Karácsonyfát építenek dobozokból

2023.12.04. 07:32

Diákok segítenek nélkülöző gyerekeknek – Bárki csatlakozhat a győri kollégisták adventi akciójához

A Győri SZC Kossuth Lajos Technikum és Kollégium közössége tavaly remek kezdeményezést indított adventkor, amelyet idén is folytatnak az intézményben lakó diákok és nevelőik. A fiatalok olyan szegény sorsú gyerekeket lepnek meg karácsonyi ajándékokkal, akik ritkán örülhetnek játékoknak. Egy éve két és fél méteres dobozfát állítottak a közel 300 ajándékból.

Szeghalmi Balázs

Nagy Friderika és Szalai Lászlóné Adél az első csomagok egyikével. A Kossuth-kollégiumból kezdeményezéshez idén bárki csatlakozhat, aki tud és segítene a nélkülöző gyerekeknek.

Adventi örömzenélés indult

„A kollégiumunknak Huszárné Komjáti Zsuzsanna nevelőtanár vezetésével van ének- és zenekara, Wild Dream Team a társaság neve. Minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy remekül játszanak a fiatalok, így tavaly év végén igazi koncertet szerveztünk nekik a zsinagóga hangversenytermében. Ekkor jött az ötlet, hogy jótékonysági akcióval egészítsük ki az adventi örömzenélést, amire azonnal vevők voltak a kollégisták” – kezdte Nagy Friderika, a győri Kossuth Lajos Kollégium vezetője.

A Wild Dream Teamnak néhány tagja a Jedlik- és a Lukács-iskola kollégiumában tölti a tanórákon kívüli időt, így utóbbi két oktatási intézmény diákjai is csatlakoztak a nem mindennapi jótékonysági akcióhoz.

Két és fél méteres dobozfát építettek

„Ez az eset is mutatja, hogy sokszor a spontán ötletek a legjobbak, a fiatalok szárnyaló fantáziával szőtték tovább az adventi történetüket. Kitalálták, hogy cipős dobozokba készítenek meglepetéseket nehéz sorsú gyerekeknek, majd a dobozokból karácsonyfát emeltek a zsinagógában.

Utóbbit mérnöki precizitással építették a végzős hildesek útmutatásával, amelynek lenyűgöző eredménye lett a két és fél méteres dobozfa” – mondta Nagy Friderika, aki idén nyáron több mint 200 kilométert gyalogolt az egyik hazai Camino-vonalon, a főváros és Lébény között és így közel 700 ezer forintot gyűjtött a győri kollégisták ebédjeire.

 

Szívüket-lelküket teszik a dobozba

A városban „a Mindenki kollégiumaként” ismert intézmény jószívű lakói nem csupán arra figyeltek, hogy szép fát emeljenek az ajándékokból, hanem arra is, hogy a nehezen spórolt zsebpénzükből valóban olyan meglepetések tegyenek a dobozokba, amelyeknek ők maguk is örültek volna egykoron.

„Megható volt látni, ahogy a kollégistáink szívüket-lelküket beletették a dobozokba, jól átgondolták, hogy 8, 10 vagy 12 éves kisgyerek mitől lenne igazán boldog. A végén a dobozokra ráírták, hogy kinek szánják az ajándékokat, lánynak vagy fiúnak, s persze az életkort is. Összesen 293 adventi cipősdoboz gyűlt össze egy évvel ezelőtt. Nem célunk, hogy idén ennél több ajándék legyen, de aki csatlakozna a kezdeményezésünkhöz, azt örömmel fogadjuk” – hallottuk Nagy Friderikától.

Fotók: Rákóczy Ádám

Idén bárki csatlakozhat

Aki a Kisalföld olvasói közül részt szeretne venni a nélkülöző gyerekek karácsonyi örömszerzésében, a Kossuth-kollégium portáján (Győr, Kossuth Lajos u. 22/a.) adhatja le ünnepi adományát december 8-ig, péntekig.

Mit tegyünk a dobozba?

Mire van leginkább szüksége a nélkülöző gyerekeknek? – kérdeztük Szalai Lászlóné Adéltől, a Téti Kistérség Gyermekjóléti és Szociális Intézményének munkatársától. „Ha kérhetem, kis édesség mindenképp bújjon meg a csomagban. Emellett a játékok a slágerek, a lányoknak a babák, a fiúknak az autók, kisvonatok, focis kártyák. Idősebb gyerekeknek tisztálkodási szerek is jól jönnek, a tinédzserkort közelítő lányok pedig az arckrémeket, a kozmetikai termékeket szívesen fogadják. Pont a napokban találkoztam egy kisfiúval, akinek az előző karácsonyát bearanyozta a kollégisták egyik doboza. Szívhez szóló volt, ahogy szégyenlősen elárulta, mennyire örülne egy pici hógömbnek” – hangzott a válasz. A karácsonyi dobozokat nem csupán Téten, a kisvároshoz közeli településeken is osztják majd a szociális szakemberek a rászoruló gyerekeknek.

Szalai Lászlóné Adél, ahogy tavaly, idén is egy Tét környéki kisgyerekkel veszi majd át jelképesen az ajándékokat a kollégistáktól. A győri diákok ünnepi műsora december 11-én este 19 órakor kezdődik a Zsinagógában. Remélhetőleg, minél magasabbra nyújtózkodó dobozfával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában