kisalfold.hu podcast

2023.02.24. 06:03

„Miénk itt a tér” - Útjára indult győri múltidéző videós podcastsorozatunk

„Miénk itt a tér” címmel új, videós podcastsorozatot kezdett szerkesztőségünk.

Szeghalmi Balázs

A felvételen Biczó Zalánnal (balra) és Csobayné Pintér Évával Szeghalmi Balázs beszélgetett az első adás rögzítésekor.

Fotó: Huszar Gabor

  • Terveink szerint régi győri történetekről, legendákról, híres-neves közterekről beszélgetünk állandó vendégeinkkel, Csobayné Pintér Évával, a GyereGyőrbe idegenvezetőjével és Biczó Zalán helytörténésszel, a Széchenyi István Egyetem könyvtárosával.
  • Új sorozatunkat háttéranyagokkal, fotókkal támogatja a Régi Győr Pro Urbe díjas szerkesztője, Kozma Endre is.

Új podcastünk tematikus adásaiban egy-egy témáról beszélgetünk majd kötetlenül. Úgy szeretnénk elfeledett, ám érdekes történeteket „leporolni”, Győr közterületi „kincsesbányájára” felhívni a figyelmet, mintha baráti társaságban lennénk. A múlt és jelen között igyekszünk kapcsolódási pontokat, időhidat képezni.

Melyek a kihagyhatatlan látnivalók Győrben?

Első adásunkban a folyók városának szinte megszámlálhatatlanul sok értékéről – amelyekre mindannyian büszkék lehetünk – ejtettünk szót az idegenvezetők világnapjának apropóján. Adta is magát a fogós kérdés: melyek a kihagyhatatlan látnivalók Győrben?

„Mindig fel szoktam vetni a vendégeinknek, hogy mi jut eszükbe elsőként Győrről, mi vonzotta őket a városunkba? Ilyenkor elhangzik az Audi neve, a többszörös BL-győztes női kézilabdacsapatunk vagy a vizek városa kifejezés. Ilyenkor azonban udvariasan javítanom kell, hisz mi a folyók városa vagyunk, a gyakran tévesen említett tiszteletbeli cím Tatáé. Nagyon nehéz egyébként egyetlen értéket kiemelni. Már csak azért is, mert a mai idegenforgalmi trendeknek megfelelően a város hangulatára, az itt élők lüktetésére kíváncsiak elsősorban a látogatók” – hallottuk Csobayné Pintér Évától.

„Közhely, de tényleg kimeríthetetlenek az ékességek a városban. Amikor Éváékkal tartottam az egyik hétvégi sétájukon, a Sarló közben volt szerencsém felfedezni egy csodás reneszánsz udvart. Győrben élek közel öt évtizede, lokálpatriótaként mindig érdekelt a helytörténet, ám erről az udvarról a városmagban korábban nem volt tudomásom” – mondta Biczó Zalán.

Képzeletbeli kalandok

A héten rögzített múltidéző adásunkban nemcsak a Belvárosban kalandoztunk, képzeletben már eljutottunk Gyárvárosba és Nádorvárosba is, sőt, megidéztük az egykoron itt érettségizett későbbi miniszterelnök, Esterházy Móric fájóan tipikusnak mondható, XX. századi életútját is. Ha kíváncsiak arra, miről esett még szó a „Miénk itt a tér” első részében, nézzék meg videónkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában