Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Parkolópályán a színesfém-tolvajok - egyre kevesebb csatornafedelet lopkodnak Győrben - fotók

8-10 éve még milliós kárt okoztak a Pannon-Víznek a színesfém-tolvajok, most alig akad pár eset évente. Annak apropóján kérdeztük a szolgáltatót, mert két Győr közeli településen "nyoma veszett" csatornafedeleknek a közelmúltban.
170 kg-ot nyomnak

"Nem divat csatornafedelet lopni, jelentősen kevesebb tűnik el. Ha valahol hiányzó csatornafedelet jelentenek, azt jó eséllyel a környéken megtaláljuk. Egy évtizede közel 100 fedlapot tulajdonítottak el. Összesen kétmillió forintos kárt okoztak ezzel egyetlen év alatt. Az utóbbi időben már csak elvétve tűnik el néhány darab" – kezdte Tóth László.

Az újfajta csatornafedelek kerettel együtt 170 kg-ot nyomnak, akár 16 cm-et is eléri az építési mélységük. Az áruk beépítés nélkül 50 ezer forint plusz áfa. Mégis kevesen kockáztatják a súlyos darabok "elmozdítását".
A Pannon-Víz munkatársai, Klauz Péter (b) és Horváth József (j) rendszeresen javítják a sérült csatornaaknákat.
A Pannon-Víz munkatársai, Klauz Péter (b) és Horváth József (j) sérült csatornaaknát javítanak.

Eredetiségigazolás

"Célra vezető volt a hulladék-átvétel szigorú szabályozása. Aki nyitott szemmel jár, látja a változásokat. Megszűntek azok a gyanús hulladék-átvevőtelepek, ahol a kerítésre mázolva öles betűkkel hirdették az éjjel-nappali nyitvatartást. Régebben gyakran lehetett találkozni olyan gyűjtőkkel, akik hajnalban kerékpáron, kézikocsin tolták az éjszaka összeszedett haszonvasat. És ma már nem parkolnak a Kossuth utcán rossz vassal dugig rakott kisteherautók sem. Nem véletlenül" – közölte a Pannon-Víz diszpécser-szolgálatának vezetője.

A színesfém-kereskedelmet szabályozó, 2013 őszétől hatályos törvény kiköti: a fémátvevő telepeken csak eredetiségigazolással adhatnak le bármit.
Szomorú kép a Pannon-Víz archívumából: 2009. július 22-re virradóra több csatornafedél tűnt el a győri Radnóti utcában. Előtérben fedetlen akna, mögötte 30 méterre egy másik balesetveszélyes akna.
Szomorú kép a Pannon-Víz archívumából: 2009. július 22-re virradóra több csatornafedél tűnt el a győri Radnóti utcában. Előtérben fedetlen akna, mögötte 30 méterre egy másik balesetveszélyes akna, mindkettőt ellopták.

Két Győr közeli eset

Nézzük, a konkrét eseteket. Győrladamér központjában, a Petőfi téren valószínűleg teherautó rongált csatornaaknát. Az akna beton része széttört, a keret deformálódott, a fedlap itt eltűnt. A környéken lakók raklappal fedték a sérült aknát, a hibabejelentés után a Pannon-Víz ügyeletesei tettek rá korlátot és villogót. Majd később pótolták a fedlapot. A másik bejelentés Öttevényről érkezett, a vasút melletti utcából jeleztek hiányzó fedlapot. Kiérkező szerelőknek itt is sérült aknával volt dolguk, a közelben megtalálták a hiányzó fedelet, majd pár nap múlva elvégezték a javítást.

A viszonylag hosszú ideig tartó korrekciók oka, hogy télen nem működik betonkeverő telep, így a kisebb javításokhoz hagyományos kézi munkával, lapáttal és betonkeverővel készítenek ideiglenes fagyálló betont a Pannon-Víz munkatársai. Mind a győrladaméri, mind az öttevényi eset futótűzként terjedt a közösségi médiában, ami jó, hisz a helyiek értesültek a balesetveszélyről.
Télen melegaszfalt hiányában tovább tart a sérült csatornaaknák javítása.
Télen melegaszfalt hiányában tovább tart a sérült csatornaaknák javítása.

Rombolhat a hótoló

Tóth László felhívta a figyelmet: "a téli időszak jellemző meghibásodása, hogy a hótoló gépek rongálhatnak néhány csatornafedelet. A tolólap beleakad és kibillenti, vagy eltolja azt. Lehet, hogy a lendületesen haladó gép sofőrje ezt észre sem veszi. Szeretnénk, ha ezekről a balesetveszélyes helyzetekről minél hamarabb értesülnénk.

Most is számítunk a jó szándékú, közösségért tenni akaró bejelentőkre. Aki hiányzó csatornafedéllel találkozik, kérjük, jelezze a 06 80 20 40 86-os zöld számon. Éjjel-nappali ügyeletünk rövid időn belül a helyszínre ér és megszünteti a balesetveszélyt".

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kerékpáros és egy gyalogos sérült meg a megyében 24 óra alatt - a rendőrség figyelmeztet a szabályokra

Két kerékpáros és egy gyalogos sérült meg a megyében 24 óra alatt - a rendőrség figyelmeztet a szabályokra
Győrben és Babóton kerékpárosok ütköztek autósokkal, Nyúlon egy gyalogos lányt ütött el egy 76 éves… Tovább olvasom