Támogatott tartalom

2022.05.14. 00:01

Százezer virágpalánta kerül a tereinkre

Megkezdődött Győrben az egynyári virágok kiültetése. A Győr-Szol Zrt. munkatársai − az elmúlt évekhez hasonlóan − a város közterületein jelentős mennyiségű növényt ültetnek el az elkövetkező napokban, idén is mintegy 100 ezer palánta kerül az ágyásokba. A munkálatok jelképes elindításaként dr. Pergel Elza és Radnóti Ákos alpolgármesterek ültettek virágokat a Mártírok útja mellett található ágyásba, amelyben egy szívformát alakítottak ki piros begóniákból.

kisalfold.hu

Idén közel százezer palántát ültetnek ki a közterekre.

A Győr-Szol Zrt. május második hetében megkezdte Győrben az egynyári virágok kiültetését a városi virágágyakba. Az előkészítő munkák részeként a cég dolgozói a tavaly ősszel elültetett, mostanra a díszítőértéküket veszített kétnyári növények, illetve tulipánok, jácintok, nárciszok hagymáit április végén-május elején kiszedték a földből, majd megtörtént a virágágyak tápanyag-utánpótlása és a gépi talajmegmunkálás, rotálás.

A virágosítás megkezdéséről tartott sajtótájékoztató helyszínén, Győrben a Mártírok útja melletti virágágyás mögötti molinón a város logója és a „Szívügyünk” szöveg látható, ezt egészíti ki az ágyásban kialakított szívforma, benne Győr felirattal. A Mártírok útja melletti virágágyban összesen 3.000 darab növény díszlik, 400 bordó levelű díszburgonyából, 1.200 tő papagájfűből, valamint 900 piros virágú és 500 fehér virágú begóniából áll. A virágkép kialakításában aktívan részt vettek dr. Pergel Elza és Radnóti Ákos alpolgármesterek is.

„Elindul a virágosítási program Győrben, idén közel százezer palánta kerül majd a közterekre. Az ültetés persze nem minden, hiszen ezeket a növényeket folyamatosan gondozni kell, hiszen állandó öntözést igényelnek. Több zöldterületünkre automata öntözőrendszereket telepítettünk, a Szent István út virágládáit is elláttuk ilyen berendezésekkel, így szép és gondozott környezetet tudunk teremteni” – mondta Radnóti Ákos alpolgármester, aki hozzátette, hogy a virágültetésbe most már hagyományosan a városvezetés is becsatlakozik, hiszen ezzel is példát szeretnének mutatni a környezettudatos szemléletből.

Többségében ellenálló magyar virágfajták kerülnek az ágyásokba.

Dr. Pergel Elza alpolgármester gyakorlott virágültető, hisz otthon is van kiskertje, amelyben virágokat és zöldségeket nevel. Mint mondta: kis zöld, nagy boldogság…

„Ajándékként is rajongunk a virágokért, de a tapasztalatom szerint a városban járva-kelve is szeretjük nézegetni a színpompás virágokat, a városlakóknak tetszik, ha színes a környezetük. Azt gondolom, komoly feladat egy ekkora nagyvárosban, hogy a zöldterületeinket virágos szigetekkel megszakítsuk, és megpróbáljuk jobb kedvre deríteni az embereket, hisz 2015 óta mindig volt ok arra, hogy rosszkedvűek legyünk. Volt migrációs válság, Covid-járvány, és most a háború a szomszédunkban, mi lehetne nyugtatóbb épp májusban, amikor tombol a természet, mint egy csodálatosan tündöklő virágágyás az épített környezetben, a város szívében?” – fejtette ki dr. Pergel Elza.

A szokásos éves virágosítási akció keretében két hét alatt összesen több mint 100 ezer egynyári palántát ültet el a Győr-Szol Zrt. a város közterületein. A munkában részt vevő mintegy húsz dolgozó egy nap alatt átlagosan 14.000 tő növényt helyez ki előre meghatározott terv és rajzok szerint a virágágyásokba. Győrben a program keretében virágba borul a többi között a Honvéd liget, az Eötvös és a Bisinger park, a Batthyány, a Kálóczy tér, a Radó-sziget és a Káptalandomb. A megyeháza előtti téren és a Bisinger sétányon a szobrok körül évelő virágok kapnak helyet. A szakemberek idén is előtérbe helyezték a magyar fajtákat. A hazai körülményekre nemesített növények jól tűrik a városi élet sajátosságait: légszennyezés, por, hőség. A virágágyakba került például papagájfű, begónia, kakastaréj, díszcsalán, kúpvirág, hamvaska, bársonyvirág. Az ültetést követően fontos feladat a virágok rendszeres öntözése, tápoldatozása, gyomtalanítása és növényvédelme.

A Győr-Szol Zrt. hamarosan kiszállítja a sétálóutcákba és a terekre a virágoszlopokat, a virágládákat és a további mobil növénydekorációs elemeket is.

(A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.)

Címkék#PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában