett a történtekre. 

Bősárkányban Szalay Balázs helytörténeti kutató, a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának elnöke volt s szónok. Felidézte az akkori körülményeket, a háborús eseményeket és kiemelte a bősárkányiak helytállását. A rendezvényen Németh Fáni énekelt, majd a helyiek gyertyát gyújtottak a hősökért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában