Melegben húzhatja ki a telet a bőnyi család

A Jóakarat Hídja Alapítvány ezúttal egy két éve Bőnyre költözött, hattagú családnak segített 200 ezer forinttal, aminek nagy részéből tüzelőt vásárolnak télire. Ruszó Istvánné Erzsébet és Ruszó István négy gyermeket nevelnek: a tizenegy éves Robertát, a tízéves Róbertet, az ötesztendős Istvánt és a másfél éves Leilát. Hitelből vásárolt házukra jócskán ráférne a felújítás, de önerőből nem tudják megoldani.

Simon Roberta

Ruszó István és felesége három gyermekükkel – Leilával, Istvánnal és Robertával – a felújításra szoruló házuk előtt.

Fotó: Rákóczy Ádám

A gyermekek a helyi iskolába járnak, tanulnak, lapunknak Istvánka meg is mutatta az egyik szobában a tanulósarkot, hiszen lassan ő is megkezdi az iskolát. 
A családban összetartó, szeretetteli, bizalmas légkör uralkodik. Az apa a helyi pulykatelepen dolgozik, az anya állást keres, mert bevételeik sosem fedezik a havi összes kiadásukat. Az asszony, amikor tud, alkalmi munkákat vállal. 
Az ország legszegényebb régiójából érkeztek Bőnybe. A szerény berendezésű, felújításra szoruló házat, ahol élnek, hitelből vásárolták. A törlesztőrészletek kifizetése komoly gondot jelent számukra, de igyekeznek jó körül- ményeket biztosítani gyermekeiknek, saját érdekeiket háttérbe szorítják. Fatüzelésű kályhával fűtenek, azonban küszködnek a hűvösebb hónapok alatt, hogy megfelelő mennyiségű tüzelő álljon rendelkezésükre. 

Idén már felhasználták a települési önkormányzat által igénybe vehető szociális tüzelőt és a rendelkezésre álló segély-összeget. A családsegítőjük segítségével felvették a kapcsolatot több segélyszervezettel, de tüzelővel nem tudták támogatni őket, így megkeresték a Kisalföld alapítványát. Olvasóink támogatásából 200 ezer forinttal segítettük a Ruszó családot, fűteni tudnak. Azonban ez csak apró segítség. A családfő igyekszik munkája mellett apránként újítgatni, javítgatni a házat, több-kevesebb sikerrel. 

– Hiába festettük le a falakat, sajnos folyamatosan lepereg a festék. A legtöbb helyen a vizesedéstől, penészedéstől meg is repedezett, pedig már több száz ezret ráköltöttünk. A tető és a kerítés is cserére szorul, illetve jól zárható ajtókra is szükség lenne, valamint a fürdőszoba járólapozására – fejtette ki a családapa. 

Évente néhányszor segítik őket, kaptak szekrényt, mikrót és ruhaadományt is, viszont szükségük lenne még új mosógépre, tűzhelyre. Mivel a ház áramellátása nem bírja el a sütőt, így azt nem is tudják használni. Örömmel fogadnak felajánlásokat és további támogatást a felújításhoz. 

Segíthet Ön is!

A Jóakarat hídja olvasóinkat köti össze a rászorulókkal, az Önök adományaiból segíti őket. Ha bármekkora összeggel hozzá szeretne járulni a támogatásokhoz, azt a Lapcom Média Alapítvány 12096705-01312657-00100008 számlájára utalással megteheti. Köszönjük! 


 

Fotó: Rákóczy Ádám

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában