Még hatékonyabb lett a hulladékválogatás az Alcufernél

Komoly fejlesztésekkel a háta mögött zárja az évet a hulladékfeldolgozással és -hasznosítással foglalkozó Alcufer Kft. Hét napelem-kiserőmű telepítése mellett egy modern hulladékszeparáló berendezést is munkába állítottak, valamint betagozódtak az új koncessziós hulladékgazdálkodási rendszerbe is.

Kisalföld.hu

Tavasszal a vállalat hét telephelyén helyeztek üzembe napelem-kiserőművet, s jelenleg folyik a nyolcadik telepítése az Alcufer fehérvárcsurgói telephelyén. Ezek az iroda- és szociális épületek ellátása mellett a villamos kéziszerszámokkal végzett bontások, 10 kW alatti teljesítményű tömörítő-, bálázógép energiaszükségletét is fedezik. 

Szintén a fehérvárcsurgói shredderüzemben megtörtént az aprószemcsés hulladék szétválogatására alkalmas szeparátorok (örvényáramú, indukciós, röntgen- és kombinált optikai szétválasztó egységek) beüzemelése is. Csiszár Tamástól, a Presztízs-díjas Alcufer szakmai és környezetvédelmi igazgatójától megtudtuk: az akár 100 köbméter/óra kevert anyagösszetételű darabos, aprószemcsés hulladék szétválogatására alkalmas gép az eddiginél nagyobb hatékonysággal képes megbirkózni a problémás vegyes hulladékkal, bővítve a válogatási módszerek körét.

– A hulladék ledarálása során keletkező apró, 25 mm-nél kisebb darabok szétválogatása igazi kihívás. Az a darálék, amelyből a mágneses vasleválasztás és az azt követő úgynevezett örvényáramú szeparátor, illetve a kézi válogatás már több mint 90 százalékos hatékonysággal kiválasztotta a fémeket, még mindig tartalmaz kis mennyiségben hasznosítható másodnyersanyagokat. Ennek egy részét – kevert műanyag és gumi frakciót – cementgyári hőhasznosításra továbbítottuk, a másik része hulladéklerakóba került és kárba veszett. Az új berendezés azonban képes kiválasztani hasznosítható fémeket és egyéb anyagokat, még a problémás vegyes összetételű és szemcseméretű darálékból is – magyarázza Csiszár Tamás. Hozzáteszi: a közel 800 millió forintos fejlesztés eredményeként nemcsak a lerakóra kerülő hulladék mennyisége csökken, hanem a kinyert fémmennyiség is értékesíthetővé válik.

Az idei év legnagyobb változása az országos hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása, központosítása volt, amelynek során az állam a hulladékgazdálkodási közfeladat gyakorlásának jogát teljes egészében a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek adta át. Ezzel a koncessziós társasággal az Alcufer-csoport tagjaként a MÉH Zrt. szerződött, az Alcufer pedig annak alvállalkozójaként vesz részt a hulladékok begyűjtésében és kezelésében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Alcufer továbbra is biztosítja minden típusú hulladék – gyártási, termelési, bontási, háztartási, elektronikai és csomagolási hulladék – átvételét termelőüzemek, intézmények részére, a lakosságtól pedig az összes hasznosítható fémhulladékot térítés ellenében veszi át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában