A Jóakarat Hídja is segít

2022.02.16. 06:44

A 18 hónapos mosonmagyaróvári Emma mosolya a teste rabja

Tündéri, mosolygós kislány ül békésen édesapja ölelésében. Bár kevés esélyt láttak az életre a szakemberek, a kis test küzd, és nem adják fel első gyermekükért a küzdelmet a szülők sem. A Németh házaspár Emma gyógykezelésére gyűjt, és a Kisalföld Jóakarat Hídja Alapítványa is melléjük állt.

Mészely Réka

Emma szülei, Németh-Wetzelsdorfer Katalin és Németh Botond sem adják fel a harcot. Fotó: K. I.

Éppen látogatásunkkor ébred fel, érdeklődve figyeli az érkezőket. Alig várja, hogy édesapja, aki az interjú kedvéért hamarabb ért haza, a karjaiba vegye. Németh Emma 18 hónapos, de már sok megpróbáltatás érte. Boldog kislány, és szellemileg ép, de saját teste fogságában él. 

 

Rácáfolt az orvosok véleményére 

 

– Izgatottan vártuk első gyermekünket a Covid-járvány kellős közepén. A 32. heti vizsgálaton még rendben találtak mindent. Aztán a 35. héten császármetszéssel született. Agyvérzést kapott, amelynek következtében eltömődött a harmadik és negyedik agykamra, így nem tudott szabadon áramlani az agyvíz, és kialakult a vízfejűség. A nyomás hatására az agyállományt szétnyomta, sérült a központi idegrendszer. Az orvosok nem jósoltak neki sok időt, azt mondták, ha életben is marad, magatehetetlen lesz. Sokként ért minket a hír. De Emma nem adta fel, rácáfolt az orvosokra – kezdi történetüket Németh-Wetzelsdorfer Katalin. 

 

Fejlesztésekre is jár 

 

– Emma két koponyaműtéten esett át, először egyhetesen, majd három hónaposan. Egy shuntot ültettek be, hogy el tudja vezetni az agyvizet – magyarázza már az édesapa, Németh Botond, aki mutatja is közben, hol található a különleges eszköz a kislány koponyájában. 

 

Fotó: K.I.

 

Emmát heti három fejlesztésre viszik, amit Dévény-terápia, gyógy­torna és kognitív fejlesztés mellett itthoni tornák is kiegészítenek. Egyévesen gyomorszondát kapott, mert nem fogadta el az ételt. Mára ez már javult, de továbbra sem eszik se darabos ételt, se pürét. A tornáknak köszönhetően a kislány jobbra-balra forog, de hasra csak ritkán tud fordulni, a kezeit maga alól nehezen vagy egyáltalán nem tudja egyedül kihúzni. Az agyvérzés következtében a jobb oldala lebénult. 

 

A cél, hogy tudjon ülni 

 

– Kézben tartva elüldögél. A gerince és a törzsizma azonban gyenge, sok fejlesztésre lesz szüksége. A budapesti neurológus javaslatára Solymárra szeretnénk eljutni a Borsóházba, intenzív terápiára, havonta öt nap lenne. Március hatodikán mennénk először, az előzetes felmérések alapján Emma egy-egy órával kezdené a terápiát. Ennek költsége 85 ezer forint. A szállás 5 napra 55 ezer forint, amihez hozzájön az étkezés. A terápiás hét végén mondják meg, hogy a következő hónapban milyen óraszámban kapja a további kezeléseket. A legmagasabb két intenzív kiegészítő terápia 185 ezer forint. Azt reméljük, hogy a kezelések megerősítik a gerincét, tud majd önállón ülni, és megteheti az első lépéseit – fogalmazott az édesanya. 

 

Emma gyógykezeléséhez olvasóink jóvoltából a Kisalföld Jóakarat Hídja Alapítványa 200 ezer forinttal járul hozzá, amit az első terápiás hétre fordít a család. A folytatás támogatására gyűjtés indult a Jótékonysági licit az óvári gyerekekért Facebook-csoportban. További adományokat Németh Botond CIB Bankban vezetett számlájára (10700031–71043937–51100005) fogadnak. A szülők minden támogatást köszönnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában