Sajtóreggeli

2022.12.01. 13:54

Színes programokkal készülnek a karácsonyra a Győr-Moson-Sopron megyei civil szervezetek

A Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ hagyományos karácsonyi- adventi sajtóreggelijét tartották csütörtökön. A megyei civil szervezetek képviselői a decemberi időszakra tervezett rendezvényeiket, terveiket, tevékenységüket mutatták be a kötetlen, jó hangulatú beszélgetés közben.

kisalfold.hu

Fotós: Huszár Gábor

Papák, Mamák, Csemeték Egyesülete
Szeretettel hívnak és várnak mindenkit karácsonyváró ádventi jótékonysági koncertükre a PAMACS egyesület tagjai. 
2022. december 11-én vasárnap 17 órától a győri Szentlélek Templomban csodálatos dallamok csendülnek fel Kozák Bence András és Tarján Karolina valamint a Napsugár Művészeti Iskola tanulóinak előadásában. 
Ízelítő a műsorból: Diótörő részletek, Mozart: Kis éji zene, Rachmaninov olasz polkája.
A részvétel ingyenes, azonban adományokat szívesen fogadnak az egyesület bankszámlájára 
(Dunatakarék Bank 58600283-11105477-00000000) vagy a helyszínen. (Támogatói jegyek: 2000,5000,10000Ft) 
A támogató jegyek megvásárlásával a PAMACS egyesület munkáját segítik, amely autista gyermekek fejlesztését tűzte ki célul, továbbá tehetséges fiatalokat karol fel. 
Az esemény Facebook elérhetőségén további részletek: 
https://facebook.com/events/s/karacsonyvaro-jotekonysagi-kon/853473355801627/

Adventi hétvégék Győrújbaráton- civil szervezetek összefogásával
December 4-én 17:00 órakor Mikulásváró mesedélután lesz a művelődési házban és 18:00 órakor a falusi „körjárattal” megérkezik a Győrújbaráti Önkéntes Tűzoltó Egyesület segítségével.
December 10-én ismét megrendezésre kerül a Mézes Adventi Sokadalom. A gyerekek kedvence bizonyára a mézeskalácskészítés. lesz, a felnőtteket a művelődési ház előtti téren adventi vásár várja, melyet a helyi intézmények és civil szervezetek rendeznek.
Az épületbenkézművesek, amatőr alkotók várják, hogy a karácsonyi ajándékozáshoz egy kis segítséget adhassanak a vendégeknek, a gyerekeket pedig mézeskalács sütés is várja. A Baráti Bölcsőde dolgozói készítik az alapanyagot több, mint 20 kg mézből, lisztből és a többi hozzávalóból, 120-130 adagot készítenek el. A mézeskalácssütés adományaival a győrújbaráti beteg gyermekeket ajándékozzák meg a szervezők. Az óvónénik kézműves foglalkozást tartanak, az épület előtt pedig szigetközi betlehemest is láthatunk a Csobolyó Néptáncegyüttes előadásában. Az egyesületek tagjai hetek óta készülnek hogy vendégül láthassák a rendezvényre látogatókat: lesz  kisebbeknek forró csoki és tea, a felnőtteknek forralt bor. A szervező egyesületek:  Pincekultúra Egyesület, az Győrújbaráti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Csobolyó Néptáncegyüttes, a Baráti Nyugdíjas klub, a Keresztény Egyesület, a Baráti Vadásztársaság és a Rotary Klub Győrújbarát!

Mozdulj Mecsér Szabadidő és Sportegyesület
Mecséren immáron második alkalommal kerül megrendezésre a Mikulás futás 3 távon 4 számban. 
December 4.-én 14.00 órától indul a 5 km-es hosszútáv  futva valamint a türelmeseknek Nordic Walkinolva.
15.00 órakor indul a gepárdoknak a 1.5 km-es táv, amit a kisegerek távja a ( 300 m ) zár.
 Helyszín: Mecsér Dózsa u. 
Minden  célbaérő jutalmat kap!
Mindenkit szeretettel várnak egy kis sportolásra Mecséren!  

Felpécért Egyesület
Az idei évtől már a Felpécért Alapítvány neve alatt került megrendezésre az évről évre egyre népszerűbb Élő Adventi Kalendárium Felpécen.
A programsorozat minden évben a település ünnepi fényeinek felgyújtásán veszi kezdetét és egészen a negyedik adventi vasárnapig mozgásban tartja a kicsiket és nagyokat.
A regisztrált családok mindennap útnak indulnak a faluban és keresik a betlehemi csillag által kijelölt állomást. Az önkéntesek elgondolkodtató, ügyességi vagy kreatív feladatokkal, valamint meleg itallal és némi finomsággal várnak mindenkit.

Csornai Bárdos Lajos Kórus 
A Csornai Bárdos Lajos Kórus már hagyományként, az idén is készül karácsonyi műsorral.  Az elmúlt időszakban a próbák során elhivatottan és kitartóan próbáltak, így elmondható hogy sikerült egy színvonalas műsort létrehozni. Ádvent negyedik vasárnapján , decemeber 18.-án a Csornai Jézus Szíve templomban hangzik fel a karácsonyi koncertjük. Az előadás a délelőtt 10 órai mise után, annak zárásaként kerül megrendezésre. Szertettel várják a feltöltődésre vágyó, az ünnep szellemiségére szomjazó hallgatóságot a Csornai Bárdos Lajos Kórus tagjai.

Vörös Barátok Településeinek Hagyományőrző Szövetsége:
A szövetség az alábbi programokra várja decemberben az érdeklődőket: 
Győrújbaráti Adventi Ablakok - December 1. 
Második alkalommal szervezi meg a szövetség a győrújbaráti élő adventi kalendáriumot. December 1-én a Fenyves utcai játszótéren várja szeretetvendégséggel a készülődőket a szervezet. 
December 9-én Kreatív Délután a Tűzoltószertárban 
Ezen a délutánon nem csak apró meglepetéseket, díszeket készítünk, hanem cipősdoboz adománygyűjtésbe is csatlakozhatnak a megjelentek. Az akcióban részt vesz a győrújbaráti Pitypang Óvoda, a Győrújbarát Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a győrújbaráti Család- és Gyermekjóléti Szolgálat. Az adományok szétosztásában is ez utóbbi szervezet fog segíteni, helyi rászorulókat támogatnak a gyűjtés keretében.

Sokorópátka Község Önkormányzata, Sokorópátkai Nőegylet és Sokorópátkai Szülői Közösség
December 2-án Kreatív délutánra várnak kicsiket és nagyokat a Művelődési Otthonban
A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér jóvoltából a quilling technikával és az origamival ismerkedhetünk meg, majd dióhéj babát készíthetünk, ezzel is hangolódva az adventre.

December 3. Mikulás Buli a felső tagozatosoknak
Idén első ízben kerül megrendezésre az önkormányzat és a Sokorópátkai Nőegylet szervezésében a Mikulás Buli. A főkrampusz DJ Sili László lesz, aki video discoval várja a fiatalokat. 
A zenén kívül finomságokkal, frissen sült gofrival, alkoholmentes bóléval fogadják a szórakozni vágyókat.

December 11. Falukarácsony - Fénytraktor felvonulás és Adventi vásár az iskola javára

Minden évben a harmadik gyertyaláng gyújtásával feldíszítik a sokorópátkai karácsonyfát. Mindezt felvonulással, kivilágított munkagépekkel kísérik a helyi gazdák, mely igazán látványos színfoltja a településnek. Forralt bor, forró tea, lángos, zsíros kenyér, házi sütemények és csodás kézzel készített ajándékok kaphatók az iskola asztalánál.

December 24. Mendikálás
A mendikálás újraélesztése régi álom volt Sokorópátkán. Tavaly indult útjára az első (újrakezdő) csapat. Sokan közülük gyermekkorukban élték már át ezt a fantasztikus élményt. Idén is 8-10 családhoz jut el ez a szép hagyomány.

Bezi település egyesületei
Decemberben a karácsonyváráshoz kapcsolódóan Bezi községben több esemény is előkészületben van, aminek szervezői is résztvevői nemcsak helyi egyesületek, de az iskolai és óvodai szülői munkaközösség, a megyei könyvtár bezi tagkönyvtára, valamint az önkormányzat is. Ez utóbbi rendezvényeként kerül sor december 3-án szombaton délután 16 órai kezdettel a karácsonyi bütyköldére a Kultúrházban, ahova kortól függetlenül mindenkit várunk, aki szeretne együtt díszeket, kis ajándéktárgyakat készíteni és mézeskalácsot díszíteni. Az adventi dallamok mellett forrócsokival is készülnek amit mindenki maga cifrázhat kedvére cukrokkal, öntetekkel, az estét pedig filmvetítéssel zárják. 
December 11-én vasárnap pedig az iskolai és óvodai pedagógusok és szülők készülnek egy adventi délutánnal, amihez a technikai segítséget az önkormányzat biztosítja. A helyszín idén rendhagyó módon a falu közepén található régi tejcsarnok melletti tér lesz (Szabadság u. 68.). A program Molnár Orsi koncertjével kezdődik 14.30-kor, majd a gyerekek műsora után várnak mindenkit forró teára, forralt borra, virslire és süteményekre, valamint lehetőség lesz a szülők által készített tárgyakból vásárolni és ezzel a gyermekek éves programjait támogatni. Az esemény kiemelt újdonsága, hogy a tejcsarnok idén Mikulás-házként funkcionál, hiszen a szülők az épületben egy karácsonyi szobát alakítottak ki kandallóval, képekkel, karácsonyfákkal és gyermekrajzokkal, a bejárat mellett pedig Grincs, szarvasok és mézeskalács-fotófal várja a látogatókat. A megtekintésre ezen kívül meghatározott időpontokban lesz még lehetőség az adventi időszakban.

StartITup Győr Egyesület
Egy fergeteges StartITup Quiz Night eseménnyel készülünk december 7-én, a Bar of Legends esport bár Győrben! Az est témája: funfactek, érdekességek, nem csak startup témában! Célunk, hogy a közösségépítő, játszva és szórakozva fejlesztő, értékorientált kvíz műfaját ismertté tegyünk, és megmutassuk Nektek a benne rejlő közösségépítő program lehetőségét, amely garantáltan maradandó élményt nyújt minden résztvevőnek. Jelentkezz akár egyedül akár a többiekkel, a csapatokat véletlenszerűen osztjuk fel; a játékosok száma korlátozott. Az est végén ajándékkal is jutalmazzuk a nyertes csapatot!

Adventi műsor Tényőn
 Helyi civil szervezetek és az önkormányzat szervezésében december 18-án 17.00 órakor kerül megrendezésre a  hagyományos tényői adventi műsor. 
A bevezetőben a Lipóti Színjátszók csoportja ad elő egy színes műsort 17.00- 17.30-ig, majd a  Tényői Dalkör előadásában csendülnek fel ünnepi dallamok, amit egy Betlehemi  előadás követ 18.30-ig. A műsort az ünnepi várakozás és az emberi barátság jegyében történő beszélgetés követi,  forraltbor, sütemény és forró tea kíséretében. Várnak minden érdeklődőt Tényőn!

Méhecske Közhasznú Alapítvány 
Az alapítvány már hagyományként őrzi tevékenységét, hogy minden év Karácsonyán támogat rászoruló családokat, mely által szeretnék szebbé tenni a nehéz sorsú családok ünnepét is. Az idei évben is gyűjtenek tartós élelmiszert, mosószert, tisztító szereket és édességet. 
Az adományokat az alapítvány székhelyén gyűjtik december 1. és december 18 között: Győrszentiván, Lehár Ferenc út 101., kérik az adományozókat, hogy előzetesen egyeztessenek időpontot a  06304117527 –as telefonon. 
Karácsonyi adománygyűjtés a Hétköznapok Angyalai Alapítványnál
A Hétköznapok Angyalai Alapítvány alapítói több, mint 20 éve támogatnak rászoruló családokat. Az alapítvány önkéntesei, támogatói mind hétköznapi emberek hatalmas szívvel, akik minden hozzájuk forduló rászoruló embernek igyekeznek segíteni. Idén karácsonykor is szeretnének minden hozzájuk érkező segítségkérőnek adományt vinni és ehhez kérik a támogatást tartós élelmiszer, tisztító és tisztasági szerek formájában.  A felajánlásokat és a kéréseket is a [email protected] email címre várják, átvenni elsősorban Győrszentivánon és Győrben tudják egyeztetés után . Továbbá lehetőség van adományozásra a Szabadhegyi Mikulás rendezvény ideje alatt december 4-én délután, ahol szintén tartós élelmiszert és édességet várnak a szervezők. December 17-18-án pedig a Királyszék úti Tesco áruházban gyűjtenek az alapítvány önkéntesei, itt is átadhatjuk adományunkat. Segítsünk minél többen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában