Új helyen kapnak szállást

2022.06.10. 17:54

Kiköltöztették az ukrajnai menekülteket a volt győri kórházépületből - Fotók

Új helyre költöztek az ukrajnai háború menekültjei, akiket három hónapja Győrben ideiglenesen a Zrínyi utcai volt kórházépületben szállásoltak el. Táskáikat már a nap folyamán átszállították Likócsra, ahol konténerekből építettek számukra tartózkodási helyet.

kisalfold.hu

Fotó: Huszár Gábor

A gyerekek még utoljára fogócskáztak, labdáztak egyet a Zrínyi utcai udvaron, aztán autóbusszal utaztak új otthonukba. A kórházépületben a legnagyobb létszám 150 körül volt, de az új helyre csak 90–100 ember költözött. Volt család, amelyik nem maradt Győrben, még tegnap útra kelt Csehországba. Más hazaindult Ukrajnába.

Likócson, az Avar utcai Hajléktalanokat Segítő Szolgálat mellett elkerített helyen 19 légkondicionált lakókonténert, egy irodát, két raktárkonténert, mosdókat és közösségi helyiséget épített fel a terület közművesítése után az önkormányzat. A házakat a költözésben segítő katasztrófavédelem és a Vöröskereszt munkatársai előre elosztották a költözők között, felcímkézve várták az autóbuszról leszálló lakókat.

A gyerekek kíváncsian szaladták körbe a kis „falut”, amely tegnaptól az új otthonuk. Nekik könnyebben ment a beilleszkedés, rögtön játszani kezdtek, a felnőttek dolga pedig a fészekrakás volt. A szobák kiosztásánál tekintettel voltak a családokra, együtt helyezték el őket. Az étkeztetésre az Ördögkonyhával kötöttek szerződést, így mától a napi háromszori étkezést ők biztosítják. Azok a felnőttek, akik dolgozni járnak, a nagyszentjánosi vagy gönyűi távolsági autóbusszal ingyen be tudnak jutni a vidéki pályaudvarra.

A Vöröskereszt március 9-től üzemeltette a Zrínyi utcai épületet a katasztrófavédelemmel és az önkormányzattal karöltve. Segítették a menekültek életét reggel hét órától este tíz óráig, s ha kellett, éjjel is. Elsősorban anyák és gyerekek, kis számban férfiak éltek a szálláson. Most a Vöröskereszt is együtt költözött a menekültekkel. Két konténert használnak, hogy a munkájukat továbbra is el tudják látni. 

– Minden, ami a menekültek számára létszükséglet, az megvan itt az új helyen is – mondta Kun Szilvia, a Vöröskereszt megyei igazgatója, aki maga is elkísérte patronáltjait az új szállásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában