Velünk élő zöld csodák

2021.08.03. 05:58

Zöldkampányunk életre kel – A Reflex és a Kisalföld közös vándorkiállítása iskolákba és közintézményekbe látogat

Egy éve indította portálunk közös akcióját a Reflex Környezetvédő Egyesülettel. A Győri Természeti Kincskeresőben azt tűztük ki célul, hogy olvasóink segítségével felkutassuk és bemutassuk a megyeszékhely zöldértékeit. Szerencsések voltunk: harminc győri zöld csodát fedeztünk fel. Ezekből készült igényes tárlat idén nyáron.

Szeghalmi Balázs

Informatív molinók

„A közösségi kampány sikere várakozáson felüli volt. A természeti értékekre kíváncsiak a győriek, lokálpatriótaként óvják a zöldterületeket, a fákat. Az akció során több mint ötven helyszínre kaptunk javaslatot, amelyek közül harmincat képriporttal mutattunk be a Kisalföld közreműködésével” – kezdte Lajtmann Csaba környezetvédő, a Reflex munkatársa.

Fotós kollégáink (Csapó Balázs, Huszár Gábor, Nagy Gábor) remek felvételeit hamarosan iskolások, közintézmények látogatói is megismerhetik, s meríthetnek kirándulásötleteket az informatív molinókból.

Inspiráció

A Reflex munkatársai nádorvárosi „főhadiszállásukon” mutatták meg a kiállítás anyagát. „Eredetileg úgy terveztük, hogy tizenkét győri természeti kincset viszünk molinóra. Mivel azonban a vártnál jóval nagyobb népszerűséget ért el a zöldügyünk, több helyszín közül kellett választanunk. Végül úgy döntöttünk, hogy a folyók városából bemutatott harminc érték közül huszonegyről készítünk információs plakátot.

Egyrészt így minden olyan helyszín eljuthat közintézményekbe, amely több jelölést kapott, másrészt a kisiskolások, művelődési házakba látogatók több inspirációt gyűjthetnek helyi túrákra” – folytatta Lajtmann Csaba.

Kirándulástippnek sem utolsók

Ha megnézzük „A Holt-Marcal ezer arcáról” szóló molinó tetejét, a következő mondatokat olvashatjuk. „Horgász- és madárparadicsom, mesébe illő rét. Ezt fedezhetjük fel Győr szívétől alig néhány kilométerre, Gyirmót klasszikus részén” – kezdődik az ajánlás. Ez az idézet jól példázza, hogy olyan kirándulásokra kaphatnak tippeket az érdeklődők, amelyek esetében nem kell órákon át autózni „a tett” helyszínére.

Pont ellenkezőleg: a közelben barangolhatunk, töltődhetünk fel a jó levegőn, miközben minden esély adott új élmények szerzésére is Győr közigazgatási határain belül.

A Holt-Marcal ezerarcú vidékén Pár Róbert, a Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesületének elnöke kalauzolt bennünket. Fotó: Csapó Balázs

Helyszínek

„Az első kiállítási helyszíneket már tudjuk. A tárlat a Balaton partján, Keszthelyen a Zöld Civil Országos Találkozón debütál augusztusban. Ezt követően hazatér és az I. Győri Klíma Expó szemléjét gazdagítja az Olimpiai Sportparkban szeptember elején” – tudtuk meg Lajtmann Csabától.

A tanév első hónapjaiban a győri Péterfy-, a Gárdonyi-, a Kovács Margit-, a győrszentiváni Váci-, valamint a győri tánc- és képzőművészeti iskolákba tér majd be a Reflex és a Kisalföld közös zöldszemléje. „Azon dolgozunk, hogy a kiállítás jövő nyárig ne pihenjen, vagyis folyamatosan úton legyen. A győri helyszínek prio­ritást élveznek, de a tárlattal át akarjuk lépni a város határát is” – közölte Horváth Ferenc, a Reflex elnöke.

Horváth Ferenc, a Reflex elnöke Győr legöregebb fájával a Rákóczi utcában. A matuzsálemi gesztenyefa Mária Terézia korában – aki 1740 és 1780 között uralkodott – kezdte életét. Fotó: Csapó Balázs

Íme, az összes írás és galéria

A művelődési házakkal is együtt szeretnének működni a győri környezetvédő civilek; például a ménfőcsanaki Bezerédj-kastély „adja magát”. Olvasóink ugyanis a kastély parkját is javasolták a város természeti kincsei közé, be is mutattuk a velünk élő zöld csodát, a csanakiak közkedvelt találkozópontját pedig mostantól molinó is hirdeti.

Akik kedvet kaptak, hogy bejárják Győr összes természeti kincsét, a kisalfold.hu-n egy aloldalon megtalálják az összes galériát és írást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában