Önkormányzat

2022.11.07. 14:23

A harkai képviselők mostantól közérthetően, röviden foglalják össze a testületi ülések lényegét - íme, az első írás

"A jövőben igyekszünk a testületi ülések döntéseiről rövid, közérthető tájékoztatást nyújtani. Ennek az elképzelésünknek, most az első megvalósulását olvashatják" - közölte Harka hivatalos oldala a novemberi testületi ülés után.

kisalfold.hu

Forrás: Harkai önkormányzat

A helyi képviselők a következőkről döntöttek

  • Döntöttünk a bölcsődei eszközök beszerzése érdekében lebonyolított beszerzési eljárás során érkezett árajánlatokról.

Az új bölcsőde épülete elkészült, a használatba vételi engedélyezési eljárás hamarosan lezárul. Most következik a berendezések, bútorok beszerzése. Az előírásoknak megfelelően lefolytattuk a beszerzési eljárást, és három érvényes ajánlat közül, a legkedvezőbb ajánlatot tevő HOR Zrt., bruttó 13.537.030,- forintos ajánlatát fogadtuk el. Amint leszállítja a cég az eszközöket, bútorokat, elindítjuk a működési engedélyezési eljárást.
Arra törekszünk, hogy 2023 első negyedévében megnyithassuk a bölcsőde kapuját!

  • A 2023-as évi kommunális adó mértékét határoztuk meg a következők szerint.

A falu infrastruktúrális állapota sokat javult az elmúlt évek pályázati lehetőségeinek, kormányzati forrásainak köszönhetően, de rengeteg megvalósítandó feladat vár még ránk. Az elképzelések megvalósítása önerőből lehetetlen, vagy nagyon hosszadalmas lenne. A kommunális adóból származó bevételünk nagyságrendileg évente 10 millió forint. A szükséges fejlesztések folytatása érdekében szükséges az adó mértékének emelése.

Ezért a kommunális adó 3 éve változatlan mértékét, 2023-ban háztartásonként, havonta 583 forinttal emeljük meg. Így a 2023 januártól a kommunális adó mértéke, lakóingatlanonként és évente 17.000,- forint lesz.

  • Új elemként, a 65. év feletti ingatlantulajdonosok részére 50% -os adókedvezményt biztosítunk.
  • Egyhangúan döntöttünk arról, hogy 2023-tól építményadót vezetünk be.

A képviselő testület egybehangzó véleménye, hogy a közteherviselés ne csak a belterületi lakóingatlannal rendelkező, kommunális adót fizető ingatlantulajdonosok vállát nyomja, hanem Harka fejlődéséhez mindenki járuljon hozzá. Ezért jövő évtől minden harkai ingatlan tulajdonosának részt kell vállalnia közterhek viselésében. Ennek eszköze az un. építményadó bevezetése, melynek mértéke:
belterületi ingatlanok esetében 300 Ft/m2/év,
külterületi ingatlan esetében 1.000 Ft/m2/év.

Mentes lesz az építményadó fizetése alól az az építmény, amelyet kommunális adófizetés terhel, valamint belterületen az 50 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó épület.

  • Módosítottuk a változtatási tilalom elrendeléséről szóló 4/2022 számú önkormányzati rendeletünket.

A 2022.04.22.-én hatályba lépett rendeletet bővítettük ki azokkal az ingatlanokkal, melyek “vegyes településközpont terület” övezeti besorolásban vannak. Ennek az övezeti besorolásnak a szabályait szeretnénk módosítani, pontosítani ezért indokolt a változtatási tilalom kiterjesztése. Az új rendezési terv elfogadását követően, a változtatási tilalom minden érintett ingatlan vonatkozásában törlésre kerül.
Az változtatási tilalommal érintett újabb ingatlanok helyrajzi száma: 29, 57/36, 57/47, 270/26, 313,2 318, 444/11.

  • A hivatali rezsiköltségek csökkentése érdekében a fűtési időszakban, a Polgármesteri Hivatal munkarendje és az ügyfélfogadási ideje megváltozik.

A döntés értelmében a hivatal munkatársai a heti 40 órát napi 10 órában teljesítik, így a hét további 3 napján az ingatlan fűtését jelentősen csökkenthetjük. Ennek megfelelően a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje november 15. és március 15. között:

Hétfő: 8:00-17:00

Kedd: 12:00-17:00

Szerda: 7:30-12:00

Csütörtök: 8:00-12:00

  • Az Alpesi Lakópark északi szélén épülő Kerekerdő Lakóparkban 4 új utcát neveztünk el.

Az alábbi térképen számokkal jelölt utcákat, a beruházó javaslatait figyelembe véve nevezte el a testület. A területen a jövőben 21 db ikerház épül fel.
1. Rózsa utca
2. Gyöngyvirág utca
3. Istenszéke utca
4. Kikerics utca

Forrás: Harkai önkormányzat
  • Döntöttünk az Alpesi Lakópark északi oldalán, a belerület-külterület határán álló nyárfasor felújításáról.

Az év első felében minősített favizsgáló szakértőt kértünk fel, mérje fel a fasor egyészségi állapotát. Az elkészült favizsgálati szakvélemény szerint, a 47 db fából álló “fasor állapota rossz” az “időskori leépülés szakaszába lépett”, és a fák többsége esetén elkezdődött a “törzs belső, központos korhadása”. A szakértői vélemény a fasor teljes felújítását javasolja, új fafajként kislevelő hárs ültetésével.

A szakértői vélemény és a rendelkezésre álló ajánlatok alapján a képviselő testület úgy döntött, hogy a feladat elvégzésével a Nemes Bau Plusz Kft.-t bízza meg. A munkálatok még az idei évben megkezdődnek, melynek pontos idejéről az érintett területtel szomszédos lakókat időben tájékoztatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában