Több mint 12 millió gyűlt össze

2022.09.29. 07:44

Összeadták a pénzt a levegő- és talajvízminőségi mérésre a győrszentivániak

A győrszentivániak összefogtak és máig több mint 12 millió forintot gyűjtöttek össze, hogy levegő- és talajvízminőségi méréseket rendeljenek egy független cégtől annak hírére, hogy majdnem négyszáz hektár jó minőségű termőföld átminősítésére készül a győri önkormányzat az ipari terület bővítéséhez.

Munkatársunktól

Illusztráció: Pixabay

A kukoricatáblák helyén különösen veszélyes gyárak befogadására alkalmas terület jön létre. Ezzel kapcsolatban, mint arról hírt adtunk, szeptember 19-én békés demonstrációt, másnap lakossági fórumot szervezett a Szívügyünk Szent­iván civil mozgalom. A megjelentek egyértelműen kifejezték, hogy a lakóházaktól 900 méterre nem akarnak tűz-, fertőzés- és robbanásveszélyes, bűzös és zajos tevékenységet. A fórumon aggasztó adatokkal szolgáltak a helyi háziorvosok a légúti, daganatos és egyéb megbetegedések számának növekedéséről, miközben nem állnak rendelkezésre friss adatok a levegő és a talajvíz szennyezettségi állapotáról.

A bankszámlaszámra azonnal megindultak az átutalások, és adománygyűjtő családi napot is szerveztek.

A helyi lakosság összefogásának és petíciójának köszönhetően dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy Győrszentivánon 2 helyszínen, 2×2 hétig fognak légszennyezettséget méretni, később pedig egy fixen telepített mérőkonténert vásárolnak, amely folyamatos mérést biztosítana. Utóbbit a bővülő ipari park költségvetéséből.

A beharangozott mérések részleteivel kapcsolatban a civilek közérdekű adatigénylést nyújtottak be, de érdemi választ ebben a témában ugyanúgy nem kaptak, mint a többi adatigénylésre vagy a lakossági fórumon feltett kérdéseikre.

A szentivániak úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a sorsukat. A jogszabályi előírásoknak megfelelően az év 14 százalékát lefedő, minden évszakban 2–2 hetes mérést és laborvizsgálatot szeretnének megrendelni erre szakosodott, független, akkreditált cégtől, olyan komponenseket is vizsgálva, amelyeket egy általános mérés nem tartalmaz. Ez a hosszadalmasabb és összetettebb folyamat jelentős költséget jelent, ezért adománygyűjtésbe fogtak.

A lakossági fórumon nyilvánossá tett bankszámlaszámra azonnal megindultak az átutalások, szeptember 24-re pedig adománygyűjtő családi napot szerveztek.

Mára több mint 12 millió forintot gyűjtöttek össze, így már semmi sem áll a független mérés megrendelésének útjába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában