határzár

2020.09.02. 06:58

Lezárták a határokat: több átkelőhely nem, vagy korlátozottan üzemel Ausztria és Szlovákia irányában – fotók

Magyarország keddtől lezárta határait: a kivételektől eltekintve – amikre cikkünkben kitérünk – minden magyar állampolgárnak karanténba kell mennie hazautazáskor, felmentés csak két, öt napon belül elvégzett negatív PCR-teszttel lehetséges.

Mészely Réka-Máthé Erika-Sárai Evelyn

Fotó: Kerekes István

Az újabb határzár térségünkben főként az ingázók ezreit érinti érzékenyen. Nagy István agrárminiszter, a mosonmagyaróvári térség országgyűlési képviselője tegnap kezdeményezte, hogy a 30 kilométeres sáv helyett a munkáltatói engedélyt vegyék figyelembe határátlépéskor az Ausztriából hazatérőknél.

 

Hosszú sor kanyargott tegnap délután a hegyeshalmi nagyhatárnál Magyarország felé, de az 1-es főúton a kishatárnál sem volt sokkal jobb a helyzet.

Többeknek kellett akár fél órát is várakozniuk az átlépésre. Tegnap hazánk lezárta határait. Több határátkelő jelenleg nem, vagy rövidített nyitvatartással üzemel. Emiatt hajnalban például Mosontarcsa (Andau) felé egészen Jánossomorjáig torlódott a kocsisor.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletben, hogy kik léphetnek az országba és milyen feltételekkel. A kivételek között találjuk, ha valaki az anyavállalat és a leányvállalat közötti üzleti célú utazást tervez, a hazánkban tanuló külföldi állampolgárokat, a fuvarozókat és a kiemelt jelentőségű nemzetközi sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvény résztvevőit. Térségünkben fontos kivételt jelentenek azok, akik a határtól számítva harminc kilométeren belül ingáznak. De mi van akkor, ha valaki a megyeszékhelyi lakóhelyéről bécsi munkahelyére menne?

Munkáltatói engedély a határátlépéshez?

– Teljes a felháborodás és az elkeseredés. Megindult a kiskapuk keresése: „Ugyan én Mosonmagyaróvárról ki tudok járni parndorfi munkahelyemre a szabály szerint, de például a győri kolléganőm hozzám jelentkezett át ideiglenesen...” – avatott be egy mosonmagyar­óvári ingázó.

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy kedden tárgyalást kezdeményezett a Belügyminisztériumnál. Mint elmondta, fontos az emberi élet védelme, de a családok boldogulása is. Kezdeményezte, hogy a harminc kilométeres sáv figyelembevétele helyett a munkáltatói engedélyt kelljen felmutatniuk az ingázóknak. Továbbá, hogy a hegyeshalmi kishatár este 9 óra helyett 11-ig tartson nyitva, amiről már döntés is született. Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere kedden személyesen kérte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy a győrieknek engedélyezzék munkavállalás céljából a határátlépést.

Sopronban nem érződik fennakadás

A Sopron–Kelénpatak (Klingenbach) határon kedden reggel semmit nem lehetett érezni a korlátozásokból, mindkét irányban haladt a forgalom. Az osztrák oldalról néha érkezett egy-egy autó, a magyar határőrök személyi igazolványt, lakcímkártyát kértek az utasoktól.

– Engem sem ez, sem a korábbi korlátozások nem érintettek igazán. Ápolóként dolgozom Guntramsdorfban, munkáltatói igazolással jövök-megyek – fogalmaz a negyvenéves Jani. Hozzáteszi, a munkaadói alkalmazkodtak a rendszerhez, úgy találták ki a beosztását, hogy ne kelljen várakoznia a reggeli forgalomban.

A Sopronból ingázó Marianna szakápolóként dolgozik Ruszton, tizenkét órás éjszakai műszakból jött haza kedd reggel a nagyhatáron. – Harminc kilométeren belül dolgozom, egyelőre nem látok fennakadást, de a bizonytalanság borzasztó – vélekedik az ötvenéves szakápoló.

Dugó Észak-Komáromban

Több kilométeres dugó alakult ki tegnap reggel Észak-Komáromban, a határon való átjutás pedig meghaladta a másfél órát, de olyan is akadt, aki két órát várt arra, hogy Észak-Komáromból átjusson dél-komáromi munkahelyére. A torlódást az okozta, hogy jelenleg nem mindegyik szlovák–magyar átkelőhely van nyitva, például Vámosszabadinál is lezárták azt, így a komáromi átkelőn jelentősen megnövekedett a forgalom. A legtöbben reggel 5 és 8 óra között akartak átkelni az Erzsébet hídon. A komáromi átkelőnél a rendőrök szúrópróbaszerűen végeztek lázmérést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában