kisalfold.hu videó

2024.04.28. 16:53

Palacsintarekordra készülnek a nyúliak

A legtöbben szeretjük a palacsintát, persze eltérő, hogy ki milyen töltelékkel fogyasztja, vagy épp milyen vastagra süti. A Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület tagjai is ezen a vezérfonalon indultak el az első Palacsintafesztivál megszervezésekor.

Simon Roberta

– Örök klasszikus, az egész család imádja. A rekordkísérlet gondolata tavaly fogalmazódott meg bennem, ezért azóta nem is eszünk otthon lekvárt, hogy legyen mivel megtölteni a rekordhosszúságú palacsintakígyónkat – mondta Buzásné Kata ötletgazda. Kedvenc a túrókrémmel töltött, amibe se nyers tojás, se mazsola nem kerül. 

Úgy számolnak, hogy a rekorddöntéshez  több mint kétezer palacsinta kell majd.
Úgy számolnak, hogy a rekorddöntéshez  több mint kétezer palacsinta kell majd. Ehhez bárki hozzájárulhat akár már egy darab palacsintával is mondta el Marczaliné Tímea szervező (b) és Buzásné Kata ötletgazda.
Fotó: Csapó Balázs


– Egy hét múlva, május 4-én 13 órától sütjük a palacsintákat a nyúli sportpályán, de aki szeretne hozzájárulni a rekordhoz, otthonról is hozhat palacsintát. Akár már egy darabbal is beszállhat a rekordba. Töltelékkel készülünk, de aki hoz, annak nagyon hálásak leszünk – tette hozzá Marczaliné Tímea szervező. 

A magyar rekordot két éve állították fel, akkor 400 méter hosszú, összefűzött palacsintát készítettek a mátraterenyei palacsintafesztiválon. Ezzel megdőlt az addigi rekord. Guinness-ellenőr is volt a helyszínen, így a rekordok könyvébe is bekerül. A hatalmas palacsintát 400 liter tejből és 2100 tojásból készítette csaknem 50 szakács. 
Ezt szeretné megdönteni a nyúli közösség, ezért 410 méteres egybefüggő, egymást fedő, töltött palacsintakígyót tekernek fel. Számításaik szerint több mint kétezer palacsinta kell majd hozzá. Hogy sikerül-e, azt a Magyar Rekordok Egyesületének elnöke fogja felügyelni, ő terjeszti fel a rekordok csúcsához, a Guinness-rekordokhoz. 

Május 4-én 13 órától sütik a palacsintákat a nyúli sportpályán

– Sok tojás, tej és kevés szóda. Ennyi kell a tökéletes palacsintához – sorolta Kata, aki szerint akkor jó a tészta, ha puha, omlós. Járai Máté győri színész, műsorvezető is a rendezvény mellé állt, a nyúliakkal közösen tekeri majd a palacsintát a sportpályán. 

Mindenkire gondoltak

Tímeától megtudtuk, hogy a fesztiválon gondolnak az ételallergiával küzdőkre is. Készítenek tojás-, tej-, cukor-, lisztmentes, valamint teljes kiőrlésű verziót is. 

Ha sikerül megdönteni a rekordot, kérdés, mennyi ideig birtokolhatja a település a rekorder címet. Június 7-én Komáromban 450 méteres, összefüggő Jókai-palacsinta-kígyót szeretnének készíteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában