másodfok

2020.11.24. 18:55

Győri „CBA-s per” – hat éve húzódik a többmilliárdos áfacsalási ügy, szerdán határozat várható

Több mint hat éve tartó, „gumicukorpernek”  is hívott áfacsalási ügyben másodfokon kezdődött tárgyalás a volt MTESZ-székházban kedden. A többmilliárdos áfacsalási pernek az első és másodrendű vádlottja két győri vállalkozó, idősebb és ifjabb L. L., valamint további 18 vádlott. A tárgyalóterembe való bevonuláskor kisebb torlódást okozott a vádlottak és a védőügyvédek nagy száma. 16 ügyvéd és hét vádlott volt jelen. Az ügyészség nem kívánt részt venni a tárgyaláson, a korábban felmentett két győri vállalkozó sem jelent meg.

kisalfold.hu

2020.11.24. Másodfokon a CBA-s ügy, Győr Ítélőtábla, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

Édességeket utaztattak?

Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg. A „CBA-s ügy” néven ismertté vált büntetőügyben a törvényszék által bűnösnek mondott vádlottak közül nyolcan voltak tagjai annak a bűnszövetségnek, amely gumicukrok és egyéb édességek felhasználásával csalást elkövetve okoztak több mint hárommilliárd forint kárt a költségvetésnek.

Fotók: Csapó Balázs

A vád szerint hét vádlott állította ki a fiktív számlákat

A vádlottak fiktív számlák felhasználásával azt a látszatot keltették, hogy az árut hazai beszerzést követően külföldön értékesítették. Valójában azonban ugyanaz az áru a bűnszövetség tagjai által működtetett cégeken keresztül többször körbe-körbe járt, végül számla nélkül Magyarországon értékesítették. Hét vádlott a bűncselekmények elkövetéséhez döntően fiktív számlák kiállításával nyújtott segítséget.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a 21 vádlott közül 15 vádlottat bűnszövetségben, üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett csalás, illetve költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt ítélte bűnösnek.

Egy éve sokat nyomott latban az időmúlás

Idősebb és ifjabb L. L.-en kívül még két embert mentett fel a Győri Törvényszék egy évvel ezelőtt, többeket viszont elítélt. A legsúlyosabb büntetés 5 év, a legenyhébb két év letöltendő szabadságvesztés volt. Ez egyébként az 5-10 és 5-15 éves kerethez képest nem szigorú, egy éve sokat nyomott a latba a jelentős időmúlás. Az elsőfokú bíróság megállapította: nem bűnszervezetben, hanem bűnszövetségben követték el a jobbára fővárosi cégek az áfacsalást, ez alacsonyabb szervezettségi fokot jelent és enyhébb szankciót von maga után.

Felmentést kérnek a győri vállalkozók

A felmentett győri vállalkozók tudomásul vették az elsőfokú ítéletet, észrevételeiket kedden dr. Gartner István védőügyvéd tolmácsolta a tanácselnöknek. Indítványuk lényege: az ítéletben ne bizonyíték hiányában, hanem bűncselekmény hiányában kapjanak felmentést. Álláspontjuk szerint nem tudták, hogy költségvetési csalás részesei.

A bíróság négy napot szán a másodfokú tárgyalásra, a Kisalföld információi szerint akár már szerdán határozat várható a hat éve húzódó ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában