A Szent Jakab úton

2023.07.14. 08:14

Éhes gyerekekért gyalogolt a győri kollégiumigazgató - közel 700 ezer forintot ajánlottak a kollégisták ebédjeire - videó, fotók

Nagy Friderika, a Győri SZC Kossuth Lajos Technikum és Kollégium kollégiumvezetője július első napjaiban több mint 200 kilométert tett meg az egyik hazai Camino-vonalon, a főváros és Lébény között. A győri kollégiumvezető a hányatott sorsú kollégistákért túrázott; a jótékonysági ügy óriási sikerrel zárult.

Szeghalmi Balázs

Nagy Friderika elmondta: a kollégium egyesületétől igényelhetik a szülők az ebédeket. A győri kollégium igazgató 201,5 km-t gyalogolt a Húngarón, az egyik hazai Szent Jakab úton, hét nap alatt.

  • „Úgy indultam útnak, hogy legalább 200 meleg ebéd ára legyen meg. Sok szülőnek komoly gondot okoz, hogy biztosítsák gyereküknek a napi háromszori étkezést. Az biztató jel volt, hogy sokan küldtek üzeneteket, illetve több országos portál átvette a kisalfold.hu-n jelent írást a kezdeményezésről.
  • A hét napon át tartó út végén minden képzeletet felülmúló eredményt könyvelhettünk el segítő barátaimmal” – hangsúlyozta Nagy Friderika.
  • A győri Kossuth Lajos Kollégium Egyesületének számlaszámára 689.140 forintot utaltak jó szándékú emberek.
  • 1400 adag étel ára összejött, így az év végéig szinte biztosan tudnak ebédelni azok a diákok, akiknek eddig ritkán jutott meleg étel.

Zsemlék helyett meleg ebéd

„Nem tudom eléggé megköszönni az összefogást, amely révén 1213 meleg ebéd ára összejött” – kezdte Nagy Friderika.

A győri iskolai közétkeztetést biztosító Eatrend is a Kossuth Lajos Kollégium vezetőjének akciója mellé állt, s további 200 meleg ételt ajánlott a rászorulóknak, vagyis több mint 1400 adag áll rendelkezésre. Így az idei év végéig szinte biztosan tudnak ebédelni azok a diákok, akiknek eddig ritkán jutott meleg étel, s az egész napot egy-két zsemlével, kiflivel húzták ki.

Érzékeny téma, empatikus megközelítés

Hogyan tovább? – kérdeztük. „A kollégium egyesületétől igényelhetik a szülők az ebédeket. Amennyire lehet, empatikusan közelítünk az érzékeny témához. Lesz olyan opció is, hogy az inkognitójuk megőrzése mellett rendeljenek ételt a szülők” – hangzott a válasz.

Nagy Friderika hozzátette: „A szolidaritás, a sanyarú sorsú fiatalok támogatása eddig is jellemző volt a Kossuth-iskolára.”

Vadvirágok Zsámbék és Tarján között

A fővárosi Clark térről Lébényig haladó Camino-útvonalról, a Húngaróról szintén faggattuk a győri kollégiumvezetőt: „A jótékonysági ügy miatt nehezebb volt átszellemülni a természetjárásra, ám a túra bizonyos szakaszain gondtalanul élveztem a gyaloglást. Az első nap tanulságos volt olyan szempontból, hogy fókuszálni kellett a jelzésekre, Budakeszi környékén többször eltévedtem.

A legjobban a Zsámbék és Tarján közötti dimbes-dombos, vadvirágos rétekkel övezett vidék tetszett. Itt úgy éreztem, mintha az Alpokban járnék” – mesélte Nagy Friderika.

Pannonhalmi találkozás

„A jótékonysági szál sikere mellett arról marad emlékezetes számomra ez az út, hogy sok jó emberrel hozott össze. Érdeklődők voltak, többekkel beszélgettem.

Pannonhalmán kollégám, Siska Gábor Krizosztom, a bencés diákok egyik prefektusa várt. Korábbról nem ismertük egymást, ám olvasta az utazásról szóló hírt, majd személyesen mondta el, hogy egyetért a célommal” – tudtuk meg.

Több kolléga csatlakozna

Lesz folytatás? – vetettük fel. „Meglátjuk, rendszeresen nem látom értelmét hasonló kezdeményezéseknek, mert ez pont elkoptatná az ügy fontosságát. Több kollégiumi nevelő megkeresett ugyanakkor, hogy szívesen csatlakoznának az akcióhoz a jövőben.

Így nem tartom elképzelhetetlennek, hogy jövőre is szervezünk majd többnapos túrát” – búcsúzott a győri Kossuth Lajos Kollégium vezetője.

Még mindig lehet felajánlást tenni

Aki most értesült a jó célról és patronálná a nehéz sorsú győri kollégistákat, semmiről nem késett le. Utalását a következő számlaszámon teheti meg: Kossuth Lajos Kollégium Győr Egyesület, HU49-10103379-18446800-01003005.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában