Képviselő-testületi ülés

2022.05.27. 21:29

Pozitív eredménnyel zárták a tavalyi évet Csornán

A város pénzügyeit érintő témákról tárgyalt jórészt tegnapi ülésén a csornai képviselő-testület. Lezárták például a 2021-es év gazdálkodását a zárszámadási rendelet elfogadásával.

Cs. Kovács Attila

Pénzügyekről is döntöttek. Balról: Szalainé dr. Németh Annamária, dr. Bónáné Németh Katalin polgármester és Major András alpolgármester.

Ülést tartott csütörtökön Csorna képviselő-testülete. Több napirend is a város pénzügyeivel, illetve az önkormányzat tulajdonában lévő cégekkel foglalkozott. Aktualizálta a testület például a település tavalyi költségvetését és elfogadta a 2021-es zárszám­adási rendeletet is. 

A képviselők előbb arról döntöttek, hogy a 2021-es büdzsében átvezetik a november elseje és december 31-e közti változásokat. Ez mintegy 585 millió forintot érintett. A zárszám­adási rendelettel foglalkozó előterjesztésben olvasható, hogy az önkormányzat a feladatoknak eleget tett, gazdálkodását a takarékosság jellemezte. A város számlája év végén pozitív egyenleget mutatott, Csorna az előírásoknak megfelelően működési hitel nélkül zárta az évet. Az egyenleg közel 2 milliárd forint volt, ez az összeg tartalmazta a pályázaton elnyert támogatások maradványát is. 

A beszámoló megjegyzi: bár a gazdálkodás helyzete az elmúlt évben is nehéz volt, a kiadásokat sikerült zökkenőmentesen teljesíteni, a fizetési kötelezettségeknek határidőben eleget tenni. 

A tavalyi után az idei költségvetés is szóba került. A képviselők a január 31-e és március 31-e közti időszak pénzügyi változásait hagyták jóvá és vezették át a rendeletben. A változtatás közel 48 millió forintról szólt. 

A városüzemeltetési cég, a Vilmos Park kft. is benyújtotta pénzügyi beszámolóját a képviselő-testületnek. A cég tavaly átlagosan 20 alkalmazottat foglalkoztatott és 3 közmunkást. Működtette a parkolókat, ügyelt a köztisztaságra, a közparkokra, működtette a piacot. Üzemeltette a játszótereket, takarította az önkormányzati épületeket, városrendezési feladatokat látott el. 
A társaság egyik komoly bevételi forrása a parkolók működtetése. Ebből 2021-ben 23,9 millió forint bevétele volt, szemben a 2019-es 35,6 millióval. A piacüzemeltetés is egyre kevesebb bevételt termel a vásárlói szokások átalakulása miatt. 2021-ben ez 6,7 millió forint volt, egymillióval kevesebb, mint 2019-ben. 

A Vilmos Park kft. tavaly fejlesztette eszköz- és gépállományát. Vásárolt egy ágaprító gépet és fűnyíró traktort. Gondoskodtak a közterek parkosításáról, virágosításáról. Ősszel például négyezer tulipánhagymát ültettek ki a virágágyásokba. A fásítási programban nyolc oszlopos fenyőt telepítettek az Erzsébet királyné utcai játszótér mellé. Harminc darab tölgy, szil, juhar és platán is került Csorna zöldterületeire, ahogy a premontrei apátság által felajánlott száz platán, nyír és magas kőris is helyet kapott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában