kisalfold.hu podcast

2023.05.06. 01:03

A romantikus mentsvár - Múltidéző podcast a győri Radó-szigetről, az örök klasszikusról - videó, megsárgult fotók

„Miénk itt a tér” című győri múltidéző podcastünk harmadik részében állandó vendégeinkkel, Csobayné Pintér Évával, a GyereGyőrbe idegenvezetőjével és Biczó Zalán helytörténésszel, a Széchenyi István Egyetem könyvtárosával a győriek kedvenc találkozóhelyéről, a szerelmesek szigetéről, a Radóról anekdotáztunk.

Szeghalmi Balázs

Unikumszámba menő légi felvétel a Radó-szigetről. A képen látható az egykori színház épülete is, ahol napjainkban a hősök emlékműve áll. Fotó: Régi Győr

  • Radó-sziget – A zöld oázis természeti és kulturális kincsei is értékesek

150 éves platánok

Kevés olyan település akad Európában, ahol olyan zöld sziget található a város szívében, amelyet egy folyó két ága ölel körül. A legöregebb platánokat az 1850-es évek környékén ültették, a fiatalabbak is közel évszázadosak a Radó-szigeten. Az örökifjú platánok erejéről sokat mond, hogy amikor 2020 júliusában borzalmas erejű vihar csapott le a folyók városára, az ítéletidő kis túlzással meg sem karcolta a famatuzsálemeket, alig néhány kisebb águk veszett oda.

Árvíz pusztította el a sziget színházát

A sziget nemcsak a kíváncsi szemek elől elbújó szerelmesek rejtekhelye, a kánikulai melegek idején mindenki mentsvára. Érdemes kipróbálni a legforróbb júliusi napokon, hogy itt mindig mozog a levegő, köszönhetően a közeli vízpartnak. A zöld oázis a városmagban nem természetes képződmény.„Amikor a városnéző sétáinkat tartjuk, a vendégeink többsége meglepődik azon, hogy a sziget déli felén épült az ország első kőszínházainak egyike 1798-ban. Ezt az épületet az árvizek sajnos menthetetlenné pusztították, így a mellette álló étteremmel együtt el kellett bontani 1933-ban” – mondta el Csobayné Pintér Éva, a GyereGyőrbe idegenvezetője.

Régi képünk a Radó-szigetet a két világháború között mutatja. Fotó: Régi Győr

Zöld oázis, mégsem a természet alkotta

„Szintén kevesen tudják, hogy ez a zöld oázis a városmagban, a Rába ölelésében, a Rába és a Mosoni-Duna találkozásának közelében nem természetes képződmény. A XVI. század végén, Győr ostromakor a korabeli rajzokon még nem szerepel a sziget. A XVII. század közepén építették a győri vár védbástyájaként. Ennek téglái imitt-amott még láthatók” – tudtuk meg Biczó Zalán helytörténésztől.

A kisalfold.hu-n szombattól nézhető videós podcastadásban számos más téma is előkerül a Radó-szigetről, többek közt névadójának kalandos története, a csónakház jelenleg is aktuális megmentése, vagy a Kioszk és a Jereván legendás évtizedei.

A Kisalföld múltidéző podcastsorozatának állandó szereplői győri szerkesztőségünkben. Fotó: Csobay Dániel

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában