Győri kultúrbulvár

2023.04.02. 09:32

Győri Kultúrbulvár - Kakasszóra: 425 éve hódították vissza a győri várat a töröktől

1598. március 28-án a császári haderő négyesztendős török hódoltságot követően visszahódította a győri várat.

Hegedűs Péter

A történtekhez egy különleges legenda is kapcsolódik, melynek nyomán a város jelképévé vált egy díszes tollú tarajos baromfi, a kakas. Amikor ugyanis az oszmán hadak elfoglalták a várat, az elbeszélés szerint a parancsnokuk egy török félholdat is kovácsoltatott a nagytemplom tornyán feszítő szélkakas alá. Miután kitűzték a Duna-kapu tetejére, Szinán pasa büszkén jelentette ki, hogy Győr akkor lesz ismét gyaur kézen, ha a vaskakas elkezd kukorékolni, az alatta lévő félhold teliholddá változik és a várkapu faragott kőcsengői csilingelni fognak. 

Illusztráció: Kustán Roland

A keresztények természetesen soha nem tettek le a győri vár, „Európa kapuja” visszafoglalásának lehetőségéről. A császári csapatok főparancsnoka, Adolf von Schwarzenberg báró, valamint helyettese, az esztergomi erőd főkapitánya, Pálffy Miklós is részt vett ennek a tervnek a kidolgozásában. A mintegy ötezer főből álló keresztény sereg 1598. március 29-én éjszaka teljes titokban foglalta el helyét a győri vár tövében. Ekkor öt, töröknek öltözött hajdút küldtek a Fehérvári-kapu mellett álló őrházhoz, hogy jelentsék, megérkezett a következő élelmiszer-szállítmány Budáról. Leponyvázott szekereik azonban nem kenyeret és bort, hanem két, akkori nevén petárdának hívott, mozsárágyúhoz hasonló szerkezetet rejtettek. Amíg a huszárok szóval tartották az őrséget, néhány katona a sötétség leple alatt a kapuhoz cipelte azokat, majd meggyújtotta a kanócokat. A két hatalmas robbanás beszakította a vasalt szárnyú kaput, mire a szabadhegyi szőlőkben megbújó császáriak benyomultak a résen és elözönlötték a várat. 

Az álmukból ébredő janicsár védőket Ali Mahmud pasa személyesen buzdította küzdelemre. Nagy vérveszteségek árán sikerült is visszaszorítaniuk a francia és vallon zsoldosokat, sőt, még Schwarzenberg veterán német vérteseit is. Ekkor azonban egy leleményes magyar vitéz felkúszott a Duna-kapura és a vaskakas közelében elkukorékolta magát. Több sem kellett a babonás törököknek, akik azt hitték, hogy a jóslat beteljesedett. Hanyatt-homlok menekültek a várból, még a lábuk sem érte a földet. Ez persze csak legenda.

A valóságban Pálffy Miklós és huszárjai lendültek támadásba, akik lovaikról leszállva, gyalogosan törtek előre, és utcáról utcára, házról házra járva tisztították meg a várat az ellenségtől. Ali pasát végül egy vallon dragonyos lövése terítette le. Lenyisszantott fejét a Magyar-bástyán tűzték ki egy lándzsa hegyére. A törökök ekkor visszavonultak a lőszerraktárnak használt Szentdombi-bástyába, majd magukra robbantották az ott felhalmozott puskaporos hordókat. Három és fél év után, négyórányi küzdelmet követően, pirkadatra a győri vár újra keresztény kézre került. 

 

150 éve Ducibál - A Győri Közlöny 1873. március 30-án Kövér emberek címmel jelentetett meg egy cikket, amelyet a Courrier des Etats units című francia napilapból vett át. Az újságcikk írója elismerően szólt arról, hogy a nemrég megtartott kövérek társaságának bálján milyen ügyesen is ropták az azon megjelent férfiak és nők egyaránt. „A hírek szerint a legkönnyebb tánczos súlya két mázsa tizenkét font volt, de voltak olyanok is, akik közelebb álltak a négy mázsához, mint a háromhoz. Egy Herley nevű club tag például három mázsa 67 font súlya ellenére is igen könnyedén és kitartóan tánczolt.”


 

125 éve Orosz rulett - 1898. március 31-én a Dunántúli Hírlapban olvashattunk egy szerencsétlen tragédiáról, ami egy magyaróvári akadémiai hallgatóval történt az elmúlt vasárnap. Barcza Kálmán több társával együtt mulatott egy helyi vendéglőben. Úgy látszik, hogy kissé felöntött a garatra, mert egyszer csak lövöldözni kezdett a revolverével. Négy golyót ki is lőtt a tárból, amikor – úgy gondolván, hogy üres cső következett a tárban – az ott játszó muzsikus cigányokat kezdte ijesztgetni. Egyikük rászólt, hogy ne hadonásszon azzal a fegyverrel, mert még el talál sülni, mire Barcza a saját fejéhez illesztette a revolvert és meghúzta a ravaszt. Abban a pillanatban összerogyott és meghalt. Szerencsétlen ugyanis elszámolta magát, amivel saját végzetét okozta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában