Kollégisták mutattak jó példát

2023.12.21. 07:56

Győri dobozfa a csillogó szemekért - A téti kisfiú, Balázs karácsonyi álma is teljesült - fotók

Mint arról hírt adtunk, a Győri SZC Kossuth Lajos Kollégium közössége remek kezdeményezést indított tavaly adventkor, amelyet idén is folytattak az intézményben lakó diákok és nevelőik. A kollégisták rászoruló, náluk alig néhány évvel fiatalabb kortársaiknak gyűjtöttek karácsonyi meglepetéseket.

Szeghalmi Balázs

A téti kisfiú, Balázs karácsonyi álma is teljesült, egy korábban csak filmekben csodált hógömbbel térhetett haza Győrből.

Fotó: Csapó Balázs

  • Győri kollégisták gondoskodtak rászoruló gyerekek ajándékairól.
  • Olyan gyerekeknek szereztek örömöt, akik eddig nem vagy alig kaptak új játékot életükben, az édességeket, a csokoládét pedig szinte csak kivételes ünnepnapokról ismerik.
  • A tavalyi sikerre idén sikerült még rátenni egy lapáttal.
  • A győri Kossuth-kollégiumban közel 350 doboz gyűlt össze; ezek közül a Kisalföld olvasói több mint húszat ajánlottak fel első írásunk megjelenése után.
  • 200–220 ajándékból emelték fel a győri kollégisták a hatalmasra nőtt dobozfát.

Ünnepi koncert a kollégisták zenekarával a Zsinagógában

A gyönyörűen csomagolt ajándékok útját az adventi koncerttől a csillogó gyerekszemektől emlékezetes téti átadóig kísértük végig. A győri zsinagógában tartott ünnepi hangverseny előtt – ahol a Kossuth Lajos-kollégium ének- és zenekara, a Wild Dream Team lépett fel Huszárné Komjáti Zsuzsanna nevelőtanár vezetésével – kilenc végzős hildes diáklánynak stratégiai feladata volt. Nekik kellett ugyanis a több mint két és fél méter magas dobozfát sziklaszilárd alapokra építeniük.

Hagyományt teremtenének

„Először is nagyon örülünk annak, hogy több száz hányatott sorsú kisgyerek életébe tudtunk cseppnyi örömöt és talán reményt is csempészni. A dobozfán rengeteget dolgoztunk. Közel három napot szántunk arra, hogy véletlenül se dőljön össze a koncert közben.

Ebben komoly kihívás volt, minden egyes szintet jól kellett alapoznunk, számításokat végeztünk, figyelembe vettük, hogy a dobozok súlya nagyon eltérő volt. Végül 200–220 ajándékból emeltük fel a hatalmasra nőtt dobozfát. Biztonságosan így állt meg az ünnep jelképe” – mondta Heiner Melinda.

A győri diáklány hangsúlyozta: reményei szerint akciójuk hagyománnyá válik, és kollégista utódaik is átérzik majd ennek fontosságát és felelősségét.

Felvételünkön a győri Hild-iskola kilenc végzőse, akik több napon át tartó, gondos munkával emelték magasba a színes dobozfát. Közepén a téti kisfiú a rég áhított hógömbbel.
Fotó: Csapó Balázs

Az est legmeghatóbb pillanata

Miután a közel másfél órás adventi koncert véget ért, Szalai Lászlóné Adélnak, a Téti Kistérség Gyermekjóléti és Szociális Intézménye munkatársának kíséretében két rászoruló kisgyerek, Evelin és Balázs jelképesen átvette a tengernyi dobozt. Az est talán legmeghatóbb pillanata ekkor következett a győri zsinagógában.

A téti kisfiúnak az volt az álma, hogy hógömböt kapjon, és ezt a kívánságát Nagy Friderika, a győri Kossuth Lajos-­kollégium vezetőjének segítségével sikerült is teljesíteni. Az elérzékenyült kissrác hosszú perceken át csodálta a klasszikus karácsonyi ajándékot.

Örömtől csillogó szemek Téten

Örömből, csillogó szemekből pár nappal később a téti önkormányzat épületében sem volt hiány. Itt előbb Horváthné Szabó Andrea előadásában karácsonyi dalokat hallgathattak a kicsik és szüleik, majd kalácsot törtek közösen, végül pedig jött a várva várt ajándék­osztás.

A gyerekek magatartása példaértékűen csillagos ötös volt: senki nem türelmetlenkedett, mindenki kivárta a sorát, hogy a győri kollégisták „Jézuskáját” kézbe vehesse.

Kollégiumi és civil támogatók

A jótékonysági akciót a következő intézmények, szervezetek támogatták: a Döri Kulturális és Faluszépítő Egyesület, a Győri Tánc és Képzőművészeti Szakgimnázium Kollégiuma, a Révai Miklós Gimnázium Kollégium, a Lukács- és Jedlik-iskola kollégiuma, a Nyugdíjas Pedagógus Szakszervezet és Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Klubja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában