Átadó és megemlékezés

2024.04.28. 15:32

Megújult a katolikus templom előtti tér Fertőszéplakon - Sok-sok fotó

Befejeződött a fertőszéplaki Széchényi Ferenc tér felújítása, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át vasárnap. Ezen a napon azonban nem csak a csodálatosan megújult tér avatását tartották, hanem egyúttal a település híres szülöttének 270. születésnapjáról is megemlékeztek.

Varga Henrietta

Idén januárban tették le a fertőszéplaki Széchényi Ferenc tér alapkövét. A több elemet magába foglaló beruházás közel százmillió forintos kormányzati támogatásból valósult meg. Az avató ünnepi szentmisével indult, amelyet dr. Veres András megyéspüspök celebrált. Az eseményen a környező települések polgármesterei mellett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Barcza Attila országgyűlési képviselő, Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegye elnöke, valamint Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója is részt vett.

Megújult templomtér
Csodálatosan megújult a Fertőszéplaki Mindenszentek-templom előtti tér, melynek alapkövét idén januárban tették le Fotó: Máthé Daniella

Megújult tér

- Történelmi helyen állunk! Egykor itt, a széplaki nagydombon Kelta őrtüzek égtek, aztán rómaiak építették fel erődítéseiket, majd besenyők, aztán honfoglaló elődeink leltek otthonra ezen a tájon és élték a Fertő-táji emberek nehéz és küzdelmes életét évszázadokon keresztül - kezdte beszédét Kóbor Attila, a település polgármestere. - Széplak első aranykora 1682-ben kezdődött, amikor a Széchényi család, I.Széchényi György kalocsai majd esztergomi érsek szerezte meg a zálogbirtokként Eszterházy Pál nádortól és lett a család Széplak és környező földek birtokosa 90 esztendeig. Ezekben az években Fertőszéplakot a Fertő-táj gazdasági és kulturális központjává tették. 1771-ben a Széchényiek elhagyták Fertőszéplakot és az Eszterházyiak visszaváltották a birtokot. Az egykori kastély 4 szárnyából kettőt lebontottak, a maradék két szárnyat pedig magtárrá alakították át - foglalta össze a község történelmi hátterét a településvezető. 

2010-ben, amikor a közösség bizalmából képviselőtársaimmal megkezdtük a munkát, fontos céljaim közt szerepelt, hogy a Mindenszentek templomot, a Kálváriákat, a Széchényi kastélyt és az őket összekötő teret Fertőszéplak nevéhez és a Széchényi névhez méltóvá tegyük. Büszke vagyok arra, hogy hosszú évek munkájával sikerült és itt állhatunk a megújult téren - tette hozzá. Az átadó mellett azonban egy olyan emberre is emlékezünk, akire Fertőszéplak minden polgára, a Magyar tudományos élet minden szereplője büszkén tekint. 270 éve, Fertőszéplakon, ebben a kastélyban született Széchényi Ferenc európai hírű tudós, államférfi, politikus, a Nemzeti Könyvtár és Nemzeti Múzeum megalapítója, számos külföldi egyetem és tudós társaság tagja, Széchenyi István édesapja.

Köszöntők

Ünnepi köszöntőt mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. 

- Amikor templomot, közterületi kereszteket vagy akár kálváriákat újítunk fel, akkor az a bizalom jelenik meg mindannyiunkban, hogy a kereszténység üzenete mindenkihez el kell, hogy jusson. Istenkeresőhöz, nem hívőhöz és hívőhöz egyaránt. Ha ebben össze tudunk fogni, ahogy történt Fertőszéplakon, akkor közvetíteni tudjuk a kereszténység sok-sok üzenetét - mondta.

Megújult templomtér
A kereszténység üzenete mindenkihez el kell, hogy jusson. Istenkeresőhöz, hívőhöz és nem hívőhöz egyaránt - hangsúlyozta beszédében Soltész Miklós  Fotó: Máthé Daniella

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője ünnepi gondolataiban kiemelte, hogy nagyon büszke arra a közel fél milliárdos kormányzati támogatásra, amelyből az elmúlt tíz évben a fertőszéplaki Széchényi kastély, kívül-belül megújulhatott, a Kálváriától a ligetig. 

Most pedig a felújított teret és parkot adhatjuk át a helyiek és az idelátogatók legnagyobb örömére, hiszen a csodálatosan átalakult környezet a Fertő-táj egyik ékkövévé vált

 - hangsúlyozta.

A beszédeket követően dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg a megújult, katolikus templom előtti teret.

Megemlékezés

Az új közösségi tér átadása mellett az ünnepség keretében megemlékeztek a gróf születésének 270. évfordulójáról is, ahol ünnepi köszöntőt mondott Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Ezt követően leleplezték a híres férfiú emléktábláját és csendes főhajtás mellett helyezték el a megemlékezés koszorúját. 

Megújult templomtér
Széchényi Ferenc emléktábláját Kóbor Attila, polgármester és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója leplezték le Fotó: Máthé Daniella

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában