Balaton 2022

2022.06.19. 06:07

Varázshajó kicsiknek, bulihajó örökifjaknak - A 176. balatoni hajózási szezon bővített menetrenddel, megújult flottával rajtolt - videó, fotók

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) frissítette nyári menetrendjét, elindította az online jegyvásárlást és felújította flottáját az idei szezonra – jelentették be a napokban stílusosan egy katamaránon a tó közepén. Összeállításunkban olvashatnak az újdonságokról és színes nyári hajós programokról is.

Szeghalmi Balázs

Akik a fedélzetre szállnak, emlékezetes éjszakában lesz részük. A bulihajók július másodikától indulnak kilenc balatoni kikötőből. Fotók: Bahart

Régi emlékek

A gyerekek többsége imád hajón utazni. Számomra mindig a vakáció egyik fénypontját jelentette, amikor szüleimmel Tihanyból Szántódra kompoztunk – majd persze vissza –, s kirándultunk a déli parton. A ’90-es évek hőskorához képest sokat színesedett a balatoni hajós kínálat, miközben a flotta is „nagygenerálon” esett át.

Az idei esztendőben kiemelt szerep jut a flottafejlesztésnek, ami két új komp és két új katamarán beszerzését jelenti. A meglévő flotta modernizációja szintén folytatódik. Környezetvédelmi korszerűsítések mellett a Szigliget hajón, a Badacsony katamaránon, a Szántód hajón és a 95. születésnapjára készülő Tünde nosztalgiahajón is jelentős renoválások történtek.

Közvetlen járatok a keleti medencében

A hajózási főszezon július 2-án kezdődik. Tizenhét kikötőből menetrendi, tizenötből séta- és nosztalgiahajók indulnak útnak. Összességében 10 százalékkal több hajó szállítja majd a nyaralókat idén, mint az elmúlt esztendőkben, ami a fő útvonalakon napi 8–9 járatot jelent. A közelmúltban indult online jegyvásárlási lehetőséget júniusban 15 százalékos kedvezménnyel népszerűsítik.

A nyár elejétől a keleti medencében bővített menetrendet tűzött ki a Bahart. A megszokott Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonal helyett közvetlen járatok közlekednek Siófok–Balatonfüred, valamint Siófok–Tihany között, így kényelmesebben és gyorsabban utazhatunk. A főszezonban napi kilenc, pénteken és hétvégén pedig napi tíz hajójárat közlekedik Siófok és az északi parti állomások között. Balatonföldvárról is naponta startol hajó öt településre.

Az élet minden területén tapasztalható drágulás a balatoni hajózást sem kíméli. Június elsejétől 200 forinttal nőtt a Tihany és Szántód közötti kompokon szállított gépkocsik és gépjárművek díja, a hajózási főszezontól pedig átlagosan 5 százalékkal emelkednek a jegyárak a menetrendi hajókon.

Indulás előtt.

DJ-k, fényeffektek és kalózok

A balatoni nyár üde színfoltjai a bulihajók. Július 2-tól indulnak kilenc kikötőből; Siófokról, Balatonfüredről, Balatonlelléről, Balatonboglárról, Fonyódról, Keszthelyről, Balatongyörökről, Badacsonyból és Révfülöpről. A DJ-kkel, fényeffektekkel tuningolt hajók népszerűek, ami a divatos mai és retró zenéknek, a különleges hangulatnak és persze a balatoni panorámának köszönhető. A hajók a tánc és a mulatság végén mindig az induló állomásokra térnek vissza. A belépődíj 2900 forintba kerül a bulihajókra az idei szezonban.

Az örökifjú generáció mellett a kicsikre is gondolnak a programszervezők. Balatonfüredről, Balatonalmádiból, Balatonlelléről, Balatonboglárról, Fonyódról, Keszthelyről, Balatonmáriafürdőről, Badacsonyból és Balatonföldvárról induló varázshajókkal kápráztatják el a gyerkőcöket. A fedélzeten kincskereső kalózok, bűvészek és bohócok egyaránt akcióba lendülnek és garantálják a felhőtlen szórakozást. A varázshajók is a főszezontól nyitják kapuikat, a tikettek árát egyelőre nem közölte a Bahart.

Bűvésztrükkök is színesítik a varázshajók programjait a gyerkőcök nagy örömére.

Az örök klasszikus

Írásunkat a Tihany és Szántód között közlekedő kompokkal kezdtük, s ezekkel is zárjuk. 2022 első öt hónapjában – időarányosan – a tavalyi rekordévet 35 százalékkal, közel 90 ezer utassal haladta meg a mindig népszerű hajók forgalma. A kompokon szállított kerékpároké pedig eddig 50 százalékkal nőtt idén.

A kompok rendületlenül járnak Tihany és Szántód között.

Új csúcsban bizakodnak

A 75 százalékban állami tulajdonban, 25 százalékban 21 tóparti önkormányzat kezében lévő, 11 milliárd forint alaptőkéjű Balatoni Hajózási Zrt. a 2021-es évet közel 4 milliárd forintos forgalommal zárta. Az eredményből – amit fejlesztésekre fordítanak – több mint 2,5 millió forint ingatlanértékesítésekből származik. Veigl Gábor vezérigazgató a forgalmi csúcs megdöntésére számít az idei szezonban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában