80 kilót vittek fel az Eger melletti hegyre

2023.11.03. 08:48

Apa-lány páros alkotja a Kisalföld legerősebb serpaduóját - videó, fotók

A Győrben dolgozó Tóth Sándor harmadszorra mászta meg az Eger feletti Nagy-Eged hegyét fakeretre erősített 60 kilónyi téglával és zsugor ásványvízzel a hátán. Az ácsi férfi lánya, Fanni pedig másodjára küzdötte végig 20 kiló teherrel az embert próbáló viadalt, amely a korábbiakhoz képest sokkal keményebb kihívást jelentett az indulóknak. „Két éve remek eredménnyel értem célba, tavaly pici csalódással ért véget számomra a verseny, mivel az időeredményem elmaradt a várttól” – kezdte Tóth Sándor.

Szeghalmi Balázs

Az 54 éves Tóth Sándor és lánya, Fanni indulás előtt az iszonyú terhekkel a hátukon. A Győrben dolgozó férfi olyan mezőnyben ért célba, ahol az átlagéletkor 30 év körül volt.

„Az edzések során visszatértem a 2021-es felkészüléshez. A tréningek jól sikerültek, ám a nyár végi versenykiírás szerint a szervezők 800 méterrel hosszabbították meg az eddigi pályát, vagyis közel négy kilométeren át kellett vinnünk a 60 kilót a hátunkon” – folytatta Tóth Sándor, aki masszőrként és erőnléti edzőként keresi a kenyerét, tanítványai között van Kiss Viktória is, az idei Survivor túlélőshow győri szereplője.

Fannit az öccse kísérte

„Sajnos még azt se mondhatom el, amit apu, hogy jól ment volna az idei alapozás a serpaviadalra, mivel nyár eleje óta Ausztriában dolgozom, s az ingázás a mozgás rovására megy. Ennek ellenére meg sem fordult a fejemben, hogy ne induljak idén. A remek hangulat magával ragadott egy éve, ám komoly célkitűzéseim a szegényes felkészülés miatt nem lehettek. A tisztes helytállást és a közel négy kilométeres táv teljesítését tekintettem most a fő feladatnak” – hallottuk Fannitól, akit a családi egység jegyében az öccse kísért az első lépéstől az utolsóig.

Kifeszített kötelek

A szervezők összeállítása mindent elmond a serpafutamban rejlő pokoli próbatételről. Az út első harmada földút, ami az esőzések után jócskán sáros lehet. A hegyre vezető meredekebb szakasz köves, egészen az utolsó erdős szakaszig, mely szintén könnyen felázhat. Itt kifeszített kötelekkel próbálják biztosítani a haladást. Több ponton helyeznek ki fabakokat is, amelyek arra szolgálnak, hogy a fáradt versenyzők önállóan levegyék a hátukról a súlyt és fújjanak kicsit.

Elakadt a rakomány

„Az is különbség volt az előző futamokhoz képest, hogy a férfiaknak keskenyebb téglákból és zsugor ásványvízből rakták össze a 60 kilót, a vállunk feletti torony pedig jobban kilengett, mint a korábbi rakományok. Voltak nehéz pillanatok, egyszer szédülni kezdtem, a verseny közepén pedig ágakban akadt el a szállítmányom. Hosszú percekbe telt, mire kiszabadítottam magam. A végére annyira fogytán voltak a tartalékaim, hogy elengedtem az órát, s csak a biztos célba érésre fókuszáltam” – mondta a győri edző.

Úton Nagy-Eged csúcsára 60 kilóval.

Szóba sem jöhet feladni

„Különös állapotot vált ki a serpaverseny az emberből. Csak arra figyelsz, hogy minden egyes lépéssel közelebb kerülj a finist jelentő hegycsúcshoz. A pulzusod az egekben, látod, hogy életerős emberek esnek el a hatalmas súllyal a hátukon, tisztában vagy vele, hogy te is bármelyik pillanatban nagyot perecelhetsz. Mégis folytatod az utat és eszedbe se jut feladni a küzdelmet” – elevenítette fel a megpróbáltatásokat Fanni.

Fanni a serpaverseny közben.

Bő egy óra alatt értek a hegycsúcsra

Bár az apa-lánya páros rosszabb időt futott, mint egy éve, ez a hosszabb táv számlájára írható. „Fanni 58 kg és 20 kilót vitt fel, én 115 vagyok és hatvannal birkóztam meg. Időarányosan a tavalyi versenyhez képest nem rossz az eredményünk, bő egy óra alatt küzdöttük le a testünkre nehezedő nyomást és a 300 méternyi szintemelkedést” – búcsúzott Tóth Sándor. Abban a családi kupaktanács egyetértésben van, hogy jövőre is meghódítják az Eger felett magasodó hegyet, s ha lehetőségük nyílik rá, jobb felkészüléssel igyekeznek faragni az időeredményen is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában