Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Greenpeace-petíció a napenergiáról - Győri zöld szervezet is megszólalt

Szabadítsuk fel a napenergiát itthon! névvel indított petíciót a magyarországi Greenpeace. Lajtmann Csaba, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa már aláírta az online kezdeményezést.
Az aláírók többek között azt követelik, hogy csökkentsék a napelemek és napelemes rendszerek áfáját 27 százalékról 5 százalékra, és a napelemeket sújtó, magas környezetvédelmi termékdíjat.

A téma kapcsán a győri Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetőjét, Lajtmann Csabát kérdeztük, aki egyúttal a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.
 

Ma már jóval egyszerűbb egy napelemes rendszert telepíteni a háztetőnkre, mint tíz évvel ezelőtt volt. Fontosak ezek a fejlesztések, mivel a megújuló energiák használatában - ahogy a nap-, úgy a szélenergia területén is - rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik

- mondja Lajtmann Csaba, aki már alá is írta a Greenpeace honlapján található kezdeményezést.
Lajtmann Csaba. Fotó: Bertleff András
Lajtmann Csaba. Fotó: Bertleff András

Amikor néhány évvel ezelőtt bevezették a környezetvédelmi termékdíjat a napelemekre, nagyon sokan tiltakoztak ez ellen, köztük a Reflex is. Fontos lenne, hogy a napcellákról ez lekerüljön, mint ahogy az is, hogy öt százalékra csökkenjen azok áfája. Ezek a célok nem irreálisak, és közben lehetőséget teremthetnének arra, hogy még több lakossági beruházás valósuljon meg

- teszi hozzá a szakértő, aki úgy látja, Győr-Moson-Sopron megyében egyre több közösségi szintű beruházás történt a megújuló energiák terén, ami ösztönzőleg hathat az egyéni elképzelésekre is.

A települések mellett szaporodnak a fél és egy megawattos naperőművek Győrben és környékén, ami arra motiválhatja a magánszemélyeket, hogy ők maguk is napelemekkel termeljenek energiát saját háztartásuk, otthonuk számára.

Lajtmann Csaba szerint a petícióba foglalt négy lépés - a fentebb leírt kettő mellett még az, hogy kedvezményes hitelekkel támogassák a lakosság beruházásait, és hogy biztosítsanak gyors, egyszerű ügyintézést, lakossági tanácsadást - a legfontosabb, amit egyelőre tenni kell.
Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egyre több háztetőn látni napelemeket a megyében, talán többen, mint az ország más részein, hiszen egy gazdaságilag fejlett régió energetikai beruházásait nehéz összehasonlítani egy kevésbé fejlett terület "napelem-térképével".
 

A zöld szervezetek, így a Reflex is fontosnak tartja az energiaellátás decentralizációját, amire a napelemes rendszerek, naperőművek kiváló lehetőségek, hogy minden háztartáshoz minél közelebb legyenek a források, hiszen így lesz minél kisebb a hálózati veszteség.

A petíciók és hasonló kezdeményezések mellett az ismeretterjesztés is fontos része annak, hogy a megújuló energia témája az emberek szemében ne mumus, hanem egy jól megértett, hozzánk közelebb álló kérdéskör legyen.

Ami az oktatást és szemléletformálást illeti, a Reflex például évről évre részt vesz fesztiválokon, települések helyi programjain, hogy alkalomról alkalomra felhívja a figyelmet a megújuló energiák kihasználásának és a hozzá kapcsolódó energiatakarékosság - a meg nem termelt energia - fontosságára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dal 2019 - A győri Váray Lászlónak véget ért a verseny

A Dal 2019 - A győri Váray Lászlónak véget ért a verseny
A zenész a Someone who lives like this című számával szerepelt a dalválasztó műsorban, de sajnos nem… Tovább olvasom