Győri kultúrbulvár

2022.10.16. 11:08

Fekete asszony Győr felett: 150 éve volt a kolerajárvány, amely a megyét is érintette

"Városunkban az első „cholera eset” október 1-jén, pénteken este merült föl egy Pestről már haldokolva érkező kőmíves legény személyében."

Hegedüs Péter

150 éve

1872 októberében tört ki az utolsó nagy magyar kolerajárvány, amely megyénket is érintette. Jókai Mór szerint Erdélyben hívták csumának, a tótságon kiszelának, a magyarok epemirigynek, […] az egész világon fekete asszonynak. A napkeleti kolera egy baktérium okozta, vékonybélfal-gyulladással és intenzív hányással, hasmenéssel járó járványos betegség. Kiszáradás és keringésleállás esetén gyakran halálos kimenetelű. Elsősorban szennyezett víz vagy élelmiszer útján terjed. Az 1830-as években a kolera végigsöpört Európán, és végül csak a szigorú vesztegzár tudta megfékezni azt.

A kolera időnként visszatért Magyarországra, de az utolsó nagy pusztítást 1872–73-ban végezte. Ez utóbbi Galícia felől érkezett, valószínűleg ott állomásozó katonák közreműködésével. Az első beteget március 14-én regisztrálták. Magyarországot különösen súlyosan érintette a járvány, ahol közel háromszázezer halálos áldozatot követelt. Elterjedt gyógyszernek számított az ópium, a kámforszesz, a rummal, ecettel vagy citrommal kevert ivóvíz, és sokan a külsőleg használatos fertőtlenítőszereket is beszedték.

Grafika: Kustán Roland

Városunkban az első „cholera eset” október 1-jén, pénteken este merült föl egy Pestről már haldokolva érkező kőmíves legény személyében, aki egy korcsmában szállt meg. Még aznap éjszaka kiszenvedett. Az a Sikor József győri orvos állapította meg a halál beálltát, aki néhány évvel később jelen volt a felakasztott, majd „feltámadott” péri rablógyilkos, Takács János kivégzésénél is. A kőmíves legény halálát követően már másnap közzétették az új közegészségügyi rendszabályokat, melyeket városunkban is foganatosítani kellett. „Első teendő az árnyékszékek, mindennemű hulladékgödrök, a konyha és gyári mosadék vizek fertőtelenitése. […] Hogyan is terjed tehát a kolera fertöztető mérge? Ezek a miasmák a beteg ürülékeiből és okádékaiból terjednek szét. E miasmákkal terhelt lég beszivása, s az ezek érintése által megromlott viz élvezése okot szolgáltatnak a kolera kitörésére. A fertőtelenitő szereket, milyenek a chlormész, carbolsav, állandóan készletben kell tartani e helyeken, mert csak igy lehetünk bizonyosak benne, hogy a felbomlásban levő anyagokból kifejlő illő elemeket, melyek betegséget és halált terjesztenek mindenfelé, már képződésük perczében szétromboltuk. A legnagyobb gonddal kell ügyelni az esővíz tisztaságára. Gondoskodni kell, hogy az ivásra rendelt víznek ne legyen semmi szaga, ne legyen benne semmi eltisztátalanitó. E czélból szén vízszűrőket kell tartani s gyakran változtatni a szenet, mely a szűrőben a tisztítás munkáját végzi.”

A korabeli győri újságok előszeretettel gúnyolódtak azokon a körülményeken, hogy városunk mennyire nem tartja be a kötelező előírásokat. Győrt ugyanis disznószállások vették körül, folyópartjain pedig halmokban állt a szemét. A csatornákat pedig csak hébe-hóba tisztították a hatóságok. Nem csoda, hogy városunkban különösen sok ideig vendégeskedett az utolsó nagy kolerajárvány.

150 éve - A bűz elűz

A Győri Közlöny 1872. október 13-án számolt be arról, hogy a győriek orrát rendszeresen facsarja a városi ürítőszékek (derítőgödrök) ürítésekor keletkező bűz. A helyi gyepmester ugyanis még mindig az özönvíz előtti előírásoknak megfelelően jár el. Pedig a nagyvárosokban az ürítést követő tisztogatásnál szulfurból, fából, csontból, szénből, agyagból, ökörvérből és vízből álló vegyészi habarékot használnak, amely semlegesíti az elviselhetetlen szagokat. Az újságíró felhívja a rendőrség figyelmét, hogy a helyi gyepmestert utasítsa hasonló eljárásra a győri polgárok nyugalma érdekében.

 

125 éve - Maradjon a kaptafánál?

1897. október 15-én számolt be a Győri Hírlap a színészkedésre hajlamos Reitmaier Jenő győri asztalossegéd kalandjairól. A fiatalember ugyanis „kölcsönvett” mesterétől egy szép fekete köpönyeget, fejébe húzott egy zergeszakállas zöld kalapot, majd világgá ment. A rendőrség szerint a tolvaj különös ismertetőjele a bal füle mögött látható feltűnő kitüremkedés. Szenvedélye a színészkedés, ezért várható, hogy valamelyik színtársulatban tűnik majd fel. A botcsinálta csepűrágót a rendőrség nagy erőkkel keresi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában